DolfijnFM | 57.000 mensen dragen economie voor 150.000 inwoners

Eén op de 5 mensen is werkloos, zegt het CBS. Voor jongeren is het cijfer 2x zo hoog

De economie van Curaçao wordt gedragen door 45 procent van de bevolking. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Dat is fors minder dan in 2019. Ruim 61.000 mensen hadden toen een baan, in 2020 werd dat met 57.000 bijna 4.500 minder. Eén op de vijf mensen is werkloos, zegt het CBS. Voor jongeren is het cijfer twee keer zo hoog.

Ruim 42 procent van jongeren tot 24 jaar heeft geen werk. De cijfers zijn vertekent, omdat een derde van de mensen die wel werken, coronasteun krijgt.

Bron: DolfijnFM

17 Reacties op “DolfijnFM | 57.000 mensen dragen economie voor 150.000 inwoners

 1. Barbados is al een tijdje onafhankelijk en dan kom je niet meer ver om de oud kolonisator van alles de schuld te geven dus dan ga je er zelf hard aan werken.
  Bonaire is onderdeel van de BES dus eigenlijk weer onder invloed van Nederland.
  Curacao hangt er een beetje rond en gaat eigenlijk geen enkele richting op. We blijven maar rondjes draaien en uiteindelijk helpt Nederland ons weer om niet echt op onze bek te gaan.

 2. @ Knoek-koe

  Je hoeft ze niet eens van zover weg te halen, hier op het eiland is meer dan voldoende expertise aanwezig. Enige probleem is dat ze nimmer aan bod komen, omdat de club fraudeurs hen stelselmatig uitsluit.
  Iedereen die verandering van het politieke- en ambtelijke systeem wil heeft geen schijn van kans alhier. Het lijkt wel een voorwaarde te zijn om bij een lokale partij op de lijst te komen te staan: ‘eigen belang moet voorop staan’.

  En de ambtenaren ? Zolang je de politiek niet kunt veranderen zal het toeschuiven van baantjes blijven bestaan. Het is zeer gemakkelijk te veranderen, is ook op Barbados gedaan en zelfs in Bonaire is men daar nu mee bezig, maar hier gaat dat voorlopig niet lukken.

 3. Vervang onze toppers met change management professionals uit Japan, Canada en Noorwegen, top landen in efficiency, (prima mogelijk met die salarissen) en je zal zien hoe binnen een jaar een hoop shit wordt geklaard, waaronder service, wagenpark en personeelsefficiency.

  Niets ergers om onder toppers te werken die door een verziekte kliek van friends en family zijn geplaats als Sluis, Lasten en Lasten, Jonis etc en niet echt wat voor elkaar krijgen.

 4. …”Het is net zo krom om dankbaarheid te tonen aan onze toppers “….

  @dislect, als je Jonis, Sluis en Kook er uit gooit, heb je wel 3 black-outs !

 5. Het is uitermate krom om te stellen dat de groot graaiers de belangrijkste steun pilaar voor de economie vormen. Het is net zo krom om dankbaarheid te tonen aan onze toppers opdat ze hun waardevolle kennis en kunde voor het eiland blijven doen en niet een brain-drain veroorzaken door hun vertrek.

 6. LOL @Dislect, dus eigenlijk betalen Leila “veroorzaker van grote CBCS” Lasten en Yamil “veroorzaker van grote Curoil”Lasten, ook een beetje mee aan hun eigen salaris.

  Tocg fijn als moeders in de politiek zit.

 7. “57.000 mensen betalen dus het miljoenen Salaris van Leila en Yamil Lasten?”
  Nee volgens mij niet alle ruif vreters zijn meegenomen als personen die de economie dragen. Dus de 30 000 die de economie dragen is nog te ruim.
  Economie op spillebeentjes met waterhoofd is nog een tegunstige omschrijving. In de CBR berekening is een groot deel van het waterhoofd gerekend als steun

 8. 57.000 mensen betalen dus het miljoenen Salaris van Leila en Yamil Lasten?
  Met dank aan rasnepotist Kènènè G.

 9. En dan heb je ambtenaren die wel op de payrol staan maar niet werken

 10. CBS, je hebt waarheid, leugens en statistieken
  En ook deze kneuzen verdienen (sorry, krijgen) een godsvermogen zomaar iedere maand overgemaakt.

 11. CBS zegt: ” Ruim 61.000 mensen hadden toen een baan, in 2020 werd dat met 57.000 bijna 4.500 minder. Eén op de vijf mensen is werkloos, zegt het CBS”.

  In 2017 waren er bij de verkiezingen toentertijd 120430 stemgerechtigden.
  Thans zijn er bij de komende verkiezingen maart 2021 116146.
  4284 minder. Dus de bevolking kan zijn afgenomen door vertrek van het eiland, hetgeen ook plausibel is als je andere artikelen daarover leest.
  Zijn die bijna 4500 die het CBS noemt dus dezelfde mensen die het eiland hebben verlaten, sommigen ontvlucht, en die thans in het buitenland hun brood verdienen?
  Zo ja, dan is volgens mij de relatieve werkgelegenheid helemaal niet gedaald.

 12. En wat doet de rest met uitzondering van de kinderen en de oudjes ?

 13. Het hele overheidsapparaat word door 30% van de bevolking gedragen.
  Het is een piramide spel, met een smalle basis en een waterhoofd als piramidetop!

  Des te duidelijker wordt het dat de tegen de COHO agerende figuren tevens de grote “benefisiarios” zijn van deze grove ruifvreterij.

  Alle snoepreizende en geldverslindende parlementariers, ministers, diensthoofden zijn hier net zo goed debet aan.

 14. Sushi Suzy Römer denkt dat anders over Joep.

  En ze zet haar schoothondje Alvin Daal weer bij een overheidsentiteit op de payroll.

  Of stuurt hem naar een landbouw beurs in Nieuw Zeeland.

  Allemaal op kosten van de belastingbetaler.

 15. Ik weet niets over de ‘kennis’ van dit CBS. Maar hier zitten ze er wel flink naast. Er klopt geen fluit van de cijfers.
  Natte vingerwerk!

 16. De economie wordt helemaal niet gedragen door 45 % van de bevolking, de economie wordt gewoon gedragen door Nederland op dit moment. Voorheen droegen de toeristen de economie, maar die zijn er niet meer. Een overheid met een tekort van 881 miljoen kun je niet echt meer solvabel noemen. Zonder de steun van Nederland waren we gewoon failliet geweest, zo simpel is het.

 17. “De economie van Curaçao wordt gedragen door 45 procent van de bevolking”.
  En dat is waarschijnlijk ook nog eens een vertekend beeld. Hierin zijn meegenomen; ambtenaren en werknemers bij overheisentiteiten. Ambtenaren eten direct uit de staatsruif en de overheidsentiteiten worden, bijna uitsluitend betaald door de burgers die hun diensten of producten afnemen. Als die groepen er ook afgehaald worden blijft er niet veel over.
  En dan kan je stellen dat de economie gedragen wordt door Nederland en een (paar?) Duizend mensen.
  En de groot verdieners zitten niet bij de paar duizend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *