Dossier: Project Wechi

Project Wechi

Landhuis Wechi geschilderd door Herman van Bergen

Landhuis Wechi geschilderd door Herman van Bergen

Wat is Wechi?

Wechi is een bosrijk en heuvelachtig natuurgebied van 135 hectare tussen Julianadorp en Souax in, langs de Weg naar Westpunt. Op het landgoed staan de ruïnes van voormalige plantage Landhuis Wechi (vroeger Klein Malpais of Weitje genoemd). Lees hier de historie van Wechi. Bekijk hier beelden (video).

Het terrein werd in 1993 aangekocht door de woningstichting Fundashon Kas Popular. FKP heeft grootse plannen voor het gebied. Op het terrein wil de woningbouwstichting een ‘leefbare wijk bouwen met op termijn tussen de 4000 tot 5000 woningen’. Het gaat hierbij om sociale woningbouw, maar ook koophuizen met tal van voorzieningen. Een megaproject waarmee in totaal een bedrag van rond de half miljard gulden gemoeid zal zijn. Het project is augustus 2014 aangevangen. De aanbesteding voor de uitvoering is toebedeeld aan Aliansa Civil & Road Works B.V., een nieuw bedrijf dat op 23 december 2013 werd opgericht. Opdrachtgever FKP heeft aangeven dat de woningstichting geld nodig heeft en aannemers niet kan voorfinancieren.

Het project kent tegenstand. Milieuorganisaties Amigu di Tera en Defensa Ambiental vinden ontwikkelingsplan Wechi ‘het resultaat van decennialang falend sociaal en ruimtelijk beleid’. De organisaties lichten toe dat de overheid ‘in 2006 het voornemen had om verbeteringen in de wijken aan te brengen, verwaarloosde panden te restaureren en om op open plekken bij te bouwen’. “Maar opeens verdween dit verstandige beleidsplan in de prullenbak. Dus in plaats van de 104 verwaarloosde wijken te verbeteren, koos men ervoor om een geheel nieuwe wijk in het landgoed Wechi te bouwen. Volgens de organisaties stond het daarbij vast dat er voldoende ruimte in de bestaande woonwijken was. “Kortom, de overheid en FKP bekommeren zich niet om sociale woningbouw en mikken vooral op de bouw voor middeninkomens. Men wil domweg bouwen.”

==================================

update: 22-07-2015

 

Media

 

=================================

 

Heeft u aanvulling voor dit dossier email het naar [email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *