28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

DolfijnFM | RvA: Hato moet creatiever zijn om kosten te dekken

HomeMediaDolfijnFM | RvA: Hato moet creatiever zijn om kosten te dekken
RVA: ook kijken naar kostnreductie mogelijkheden

Luchthaven Hato moet creatiever zijn om haar exploitatie kostendekkend te maken.

Volgens de Raad van Advies, de RvA, gaat het huidige wetsvoorstel alleen maar uit van aanpassing van de luchthaventaks en landings- en parkeergelden. Terwijl je ook kan kijken of je de kosten kunt verlagen. De RvA wil dat dat wordt opgenomen in de wet.

Bron: DolfijnFM

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Briljant leuker kunnen we het niet maken maar duurder wel. Kosten verlagen op Curaçao daar geloof ik niet in (service niveau verlagen ook niet).
    Hoeveel keer zijn we nu al gewisseld van betaal automaat systeem op de airport… En die dingen doen het om de haverklap niet.
    Vliegen met insel air (zolang het nog kan) of dividivi naar Aruba of Bonaire met de eerste vlucht ahum. moet je er echt 2 uur van te voren er zijn want anders kan je inderdaad niet op tijd zijn omdat de ene dame van de airport taks het niet aan kan, de ander is druk met whatsapp, facebook of haar nagels. Die “automatische” poortjes bij aankomst doen het alleen als de medewerker van de poortjes er is. 2 stuks 1 in het hokje rechts voor de supervisie en het groene licht (je dacht toch niet dat het echt automatisch is of wel) en de guy ervoor om het uit te leggen en te bedienen. Bespaard ook echt op kosten. Sommige werken niet eens. En zo snel gaat dat scannen nu ook weer niet. Komt door de persoon in het hokje denk ik.
    Verder heb je er helemaal niets aan wat snelheid betreft. Omdat als je pech hebt en met de KLM of TUI vlucht ook net binnen komt dan sta je toch nog een uur in de rij bij de 2 scanners voor de koffers. Ga je weg s. middags in de buurt van de KLM of TUI vluchten dan sta je weer vast bij de metaal detectoren en de barbecue klaptafeltjes. En ja 1 persoon voor pre controle voor de ene roltrap, de tactiek is zeker alles overal gewoon vertragen.
    Tuurlijk kan je de prijzen van de huur van de winkeltjes verhogen maar dan gaat de omzet ook omlaag. Schiet je ook niets mee op. En een kopje koffie van meer dan 5 naf of een blikje cola dat doe je maar 1 keer. Of je moet echt geld te veel hebben of geen water lusten.
    Ook is de manier van aanpassing op drukte bijzonder effectief te noemen. Ik heb vaak genoeg mee gemaakt dat je land en er niemand is bij de paspoort controle. 1 vliegtuig met 35 man aan boord en als je dan als nummer 20 eindelijk aan de beurt bent wordt je doodleuk gevraagd waar je vandaan komt. Ik heb een paar keer geantwoord uit Japan. Of met een private jet. Geeft leuke blikken. En ik moest echt een keer uitleggen dat het een grapje was. Alsof dat laatste stempel op de vertrekkende airport niet zegt waar je als laatste was.
    Wat wel slim is dat je nu door de taxfree winkel naar buiten kan of moet. Zeker met een KLM of TUI vlucht sta je daar dan al in de rij. De vriendelijk hulp zorgt er voor dat niemand iets koopt dus dat is de snelste route nu.
    Maar laten we de airport taks maar weer een paar dollar hoger maken… De verbouwing moet vast wel een keer klaar komen ergens dit jaar en ja wat moet je dan doen om kosten te maken. Gelukkig zal het aantal passagiers niet zo heel veel toenemen. Daar zorgt de rest van het eiland wel weer voor.
    Wat weer wel super geregeld is op de Curaçao manier, is de constructie van een Miradoor met parkeer plaatsen. Kost een paar centen maar dan heb je ook wat. Lekker relaxed wachten in je auto tot je het vliegtuig ziet landen. Wachten op de wattsapp dat iemand door de koffer controle heen is en je rijd rustig naar beneden parkeert rechts net voor bij de aankomst hal voor de slagbomen van de parkeerplaats controle je passagiers zijn er dan ook koffers laden en weer weg super effectief en barrata. Wanneer komt er ook een snackje daar boven.. Zeker nog aan het vechten voor de vergunning.
    Overigens wat wel kosten bespaard als er wat dure directeuren uit worden gegooid. En misschien was dat verbouwen van wijn of het hoeden van koeien en geiten op en rond de landings baan net zoals ze op Statia doen een leuke optie.
    Blijven lachen op de rots.

  2. Je betaalt 40 Dollar airport tax om vervolgens 1 uur in de rij te staan bij controle en immigratie. De poortjes staan er leuk voor de sier bij maar worden niet gebruikt. Ook bij aankomst bij Hato kan een tourist 1.5 beneden staan in een lange rij omdat er 2 immigratie beambten zijn en de poortjes staan er weer voor de sier bij.. En dan willen ze nog meer airport tax vragen?

  3. Ik heb het al eerder geschreven, maar zal het nog een keer herhalen. CAP is een gevaar voor de ontwikkeling van dit eiland.
    CAP is een commerciële onderneming met als doen winst te maken. Een vliegveld is echter niets meer en niets minder dan een noodzakelijk kwaad voor reizigers. Een vliegveld is geen bestemming of doel van de reis.
    Hieruit volgt dus dat een vliegveld efficiënt moet zijn en moet functioneren tegen zo laag mogelijke kosten.
    Echter, veel operators van commerciële vliegvelden willen ons doen geloven dat een vliegveld ‘een belevenis is’, een ‘experience’. En dus gaan ze over tot het verfraaien van ‘hun vliegveld’ alsof dat ineens meer reizigers zou opleveren.

    Een tijd geleden presenteerde CAP het idee om de capaciteit van Hato uit te breiden naar 4 miljoen passagiers per jaar. Loffelijk streven, maar die capaciteit is voor Curacao volstrekt overbodig en derhalve idioot te noemen.
    Deze onnodige uitbreiding kost zeer veel geld en het gebruik van al die aanpassingen kosten ook veel geld. Denk hierbij aan het volledig air conditioned maken van de incheckhal. Leuk, maar volstrekt overbodig. Nu staan die airco’s te loeien oftewel hoge kosten en bij het achterblijven van de passagiers aantallen is er maar 1 conclusie: ‘de luchthavengelden moeten omhoog’.

    Waar Curacao wel belang bij heeft zijn competatieve tarieven, waardoor het mogelijk is no-frills airlines uit de regio aan te trekken. Hierdoor kunnen ticketprijzen laag worden gehouden en dat leidt altijd tot meer reizigers. Airlines als Ryanair en Easyjet hebben in Europa laten zien dat het gebruik van goedkope luchthavens kan zorgen voor een explosie in reizigers. Veel reizigers zijn niet op zoek naar luxe vervoer, zij begrijpen heel goed dat luchttransport gewoon een middel is om op hun bestemming te komen. Het idee dat luchttransport nog iets is zoals in de tijden van de ‘jet set’ is volledig achterhaald.
    De Curacaose overheid zou er goed aan doen CAP tot de orde te roepen, de toekomst van het eiland ligt namelijk mede in handen van CAP. Hen door laten gaan met het continu verhogen van luchthavengelden zal uiteindelijk leiden tot het presenteren van de rekening aan de bevolking van Curacao middels nog meer lege hotels, restaurants etc.
    En dat kan niet de bedoeling zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties