31 C
Willemstad
• dinsdag 18 juni 2024

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 juni 2024

Opinie | UPG-status Koninkrijksdelen: ook sociaal-economische rechten

Opinie Wessel Geursen | Persbureau Curacao De discussie over de voordelen van de ultraperifere gebied (UPG)-status voor de Caribische Koninkrijksdelen is opnieuw opgelaaid, mede door een recente motie...

PBC | Rekenkamer Aruba vernietigend over overheids-NV’s

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Het op afstand zetten van overheids-NV’s op Aruba heeft geleid tot een chaos bij die bedrijven. Alleen het elektriciteitsbedrijf WEB lijkt de tand der...

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...
- Advertisement -spot_img

DKR | Premier Pisas van Curaçao manoeuvreert zichzelf in netelige positie

HomeBlogsBlog Carlson ManuelDKR | Premier Pisas van Curaçao manoeuvreert zichzelf in netelige positie

Met Raad van Minister besluiten en handtekeningen van
premier Gilmar Pik Pisas | Dossier Koninkrijksrelaties.nl

Willemstad – Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) heeft zichzelf in een netelige positie gemanoeuvreerd door ten overstaan van journalisten tegen te spreken dat hij benoemingsbesluiten van nieuwe medewerkers voor het Curaçaohuis heeft ondertekend.

De ontkenning staat op gespannen voet met documenten die naar Curaçaose media zijn gelekt. Het betreft vier benoemingsbesluiten van de Raad van Ministers waarop Pisas handtekening prijkt. De premier tekende de besluiten op 27 oktober, slechts enkele uren nadat hij van de Directie Human Resources en Organisatie (HRO) voor alle vier aanstellingen een negatief advies had ontvangen.

Authentiek

Over de authenciteit van de documenten en de handtekening bestaat geen twijfel. Bovendien heeft minister Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP) van Bestuur, Planning en Dienstverlening (waaronder HRO ressorteert) in antwoord op vragen van het Statenlid Steven Martina (MAN) het bestaan van de negatieve adviezen toegegeven. In alle vier de gevallen was het advies om een opstapeling van redenen negatief: de kandidaten beschikken niet over de vereiste opleiding en ervaring, er is een risico op (de schijn van) belangenverstrengeling, de aanstellingen zijn in strijd met de aan de liquiditeitssteun verbonden afspraak met Nederland geen niet-kritische vacatures te vervullen en bovendien is er voor 3 van de 4 geen vacature.

In zijn persconferentie meldde Pisas dat de aanstellingen nog in het proces van afronding verkeren. Gevolmachtigde minister Carlson Manuel (ook MFK) blijkt bij het doen van zijn voordracht aan de premier over het hoofd te hebben gezien dat voor het personeel van het Curaçaohuis de Nederlandse arbeidswetgeving van toepassing is. De concept-arbeidsovereenkomsten zijn daarmee in strijd. Bovendien zal, zo verklaarde de premier, eerst het aantal formatieplaatsen (en dus ook het budget) moeten worden uitgebreid om nieuwe medewerkers te kunnen aanstellen. Met de vier nieuwkomers is op jaarbasis een bedrag van circa 500.000 gulden gemoeid.

Vertrouwenspersonen’

Met het feit dat het kwartet tot de familie- en vriendenkring van Manuel behoren, heeft Pisas geen moeite omdat naar zijn zeggen “elke regering vertrouwenspersonen aanstelt, een broer of zus of vrienden om voor ze uit te kijken.” De premier ging tijdens de persconferentie niet in op de negatieve adviezen en de toeslag van 25% die de betrokkenen bovenop het salaris is toegezegd. De benoeming van interim-directeur (“tante”) Carla Ponsioen-Provence, van beroep vitaliteitsconsulent, is al wel geformaliseerd.

Hieronder de vier benoemingsbesluiten waarvan minister-president Pisas ontkent deze te hebben ondertekend. Daaronder de negatieve adviezen van de Directie Human Resources en Organisatie.

Bron: Dossier Koninkrijksrelaties.nl

Naschrift KKC

Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

Curacaohuis Carlton Manuel-Radjiv Betrian-Efrem Mambi-Carla Ponsioen-Provence Besluit Raad Van Ministers 20… by Knipselkrant Curacao on Scribd

12 reacties

 1. @Joop zegt: “…Het punt is, dat de regering van Nederland nu nog demisonair is en alleen lopende zaken mag regelen,…”

  Helaas is dat niet waar. Een demessionair kabinet is gewoon volledig bevoegd. Uit fatsoen regelen ze echter alleen maar lopende en noodzakelijke zaken.

 2. Met pek en veren moeten die clowns eruit getrapt worden. Zij zijn een schande voor het hele Koninkrijk.
  Nl kan wel zeker besluiten de 4e tranche al dan niet te uit te keren. Begreep dat het nog niet gebeurt was.
  “demissionair” of niet @Joop v V dat maakt in deze niks uit.

 3. …..”maar word hij (Pias Pisá) in de zak van Stint Nicolaas gestopt en mee naar Spanje genomen”…..

  @Joop van Velzen, hij hoeft niet in de zak “gestopt” te worden. Dat in de zak stoppen, dat kan hij best zelf doen, in de
  Hij is toch een autonome zwarte Piet?

 4. Het punt is, dat de regering van Nederland nu nog misonair is en alleen lopende zaken mag regelen, dus we moeten nog even wachten tot dat Nederland weer een regering heeft, en als ik goed begrijp is dat al in de eerste week van januari 2022. Dan kan er weer actie tegen PIK worden genomen wat betreft de afspraken van de COHO regeling, en dat is te beginnen met het terug draaien van de 540.000,00 gulden die in de vijver voor het NEP HUIS in Den Haag per jaar worden gegooid aan 4 F&F lamzakken YDKers. Pik zal zich moeten verantwoorden in de 1e week van het nieuwjaar over deze zaak. Als Pik geen goede gegronde reden heeft krijgt hij in plaats van miljoenen geldsteun van de Nederlandse belasting betaler, maar word hij in de zak van Stint Nicolaas gestopt en mee naar Spanje genomen.

 5. Eigenlijk stelt die hele coho ook geen fuck voor .
  Ze doen nog steeds wat ze willen .
  Iedereen zit met gekruiste handen op elkaar en doen voorlopig niets , nada , noppes .
  Was te verwachten .

 6. ….. “Met het feit dat het kwartet tot de familie- en vriendenkring van Manuel behoren, heeft Pisas geen moeite omdat naar zijn zeggenelke regering vertrouwenspersonen aanstelt, een broer of zus of vrienden om voor ze uit te kijken..”….

  aldus opperpias pik!

  Deze lijn van denken zegt alles over de goodgovernance mores van de “premier” van pret ende plezier!

  Vrienden en familiehaarden die klieken tegen het overig personeel, niet objectief zijn, een “management by fear” strategie bezigen, ander personeel verklikken bij de pater casa!

  Bovendien zijn deze f&f op geen enkel terrein vakkundig noch professioneel, een broeihaard voor een netelige bedrijffscultuur van voortrekkerij waarbij famielie of vriendstatus ipv kennis en kunde bepalend is voor je carriere en evaluatie.

  Gaat de richting op van dictatrice Marvelien “grace mugabe” Wiels.

  Wanneer komt er een wet die verbiedt dat domme familie en vrienden kunnen worden aangesteld zonder interventie van een onpartijdige commisie, en ondanks de evidente en goodgovernance tartende negatieve adviezen worden aangenomen.

  Ministers doen wat ze willen, zeker ministers als “Pias de flierefluiter” die zowel bestuurskundig, strategisch als juridisch een grote 0 is, en treden elk basisprincipe van gezond en transparant governance met voeten, vanwege hun onkunde maar waarschijnlijk ook omdat ze er de freskuheid en arrogantie voor hebben.

  Ze zijn “gekozen” en dat feit alleen al geeft hen het idee dat ze meer rechten hebben en boven de wet staan.

  Zal niet lang duren voordat de opperpias weer een flater van de bovenste plank begaat en zijn domheid en onkunde rijkelijk ventileert en voor bestuurlijke chaos zorgt en veel hilariteit.

  Een vliegtuig met 400 passagiers bestuurt door buschauffeur pias pisas zou ook neer storten.

  Een land met 160 K passagiers gaat net zo goed tenonder met een politie-klerk aan het roer van twee ministeries waar hij geen kaas van gegeten heeft.

 7. “elke regering vertrouwenspersonen aanstelt, een broer of zus of vrienden om voor ze uit te kijken.”
  Elke regering of minister op Curaçao.
  Wat hij nu poogt is het formaliseren van het bestaande nepotisme.
  De voorgaande kabinetten deden het ook, toen was er geen protest van uit de staten dit is geen president.
  Laten we dus het systeem formeel maken.
  Dus minister wordt gekozen, op basis van zijn ” populariteit” zonder kennis.
  Is vrij om adviseurs te plaatsen uit zijn F&F kring niet op basis van hun kunde.
  En deze plaatsen bestuurders van vele entiteiten uit de F&F kring en niet op basis van kennis of kunde.
  Door dit te formaliseren is het probleem dat Cooper laatst had met de makamba dus ook uit de wereld.
  Entiteiten geleid zonder kennis en kunde zijn niet efficiënt en duur.
  Dit is een van de redenen dat water en electra hier tot het duurste ter wereld behoren.
  De overslag kosten per container het hoogst is in de regio.
  De totale belasting druk (direct en indirecte) op een vergelijkbaar niveau is als Europa maar er minder tegenover staat als in de US.
  Het is juist het F&F systeem dat ons in deze situatie heeft gebracht.
  Waarbij dan nog de kanttekening dat de Friends status te koop is.
  Pisas had in zijn vorige periode al een aanzet gegeven plaats 300 in de ambtenarij.
  De 300 hebben minimaal 1 partner en 2 kinderen. Dat zijn dus weer 1200 trouwe stemmers. Nu nog een keer doen en hij kan de volgende verkiezingen niet meer stuk.
  Dat de 300 bestaande en 300 nieuwe betaald moeten worden door de totale bevolking is niet van belang.
  Iedereen die protesteert is niet van belang.
  De staten doen geen protest en van de kiezers heeft zijn partij er 2400 in de zak. En deze 2400 willen hun dankbaarheid graag tonen door meer mensen te overtuigen van “de goede wil” van de MKF.
  Formaliseren. En de totale onafhankelijkheid komt een stukje dichterbij.

 8. Aan de MP: Het is raadzaam om het functie-huis in combinatie met de CV’s van de (aangestelde) kandidaten te toetsen. De salarisschalen worden nog eens structureel opgehoogd met 25% hetgeen in strijd is met de bepalingen in het COHO. De zweem van belangenverstrengeling lijkt alleen maar versterkt te worden hetgeen in tegenstelling is met het beleid van het Land Curaçao. Het gebrek aan een waardenkompas lijkt hiermee bewezen.

 9. de “beste man” pisas weet waarschijnlijk niet eens wat hij getekend heeft, hij tekent op commando van twee bombas die feitelijk bepalen wat de koers is van de “Mas Fraude i Korupshon” partij. Hij is gewoon een marionet, mucha mandá.

 10. De smoesjes van a: niet getekend, b: eerst budget van 500.000.- regelen en c: Nederlands arbeidswetgeving van toepassing is gaan helaas niet op als er schriftelijke ondertekende besluiten liggen dat personen op een vastgelegde tijd in dienst treden.
  U heeft vast wel een familielid of vriend in dienst die wat beters kan verzinnen. U weet wel zo iemand die voor u uit kijkt.

 11. Heavy. Staat de F van de MFK dus nog steeds voor Fraude? En de K voor Korruphon? Is het volk wederom bedrogen? Duidelijkheid is wat er nu nodig is. En eerlijkheid. Ta basta awor. Nos pueblo heeft daar recht op

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties