Dossier: Consensus Rijkswetten

De Consensusrijkswetten

(en de strijd tegen deze Rijkswetten)

Justitie

De Consensusrijkswetten van Koninkrijk der Nederlanden, Curaçao, en Sint Maarten (Aruba heeft een toezegging)

Deel 1: Wat zijn Consensusrijkswetten?

Deel 2: Tegenstanders van de Consensusrijkswetten

Deel 3: De totstandkoming van -en strijd en belangen- tegen de Consensusrijkswetten

Voor strijd en belangen zie ook: UPDATE: BREAKING NEWS: Machtsstrijd Curaçao ontbrandt en dossier: Helmin Wiels – UTS & SMS-loterijen

Met dank aan collega’s van de kranten Amigoe, Antilliaans Dagblad, Versgeperst, Telegraaf, NRC, NOS, NTR/Caribisch Netwerk, 
DolfijnFM, Nieuws360/Notisia360, journalisten Yves Cooper en Dick Drayer, Persbureau Curaçao, Crimesite Camilleri

=================================

update: 17-03-2015

 

Deel 1: Wat zijn Consensusrijkswetten?

Naar aanleiding van de wens van autonomie van de eilanden Curaçao en Sint Maarten, kwam op 11 november 2006 de Slotverklaring tot stand waarin werd afgesproken het Land Nederlandse Antillen op zou houden te bestaan. Op 28 augustus 2008 ving het Staatkundig proces Nederlandse Antillen aan. Gelet op de Nederlandse verantwoordelijkheid voor waarborgen voor goed bestuur voor de eilanden de bescherming van de democratische rechtsstaat en de universele rechten voor de bevolking van de eilanden, heeft deze samenwerking geresulteerd in 5 Consensusrijkswetten.

De term Rijkswet wordt in het Koninkrijk der Nederlanden gebruikt voor een wet die, anders dan de meeste wetten, geldt voor het gehele Koninkrijk. Naast bovenstaande doelstellingen zijn in Rijkswetten afspraken vastgelegd over de in koninkrijksverband gewenste harmonisatie in samenwerkingsafspraken, het opsporingsbeleid, en de naleving hiervan. Wijziging van een Consensusrijkswet kan met instemming van alle betrokken landen.

Op 10 oktober 2010 ging de eilandsraad over in de Staten van Curaçao. De eerste rechtshandeling van de eerste Regering (een coalitie van de partijen MFK, PS en MAN) van het nieuwe Land Curaçao was het goedkeuren van de Consensusrijkswetten. De 5 Consensusrijkswetten zijn:

 1. Rijkswet financieel toezicht Curaçao en St. Maarten
 2. Rijkswet openbare ministeries van Curaçao, van Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba
 3. Rijkswet politie van Curaçao, van Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba
 4. Rijkswet Gemeenschappelijk Hof van Justitie
 5. Rijkswet Raad voor de Rechtshandhaving

De regering van Aruba heeft aangegeven zich te willen aansluiten bij de regelingen die betrekking hebben op het openbaar ministerie, de politie en de rechtshandhaving in het algemeen. Hierover is een toezegging (31.568) gedaan.

 

Deel 2: Tegenstanders van de Consensusrijkswetten

Fundashon Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO) en advocaten Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, Anthony Eustatius en Chester Peterson zijn de meest bekende tegenstanders van de Consensus rijkswetten

Er is een specifieke groep mensen die de 5  Consensusrijkswetten – 1 financiële Consensusrijkswet (Cft, MOT, Centrale Bank) en de 4 juridische Consensusrijkswetten (politie, Kustwacht, RST, Openbaar Ministerie, het Hof van Justitie en de Raad voor Rechtshandhaving) wenst te elimineren. De voornaamste tegenstanders en hun motiveringen zijn:

 • MFK partijfinancieerders Pedro ‘Papito’ van der Dijs, Oswald ‘Celso’ van der Dijs, Cicely van der Dijs
 • MFK partijfinancieerders Robbie, Amparo en Luigi Dos Santos en ex-Minister George Jamaloodin (halfbroer Dos Santos),
 • Minister President Ivar Asjes (Pueblo Soberano)
 • Ex-premier Gerrit Schotte (MFK)
 • Advocaten Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, Chester Peterson, Anthony Eustatius (al dan niet als FKO / KFO)
 • Ex-Mininster van Justitie Elmer ‘Kade’ Wilsoe (Pueblo Soberano, ex-voorzitter FKO / KFO)
 • Ex-Minister Charles Cooper (MAN)
 • Ex-Minister Carlos Monk (Pueblo Soberano/MFK)
 • Vigilante-eigenaar Lilo Sulvaran (broer van mr. Eldon ‘Peppie’ Sulvaran)
 • Radio Mas en Loterijbaas Nelson Farah (MFK)
 • Pressiegroep Hustisia Sosial Kòrsou: Volgens HSK-voorzitter Oswald van der Dijs en bestuurder Jorge ‘Palu Djo’ Sulbaran (beide MFK): “hebben de consensusrijkswetten geen stabiliteit op Curaçao gebracht maar werd de (MFK/PS/MAN) regering in een wurggreep gehouden.
 • Pressiegroep Movementu Independentista Revolushonario (MIR): MIR voorzitter Jorge ‘Palu Djo’ Sulbaran (MFK): “MIR is een politieke beweging met leden binnen bestaande politieke partijen. Zo kunnen wij als beweging invloed op de regering uitoefenen.”MIR streeft net als
  KFO onafhankelijkheid na, is voorstander van vrijheid en sociale rechtvaardigheid en verwerpt als zodanig alle Koninkrijkswetten categorisch.”
 • Pressiegroep Fundashon Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO) is opgericht op 14 juli 2009 door Marta Dijkhoff, Caryl Monte, Terrence ‘Terry” Hernandez, Margit de Freitas, Caryl Monte, Chester Peterson, Eldon ‘Peppie’ Sulvaran en Anthony Eustatius en Elmer ‘Kade’ Wilsoe. KFO-Voorzitter: Elmer ‘Kade’ Wilsoe. Op 20 maart 2014 werd KFO ingeschreven bij de Kamer van Koophandel: Er zijn alleen maar vrienden en vijanden. Er is geen neutraal gebied. Het is een kwestie van domineren of gedomineerd worden. Ons gevecht is er een van macht. We zullen nooit ingeven. Degenen die niet met ons zijn, zijn automatisch tegen ons. Het is een overlevingsstrijd tussen ‘hun’ en ‘ons’. De strijd die gevoerd wordt is tegen de zwarte elite die het eigen volk heeft verraden. En als wij onze zin niet krijgen, dan is geweld de enige optie.” KFO ageert vooral tegen de consensusrijkswetten en het financiële toezicht, waarmee Curaçao geen baas meer is in eigen huis. “Zolang deze wetten en dit toezicht niet van tafel zijn, blijven wij strijden. KFO schuwt geen grove taal en shockerende uitspraken, want zo stellen zij “volgens het Europese Hof en volgens de Rechten van de mens, houdt de vrijheid van meningsuiting ook in dat er uitspraken gedaan mogen worden die shockeren, beledigen en bezorgdheid opwekken’. KFO sluit compromissen uit:,,Ons wapen in deze strijd is onze vrijheid van meningsuiting. Maar als de consensusrijkswetten en het financieel toezicht niet van tafel gaan, dan kan dit van het ene op het andere moment omslaan in geweld. Want dan is geweld nog de enige mogelijkheid om onze ‘dingen’ terug te krijgen.”

Voor strijd en belangen zie ook: Dossier: Helmin Wiels – UTS & SMS-loterijen

Deel 3: De totstandkoming van -en strijd / belangen tegen- de Consensusrijkswetten

rijkswet-2

De Consensusrijkswetten voor het Koninkrijk der Nederlanden: inhoud de totstandkoming

 

=================================

 

Heeft u aanvulling voor dit dossier email het naar [email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *