31 C
Willemstad
• zaterdag 16 oktober 2021 11:47

Laatste reacties

- Advertentie -

DolfijnFM | Weer totale black-out op Curaçao

De directeur van Aqualectra zegt dat de veiligheidsingreep begon in de MAN-dieselcentrale op het Isla-terrein | Extra

Op Curaçao is vanochtend rond 9 uur de stroom uitgevallen. Het hele eiland zit zonder. Oorzaak is een veiligheidsvoorziening die alle machines heeft stilgelegd.

“En dat is weer het gevolg van fluctuaties in het net”, zegt Darick Jones. De directeur van Aqualectra zegt dat de veiligheidsingreep begon in de MAN-dieselcentrale op het Isla-terrein.

“Gisteravond hadden we het probleem al geconstateerd, maar de oplossing nog niet gevonden. Vanochtend greep het systeem zelf in. Onze prioriteit gaat nu naar het weer terugbrengen van de stroom in de wijken, daarna gaan we opnieuw naar de oorzaak op zoek”, aldus Jones

- Advertentie -

Dat terugbrengen duurt voorlopig nog even, pas na het middaguur wordt duidelijk hoe snel dat ‘opbouwen’ kan plaatsvinden, zonder dat de stroom opnieuw uitvalt.

Op 4 november vorig jaar viel ook al alle stroom uit, toen vanwege een brand in een transformatorhuis op het Isla-terrein. “de problemen die we nu hebben, staan daar los van”, aldus de directeur van Aqualectra.

Bron: DolfijnFM

- Advertisement -

Artikel delen

12 reacties

 1. Het ergste is nog het verhaal van het ziekenhuis en airport.
  800 miljoen… en geen generator ? sukkels. Het ouwe sehos was ook zo. generator in de tuin maar ding was altyd stuk. En met veel water lipe het ook onderwater.
  Waarschijnlijk zetten ze de roltrappen van het sehos aan en ging de hele bende plat. In dat gebied zal er vast een mega problem nu zijn. hotels erbij ziekenhuis er bij en de stroom gaat onderuit,….

 2. Dislect klopt ja ken ik maar….
  Dat Australië verhaal is een unieke test met tesla batterijen Banks. Maar Die dingen zijn nog al duur. en is bij volledig off grid installaties leuk maar verder niet rendabel. t.o.v. diesel generatoren.
  De huidige Litium ion batterijen zijn geen oplossing. Grote Banks met zoutwater batterijen kan maar je wilt niet weten hoeveel je nodig hebt..
  Dat terug leveren moeten ze er uit gooien. En die wind molens eigenlijk ook. Waterstof. dat is de richting.

  Of we moeten een hele grote badkuip type op bandabouw maken kunstmatig stuwmeer. In Luxemburg doen ze dat al 50 jaar ofzo. Pompen ze ‘s nachts vol met goedkope Duitse stroom en overdag leveren ze het weer terug . Leuk als binnenmeer maar je hebt wel een flink verval nodig.
  Wat we hier knutselen is onzin en de centrales en windmolens zijn in buitenlandse handen ook nog.
  Dus nee het mag niet goedkoop worden.
  Daarom betalen we op deze klip de duurste stroom ter wereld zo’n beetje.
  Gewoon 1 grote centrale neer zetten meerdere boilers en generators en zorgen dat je kan schakelen naar waterstof later. En niks in buitenlandse handen. Dan wordt het alleen maar duurder.
  Maar ja Politiek wanbeleid en diefstal.

 3. …”Oorzaak is een veiligheidsvoorziening die alle machines heeft stilgelegd”…..

  Oorzaak is een zwaar overbetaalde visieloze, “nos mes por” brandjesblus directie die aan symptoombestrijding doet i.pv. problemen bij de kern aanpakken. Wil je het probleem oplossen dan moet men eerst de huidige directie “oplossen”.

 4. Misschien is dit een mooie gelegendheid om het Aqualectra directie beloningsbeleid eens onder de loep te nemen en te updaten?

 5. Er is wel een optie, die wordt in delen van Australië gedaan, zonnepanelen met accu opslag en dan gekoppeld aan het netwerk. De g bruikers zijn grotendeels zelf voorziennend maar kunnen ook (als de vergoeding gunstig is leveren aan het net. Die installaties zijn duur maar: a je bent niet meer afhankelijk van de power pooier.
  En je hebt de keuze om te leveren aan het netwerk. Daarmee wordt de capaciteit van het netwerk vergroot.

 6. Het probleem is structurele ondercapaciteit.
  Dus de isla afkoppelen is geen optie.
  Die windmolens en met zonne paneeltjes terug leveren aan het net maakt alles alleen maar erger.
  Daar heb je niks aan op een klein eilandje.
  Bij alternatieve energie moet je hetzelfde vermogen ook in reserve hebben en dat hebben we niet.
  Ze moeten al die zonnepanelen afkoppelen en stoppen met flauwekul.
  Het is hier geen Nederland met een gekoppeld Europees stroom net er achter.

 7. Indien Aqualectra apparatuur aanschaft waarvoor hier geen adquate personeel is… schaf dan niks aan of zorg dat je wel adequaat en gemotiveerd personeel hebt..Haal die desnoods ook maar uit Colombia e.d.
  Smoesjes en excuses hebben we nu genoeg gehoord. Oooh wat verlang ik weer naar de OGEM.

 8. Kennelijk vormt ISLA een te grote (te snel fluctuerende) belasting voor de eigen opwekking. Door het hele Aqualectra-net gekoppeld te laten draaien (in plaats van ISLA af te splitsen in eigen deelbedrijf) gaan verstoringen vanuit ISLA als olievlekken het gehele net in. De beveiliging doet waarvoor hij is gemaakt (afschakelen bij frequentie-fluctuaties resp. te lage frequentie) en sleurt nu het hele eiland mee. “Net”-beheer is een vak!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

Carls’ blog | Keizer Karel

DEN HAAG - Terwijl gevolmachtigde minister Carlson Manuel in het vliegtuig zit op weg naar Curaçao (gezien zijn kruistocht tegen verspilling van geld van de Curaçaose belastingbetaler...

Democracy now! | Friday, October 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Schade Ansary bij Ennia meer dan 700 miljoen gulden

Door wanbeleid van oud-beleidsbepalers en aandeelhouders zou Ennia volgens toezichthouder de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) een schade hebben geleden van minimaal 700 miljoen...
- Advertentie -