30 C
Willemstad
• zondag 4 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

DKR | Gevolmachtigde minister Manuel leefde in zijn studententijd van woekerrente

HomeLandenCuraçaoDKR | Gevolmachtigde minister Manuel leefde in zijn studententijd van woekerrente

Dossier Koninkrijksrelaties

Gevolmachtigde minister Carlson Manuel bekende gister in interview met Entrevista Ku in zijn studententijd loanshark te zijn geweest

Den Haag – Gevolmachtigde minister Carls Manuel heeft opnieuw kritiek over zich afgeroepen door tijdens een interview op een nogal snoeverige toon te onthullen hoe hij in zijn studententijd veel geld heeft verdiend door o.a. medestudenten die dringend geld nodig hadden leningen tegen een ‘woekerrentes’ te verstrekken.

Manuel vertelt voor de camera van Entrevista Ku over zijn persoonlijke ervaringen met het studentenleven in Nederland. Als student had hij het naar eigen zeggen aanvankelijk moeilijk en zag hij zich genoodzaakt allerlei klusjes te doen om wat extra zakgeld te verdienen.

Later ging het hem financieel zo goed dat hij een auto kon kopen en van een studentenkamer naar een appartement verhuisde. Dat viel anderen op die vervolgens bij hem aanklopten voor een lening. “Ook volwassenen met een baan die vierduizend euro per maand verdienden”, aldus Manuel.

“Stel je voor: ik ben student en jij leent geld bij mij en ik krijg het dan met rente terug. Dus ik leen je duizend, ok cool, maar je moet me dan wel twaalfhonderd terugbetalen. Zo ging ik te werk en verdiende ik geld”, zo vertelt Manuel zonder een spoor van enige gêne.

Op social media wordt verontwaardigd gereageerd op de manier waarop de huidige gevolmachtigde minister van Curaçao in zijn studententijd (armlastige) medestudenten 20 procent rente in rekening bracht en daar, zonder een spoortje van spijt, trots over vertelt.

Klik hier voor het interview met Manuel (vanaf minuut 59)

Bron: Dossier Koninkrijksrelaties

Naschrift KKC

39 reacties

 1. Qua lichaamsverzorging is het wel een vootuitgang.
  Zijn voorganger Begina had en heeft een gore smoezelige uitstraling.
  Alsof hij zich weken niet wast.
  Altijd gehuld in vuile ongeperste slobberpakken.

 2. “Op Curacao kennen wij sinds kort een “woekerbonus”.
  Ik verwijs naar Jaime Saleh”

  en volgens Kunneman worden commissarissen en Saleh te weinig betaald

 3. Naast de vraag of hij het aangegeven heeft in verband met de belasting en studie financiering is de volgende vraag waar kwam het initieele geld vandaan.
  Toch niet uit witte poeder handel ?
  De vlucht naar NL was met een barika vol met iets ?
  Wit wassen ?

 4. @ Kaat, maar Holle Bolle Gijs C Cooper vult wel al jaren lang zijn eigen grote broekzakken via de politiek, ra ra hoe is dat mogelijk, zichtbare politieke diefstal voor F&F en laten we zijn baas achter het gordijn staande leerling Pastoor Gerrit de Raaf niet vergeten, die is mij op dit moment te stil?.

 5. @lapas , je bedoelt de belasting ontduiker c cooper, wilde graag mp worden maar kwam niet door de screening. Probeerde eigen partij te beginnen, kreeg 35 stemmen van familie en handjevol vrienden, die heeft hij niet meer.

 6. @Loe schrijft:
  ‘Hoe konden die leners dan dat geld op niet al te lange tijd terugbetalen?’

  Er zijn mensen die hun schulden ‘heen en weer schuiven’ en zo steeds het ene gat met het andere vullen.
  Bvb: betrokkene moet morgen zijn huur betalen en staat maximaal ‘rood’ bij zijn bank. maar krijgt over een week pas zijn studietoelage of salaris.
  Hij sluit een onderhandse lening af bij een particulier, betaalt zijn huur, etc.
  De week daarop ontvangt hij zijn inkomen, betaalt de onderhandse lening (incl. hoge rente) af.
  Intussen heeft zijn banksaldo weer eventjes ‘in de plus’ gestaan, dus hij kan weer vrolijk rood gaan staan.
  Deze situatie blijft zich herhalen en kan gemakkelijk verergeren want ‘de maand wordt steeds korter’. Met een beetje mazzel kan hij dit rekken tot het vakantiegeld of de eindejaarsuitkering (voor een werkende) of voor een studerende bvb een noodbijdrage van pa&ma.
  Sommigen hadden zelfs een Amex-kaart, waarmee ook ‘geschoven’ werd: van en naar bankrekening. Of een lening bij een bekend postorderbedrijf (zonder BKR toetsing, maar wel tegen 18 a 20 % rente)

 7. Beste @Joop van Velzen, in die tijd was een rente van 18 á 20% gebruikelijk, laatst moet Agricole en ABN Amro bank nog wat mensen die tegen hoge rente geleend hebben compenseren.

  Ben wel benieuwd of de Nederlandse belastingdienst nog achter hem aan kan, aan de andere kant hoe vind Silvana om in een tijd waar burgers op het hart wordt gedrukt om belasting te betalen, een belastingontduiker in het kabinet te hebben?

 8. Hmmm…raar verhaal. Een student die geld uitleent aan minvermogenden en dan een stevige rente ontvangt.
  Hoe konden die leners dan dat geld op niet al te lange tijd terugbetalen? En hoe kwam deze Manuel aan zijn startkapitaal? Verdiend als vakkenvuller bij de Albert Hein????
  Probeert hij misschien zwart geld met dit uitleen-verhaal wit te wassen? Kunnen enkele mensen die geld van hem leenden zich publiekelijk melden? Anders de geldstromen van deze ambtenaar in dienst van de Curaçaose overheid maar eens onder een vergrootglas leggen.

 9. @Joep Meloen, dus iemand die niet goed met geld omgaat en zichzelf in de schulden steekt, is nu opeens de verantwoordelijkheid van degeen die wel slim met geld omgaat? Die “arme drommel” moet ervoor zorgen dat die zich dan niet dieper in de schulden steekt door gemak zuchtig geld te lenen en niet terug te betalen. Lever je auto of sieraden of wat dan ook maar in als onderpand als je niet terugbetaald. In deze sta ik 100 procent achter Manuel. In andere zaken niet

 10. bekend spreekwoorden zijn , eens een parasiet altijd een parasiet, geld uitlenen met een woekerrenten van 20% aan armen mensen.

 11. @ Suli,

  Iedereen leent wel eens wat geld van vrienden, dat is ook niet het probleem. Het probleem is dat hij het op commerciële basis deed en daarbij woekerrentes hanteerde. En wanneer je weet hoe die werken dan weet je ook dat er dan onderpand moet worden gegeven (vaak een auto of zoiets dergelijks) en degene die het geld leent weet eigenlijk al van tevoren dat het geleende geld niet kan worden terugbetaald. Lukt dat wel dat heeft hij 20 % rente in een maand tijd en lukt het niet dan heeft hij een auto.

  Dat is de reden dat het ook verboden is. Daarnaast is geld lenen, op commerciële basis, alleen toegestaan met een vergunning van de Centrale Bank. Dit figuur leefde van het uitlenen van geld oftewel op commerciële basis en daarom verboden.

  Dat velen alhier op deze manier geld lenen en er dus mee bekend zijn wil niet zeggen dat het legaal is. Die denkfout wordt vaak gemaakt.

 12. Naar deze ‘gevmin’ moet eens ‘n degelijk onderzoek gedaan worden, ook wat betreft het Mil, dit kan wel eens big fish zijn. Voor hem te hopen dat rechtbank verslaggever niet met resultaten naar buiten komt vanwege zoons misstanden.

 13. Dus als ik deze artikel lees met de comments .
  Moest manuel dan lui zitten hadden jullie ook gezegd hij was lui.
  Geld lenen en vrienden is normal en in als je rente wil dat mag ook nog. Wat mij opviel is dat elke keer hier deze man gekleineerd word. Ik ben niet altijd eens met manuel zijn handelingen maar dit slaat nergens op. Zelf me moeder leen me geld die ik met rente moet terug betalen . Mama zeg dan leer je geld lenen kost geld.

 14. Nogmaals, als student kon je behoorlijk bijverdienen. Ik had ook altijd centjes op zak en heel veel zelfs. Daar moet je natuurlijk wel hard voor werken. Overuren maken, op tijd op je bijbaan verschijnen, laten zien dat je betrouwbaar bent, indien nodig extra dienstje draaien en vooral niet lui zijn. Als iemand in die tijd geld zou komen lenen dan zou ik ook flink rente rekenen. Wil je dat niet dan ga je maar naar de bank. Als jij geen lening bij de bank kunt krijgen dan betekent het eigen schuld dikke bult. Er staat duidelijk in het artikel dat onze Manuel in den beginne ook pienaarde. Door hard te werken vergaarde hij wat centjes en daar ging hij mee aan de slag.

  Dat het een klabanus met vingers is omdat hij familieleden voorttrekt op het Antillenhuis staat buiten kijf, daar reken ik hem op af. Maar ik ga niet afgunstig doen omdat hij slimmer was dan de gemiddelde student en zijn geldzaken wel op orde had. Het is een keuze van elke student: of je staat elke avond lallend in de kroeg je geleende centjes uit te geven, of je staat elke avond in de spoelkeuken centjes bij te verdienen. En als je als werkende volwassene bij een student moet gaan bedelen om centen, dan behoor je echt tot de categorie mislukt in het leven.

  Het feit dat men quasie verontwaardigd reageert op iets van zoveel jaar geleden is niks anders dan afgunst, en jaloezie omdat zij zelf in hun studententijd niet zo ondernemend gehandeld hebben.

 15. Wat ik “storend” vind is niet direct dat hij Loan shark geweest is, maar dat hij niet ziet dat dit een van de dingen is die je in je diplomatieke functie zelf niet moet melden en zeker niets is om “trots” op te zijn.
  In je functie kan je niet trots zijn op een verleden van misbruik maken van de ellende van anderen.
  Ook twijfel ik wel een beetje aan het waarheidsgehalte, met simpele baantjes 20 000 overhouden om daar mee te handelen?
  Dan zijn de simpele baantjes niet legaal net als het Loan sharken.

  Als hij dat niet ziet hadden zijn assistenten hem tegen zichzelf moeten beschermen.
  De man blameert zichzelf weer en daarmee het land dat hij vertegenwoordigt.
  Dat stoort

 16. Victor Manuel is een schaande voor het Curacaohuis. Blunder na blunder. Er komt niets uit, alleen maar nonsense man. Brabertaal. Victoc Manuel, hou toch op man, hou je mond dicht. Bo ta haciendo bo mes y nos isla payaso.

  Man o man, hoe had zo iemand minister kunnen worden.

  Vroeger was het antillenhuis een serieuze business. Geen wonder dat Aruba en SXM hun eigen weg zijn gegaan en hun eigen huizen hebben gesticht.

  Maar Victor Manuel heeft de kunst van nonsense tot een hoger nieuwe gebracht. A la doña nadie Wiels en Begina.

  Doek het Curacaohuis op. Dat is de enige oplossing.

 17. Tico heeft bijna helemaal gelijk! Manuel deed hetzelfde als de banken: geld uitlenen. Maar beste Tico, je ziet een paar kleine verschillen over het hoofd. Banken hebben een vergunning, banken staan onder streng toezicht van de Centrale Bank/De Nederlandsche Bank, banken mogen geen woekerrente rekenen, banken hebben een zorgplicht en moeten checken of de lener niet te veel schuld opbouwt, banken betalen belasting, banken publiceren een jaarrekening en als klant van een bank kun je naar een onafhankelijk klachteninstituut als je je niet goed behandeld voelt. Tenslotte: van banken is precies te controleren hoe zij aan het geld zijn gekomen om weer geld te kunnen uitlenen. Manuel zou er goed aan doen als hij vertelt wat de ‘bijbaantjes’ waren waar hij als student zo veel aan verdiende dat hij er een luxueus leven (auto en een appartement voor zichzelf) op na kon houden en ook nog geld overhield om uit te lenen. Daarvoor heb je toch enige intelligentie nodig en daar hebben we ‘His Excellency’ nog niet op kunnen betrappen.

 18. @tico, Loan shark en bank zijn niet hetzelfde.
  Als je je beter wil voelen kan je met dokters recept naar de botica.
  Als je je beter wil voelt kan je ook een gram coke scoren, niemand dwingt je toch?
  En de botica levert toch de zelfde diensten?
  Dus, als ik probeer jou logica te volgen,
  Is er dus niets mis met een drugs dealer.
  Bovendien heb je wat meer dan 2000 nodig per maand voor de huur van een appartement en een auto, naast je studie, voedsel en recreatie.
  Laten we even zeggen dat hij 2000 per maand overhoudt aan loansharken.
  En hij vraagt 20% rente. Dan moet hij dus effectief elke maand 10 000 uitlenen.
  En omdat hij aan kans armen uitleent heeft hij 10% slechte leningen dan moet hij nu al 20 000 per maand uitgaan lenen om er 2000 per maand aan over te houden.
  Dat is een best kapitaal.
  Ook omdat je uitleent aan mensen die niet voor een normale lening in aanmerking komen. Is het risico dat ze bewust niet terug betalen groot. En dan moeten ze “gemotiveerd” worden om te betalen.
  Als hij dat niet doet gaat hij van niemand zijn geld terug krijgen.
  Dat is een Loan shark, en het verschil met een bank, en daarom is het bij wet verboden om zonder bank vergunning op commerciële basis systematisch geld aan derde te lenen.

 19. @Tico: banken hebben ook nog een zorgplicht, zij zijn verplicht om de achtergrond van mensen na te gaan (witwasssen etc) en vragen geen 20% rente

 20. Waar hebben jullie het over met loanshark etc. Deze man leende geld uit en vroeg rente. Dezelfde praktijk als de banken dus. En denken jullie nu echt dat de belastingdienst op de koffie komt voor zoiets. En sinds wanneer mag alleen een bank geld uitlenen. En hoe komen jullie erbij dat het leven in Nederland zo duur was en dat je 10.000 euries moet hebben. In de jaren 90 kon je prima rondkomen van 875 gulden die je toen kreeg plus nog eens wat je bijbeunde. De baantjes lagen voor het oprapen, maar ja dan moest je wel van aanpakken weten. Inplaats van te lenen konden die personen ook gaan werken. Geen medelijden mee als ze dan wat extra moesten betalen.

 21. …..”Ik zie loan sharking net zoals drugs selling: prima dat mensen drugs gebruiken en dat sommige verkopers heel rijk van de verslaving van andere worden, maar in een publieke functie wil ik niet iemand hebben die rijk geworden is door de zwaktes van andere uit te buiten;’….

  Spijker op de kop @ CR en JM

 22. @Tico, om nog verder te gaan op Joep’s zijn punt: een loanshark is meestal de laatste oplossing voor iemand die in geldproblemen zit. Hoge rentes, korte terugbetaal termijnen, en (dreiging van) geweld bij niet tijdig terug betalen is standaard. Geweld of intimidatie is vrijwel altijd aanwezig omdat loan sharks alleen deze hoge rente kunnen vragen van mensen die geen andere optie meer hebben, en dus ook heel veel moeite hebben om hun lening terug te betalen.

  Ik zie loan sharking net zoals drugs selling: prima dat mensen drugs gebruiken en dat sommige verkopers heel rijk van de verslaving van andere worden, maar in een publieke functie wil ik niet iemand hebben die rijk geworden is door de zwaktes van andere uit te buiten

 23. Wat we bij dit kabinet zien is dat sommige ministers en parlementariërs overmoedig raken en dat is typisch als no bodies plotseling een positie die ze niet verdiend hebben krijgen.

  Zo zien we Pisas bij Nederlandstalige radiostations interview geven, laatst had hij nog over dat hij in zee is geboren. Die Nederlandstalige radiostations doen dat om de man belachelijk te maken maar de arme man heeft het niet door.

  Het zelfde zien we met de parlementariërs, ene Seferina van MFK vindt dat hij de pers te woord moet staan maar er komt alleen maar flauwe kul uit zijn mond.

  Deze Carlson Manuel denkt dat het heel wat is wat hij deed maar iemand die toen hoge rente bij hem heeft betaald kan een zaak tegen hem beginnen. Het is wel begrijpelijk als Pa met zijn salaris van Direct Radio als enige kostwinner dat ze het niet breed hadden maar wij moeten ons allemaal aan de wet houden.

  Die Pa Manuel is ook een rare, kan nog een geprek op de Radio tussen Richeron Balentin, Carli Manuel en Gilbert Sparen herinneren. Balentin had het over dat Dick Draaier het over de hoge kosten van het nieuwe ziekenhuis had. Nou die Carli Manuel die nam de microfoon over en begon te schreeuwen van als iets met Dick Draaier gebeurd dan laat hij zich wel in Nederland opnemen dus die heeft geen recht van spreken.

  Toen al had ik zoiets van wat is dit voor een gek iemand spoort die manuel wel? Heeft hij het wel allemaal op een rijtje? Met zo een vader moet Junior zijn handen dicht knijpen dat hij deze functie heeft gekregen.

 24. Hij is nog zo “snugger “ook, om dit te vertellen.
  Hopelijk staat de belastingdienst gauw bij hem op de stoep, en krijgt hij alsnog een aanslag /naheffing voor niet opgegeven renteinkomsten,zo te horen loopt het in de tienduizenden, en een boete voor het verstrekken van verboden leningen.
  Dan komt vast de racisme kaart heel gauw te voorschijn, onze kompatriotes in Nederland zijn daar goed in!
  Hij dacht te scoren, maar hij schoot zichzelf in de voeten!
  Hoe kwam hij aan al dat het geld om uit te lenen, bolletjes slikken?

 25. @ Tico Martina,

  Misschien mag het je zijn ontgaan maar voor het uitgeven van leningen heb je een vergunning van de Centrale Bank nodig. En loan sharken is al heel lang in Nederland bij wet verboden.

  Daarnaast zegt het ook wel iets over het moreel besef van deze ‘gevolmachtigde minister’. Hij heeft er geen moeite mee om anderen een poot uit te draaien. Ben benieuwd wat hij deed met mensen die de rente niet konden betalen.

  En als laatste, om van loan sharken zeer luxueus te kunnen leven moet je zeer veel geld uit hebben staan. De vraag is dan ? Hoe kwam hij aan al dat geld ? Zelfs als student met bijbaantje (uiteraard horeca) was het voor mij geen vetpot. En dan kun je wel zeggen dat je 10 uur per dag bijbeunde, de kosten van een kamer, eten, drinken, boeken etc zijn zeer fors in Nederland, dan moet je wel op 10.000 per maand zitten om genoeg geld over te houden voor loan sharken.
  Iets klopt dus niet in dit verhaal en het zou mij dan ook niets verbazen wanneer dat geld uit de illegaliteit kwam oftewel verkoop van drugs. Wellicht dat onze GVM dat ooit nog een keer wil bevestigen.

 26. Dat is misschien ook de reden waarom de Rijksministerraad het agenda punt 4 heeft aangehouden… “Aanpassing schadeloosstelling Curaçaose lid Raad van State van het Koninkrijk (Gevolmachtigde minister van Curaçao)” Eerst maar eens kijken of er nog inkomstenbelasting geheven moet worden.

 27. Dit gaat nergens meer over. Met keihard werken heeft hij eerst een kapitaaltje vergaard. Dat hij daarna slim met het geld omgaat kun je hem niet aanmerken. Niemand dwong die studenten om geld bij hem te lenen. Zo konden ook rood staan of zelf een bijbaantje zoeken. Dat mensen nu opeens verontwaardigd reageren is dikke onzin.
  Kijk dat het niet chique is dat hij tantes, neven en broers aanstelt op het Antillenhuis is schandalig aangezien voornoemde personen geen relevante kennis en ervaring hebben die de schaal waar ze nu in zitten billijkt. Daar kan en moet hij op aangesproken worden. Maar om nu opeens verontwaardigd te doen omdat de beste man 20 jaar geleden met hard werken vooruit is gekomen, dat slaat nergens meer op. Tijdens mijn studententijd verdiende ik ook mijn centjes met bijbaantjes die toentertijd letterlijk voor het oprapen lagen. Vooral in de schoonmaakbranche beunde ik enorm bij en in de vakantie was het helemaal feest, 4500 gulden in 5 weken tijd. Dat was toen hard werken, alles aanpakken en flink veel overuren. Als dan zo een puisterige student of een loonslaaf die 4000 gulden p/m verdient bij mij zou komen voor een lening, dan zou ik ook een flinke rente rekenen. Het geld is mij immers niet komen aanwaaien. Maar goed de nodige commentaren zullen wel weer komen dat het schandalig is en corruptie en bla bla bla.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties