28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

DolfijnFM | Gecrashte helikopter vloog te laag om een correctie uit te voeren

HomeMediaDolfijnFM | Gecrashte helikopter vloog te laag om een correctie uit te...
De 34-jarige vlieger Christine Martens en 33-jarige tactisch coördinator Erwin Warnies

De helikopter van Defensie die afgelopen zomer crashte bij Aruba kwam in de problemen doordat het te laag vloog.

Dat blijkt uit verkennend onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Bij het maken van een bocht was vanwege de wind extra vermogen nodig, dat te laat werd ingezet.

De 34-jarige vlieger en een 33-jarige coördinator konden zich niet op tijd losmaken en kwamen om het leven. De twee andere inzittenden konden zichzelf bevrijden en werden uit het water gehaald. Het onderzoek is nog niet klaar.

Bron: DolfijnFM

7 reacties

  1. Even uit mijn zomerslaap om te zeggen dat ik het een pracht stuk van Jan Cees Slootheer vind, en ga hem dat eens persoonlijk vertellen als hij mij zegt op welke golf court hij speelt.

    Maar het is een stuk voor de intelligentsia, en daarmee is dit forum niet ruim bedeeld, of wel Drechi?

    Joep Meloen toont ook veel kennis van zaken, maar misschien moet hij pedalturn of tailwind nog even uitleggen aan Drechi ‘menedzjur – Nie Jok Jenkies – wepsait’ pa Bosnan Tur.

  2. Uiteraard een treurig, noodlottig en triest voorval.
    Over de ware toedracht , Daar kunnen uiteenlopende meningen over bestaan.
    Misschoen komen wij die ondanks het openbaten van het rapport , nooit te weten.

    Maar wat is er zo verkeerd aan de observatie van JCS
    Ik vond het stuk van JCS, , op zich best lezenswaardig, en op zich helemaal niet zo onaannemelijk, in ogenschouw nemende dat het een persoonlijke observatie is met de nodige “aannames”.

  3. @ Jan Cees Slootheer

    Ben blij dat je zelf al aangeeft geen vlieger te zijn of zijn geweest, maar vraag me dan wel af waarom je denkt dat jij een vlieger kunt beoordelen ? Zonder hen te kennen en zonder de situatie ter plekke te hebben gezien doe je hier allerlei uitspraken en spreek je min of meer beschuldigingen uit.
    Dat komt op mij wat vreemd over, want als je een klein beetje verstand van vliegen zou hebben dan wacht je totdat je zelf het hele onderzoeksrapport hebt kunnen lezen. Dat onderzoeksrapport wordt gewoon gepubliceerd en kun je dus op je gemak gaan lezen.
    Ik heb het rapport nog niet gelezen, ga dat zeer zeker wel doen, maar ik kan mij de omstandigheden wel indenken. Het was een ruwe zee, forse wind en wanneer je dan met headwind een snelle bocht inzet (wellicht met een pedal turn) om vervolgens de bocht met tailwind te eindigen dan mis je ineens ong 60 kts windspeed en bij lage snelheid is dat zeer veel lift. Dat is ook de reden dat er meer vermogen moet worden gebruikt om het verlies aan lift te kunnen compenseren. Ben je daar te laat mee dan moet je over genoeg hoogte beschikken om de kist op te kunnen vangen. Die hoogte was er niet. Vlogen ze dan automatisch te laag ? Geen idee, misschien was dit wel de operationele hoogte, hangt af van wat ze aan het trainen waren. Helikopters vliegen doorgaans niet op grote hoogte wanneer ze aan het oefenen zijn. Komt ook nog eens bij dat er boven zee geen hoogterestricties zijn, anders dan dat die door de commandant worden bepaald. Zijn die er niet dan zou je golftophoogte aan mogen houden en ben je nog steeds legaal bezig.

    Maar, en zo is altijd de redenatie van een commissie, er was niet genoeg hoogte naar de omstandigheden van de vlucht oftewel anders uitgelegd. Wanneer jij ineens op een natte weg moet remmen en de auto begint te ‘glijden’ en je klapt daardoor op de voorganger, dan is de conclusie dat jouw afstand tot de voorligger onvoldoende was voor de geldende omstandigheden en ligt de fout dus bij jou. Ook wanneer je ineens gaat aquaplanen (dan is de conclusie dat de snelheid te hoog was). Zo werken dit soort commissies, scheelt een hoop wanneer je dit weet op het moment dat je een conclusie leest.

    In ieder geval is jouw reactie ongepast en jouw afkeer van defensie op de eilanden straalt er van af. Waarom weet ik niet, misschien is het afgunst, dat je bv zelf nooit vlieger hebt kunnen worden, maar dit opschrijven terwijl je het rapport niet kent komt op mij redelijk onvolwassen over.
    Anders gezegd, wanneer je niets zinnigs te melden hebt over dit ongeval, hou dan gewoon je mond.

  4. Een belangrijk beginsel uit het Nederlandse Staatsrecht is dat de Koning onschendbaar is en de ministers verantwoordelijk zijn. Dit beginsel, om de waardigheid van de Koning uit de wind te houden is al ruim 170 jaar verankerd in de Grondwet. Daar is goed over nagedacht en uiteraard langdurig over gepolderd en gesoebat.
    Laatstelijk nog in het nieuws toen het koninklijk echtpaar werd teruggefloten van hun broodnodige vakantie elders. Rutte als volleerd demagoog zou dat varkentje wel even wassen. Een menselijke inschattingsfout is wel goed te praten.

    Het heeft er veel van weg dat wat het predicaat koninklijk bevat, zich ook onder die onschendbare en onfeilbare noemer schaart.
    De Koninklijke Marine/Defensie is daar zo te zien een van.
    Helaas in deze kwestie geen ministers die in de bres springen maar de pers en de media.

    Vandaag twee koppen over het vervolgnieuws over de in juli 2020 gecrashte helikopter.
    Deze kop, vergezeld van twee heroïsche foto’s. De een de vliegenier, niet bepaald moeders schoonste waar je met goed fatsoen thuis kan komen aanzetten als jouw keuze. Maar ja, ze zal waarschijnlijk niet zijn aangenomen om haar uiterlijk, maar om haar capaciteiten en bovendien ze kon er ook niets aan doen. Ik heb overigens bewondering voor deze vrouw en alle andere vrouwen in leidinggevende, verantwoordelijke en strategische posities die kunnen denken en bloeden tegelijk.
    En de andere foto van de tactisch coördinator in vol ornaat.

    De andere kop, opgepikt van nu.nl;
    Bij Aruba gecrashte defensie-helikopter kreeg problemen bij het maken van een bocht.

    Twee, bij nadere bestudering en evaluatie, tendentieuze en verhullende weergaves van de realiteit.
    Voor de goede orde, sedert augustus van dit jaar stond al onomstotelijk vast dat de crash niet het gevolg was van een technische of mechanische storing. Wat rest dan nog?
    Juist. Menselijk falen, menselijke inschattingsfouten.
    Cru om dat zo onomwonden te zeggen? Piëteit? Nee!
    Hup! Met de billen bloot.
    Ons soort mensen kan dat wel hebben. Recht voor de raap.
    No BS, don’t beat around the bush, zeggen de amerikanen. No hodaïs zeggen de eilandbewoners als ze uit hun schulp durven te kruipen.
    En wel daarom omdat het een doel heeft.
    Opdat het niet meer zal gebeuren.

    De KLM heeft harde en wijze lessen geleerd van een van de grootste luchtvaartrampen ter wereld. De Tenerife ramp.
    Dat was nog in de tijd dat met name 747 gezagvoerders 4 treden hoger stonden dan God de almachtige en Idi Amin DaDa en menig ander Afrikaans despoot en alleenheerser zouden doen rillen van vrees en ontzag.
    Menselijk falen. Human factors in flight is hét standaard werk over dit fenomeen. Pikant detail is dat de auteur van dit handboek, jarenlang de KLM heeft bijgestaan als consultant. Het resultaat mag er zijn. De cockpit, de haantjeshut, cultuur is omgeturnd tot een van de meest vooraanstaande ter wereld.

    Werkte destijds op de autoschade afdeling van een verzekeringsmaatschappij in Nederland. Het werk was geestdodend, maar nodig om de rekeningen en de avondopleidingen te bekostigen. Ieder jaar werd er dan door een groep schadebehandelaars een voordracht gehouden van de meest ludieke en ongeloofwaardige verklaringen van de chauffeurs over de toedracht van het ongeluk en ja ieder jaar waren er weer een paar bij die in hun broek plasten van het gieren.
    De auto vloog uit de bocht, enzovoorts
    Hier; …de helikopter vloog te laag, …de helikopter kreeg problemen bij het maken van een bocht. Het gebeurde bij Aruba…
    Wie maakte de bocht? Hoe komt het dat de heli te laag vloog? Gebeurde dat vanzelf of zal er iemand aan de gashandles te klooien?
    Verhullende en afleidende berichtgeving dus.
    Het gaat er in als zoete koek.
    Prachtige heroïsche foto’s om het imago hoog te houden van deze helden. Remember, a good hero is a dead hero.
    Zouden deze zorgvuldig gemaakte keuze’s nu zijn omdat het, het onschendbaar en onaantastbaar geachte Koninklijke Marine betreft of omdat het ons soort mensen zijn in de West, die entitled zijn in imago en aanzien en afgeschermd moeten worden van de locals?
    Defensie is een koninkrijksaaangelegenheid waar het eiland geen zeggenschap in heeft. De lokalen moeten dankbaar zijn dat Nederland deze taak op zich neemt. Hulde aan de jongens van de Koninklijke Marine die hun levens in de waagschaal stellen. Puike jongens die hier een gouden tijd beleven en door de band genomen aan de leiband lopen. Een enkeling die bij zijn terugkeer naar Nederland een extra koffer meeneemt als appeltje voor de dorst, nu alle seinen op groen staan bij zijn terugkeer. Dat mag geen naam hebben.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties