31 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Dick Drayer ‘bewijst’ intimidatie – Opnames confrontatie met Wiels vrijgegeven

HomeMediaDick Drayer ‘bewijst’ intimidatie - Opnames confrontatie met Wiels vrijgegeven
Journalist Dick Drayer bracht eerder berichten over de vervalste CV, Msc titel en loopbaancarrière van Gevolmachtigde Minister Marvelyne Wiels naar buiten
Journalist Dick Drayer bracht eerder berichten over de vervalste CV, Msc titel en loopbaancarrière van Gevolmachtigde Minister Marvelyne Wiels naar buiten


Willemstad – Journalist Dick Drayer heeft de audio-opnames vrijgegeven die hij heeft gemaakt bij de Dr. Nelly Winkelschool.

Op de opname is het ‘gesprek’ tussen de journalist en de Gevolmachtigde minister van Curaçao in Nederland, Marvelyne Wiels, te horen.

Advertentie

Na deze korte woordenwisseling werd Drayer aangepakt door de beveiligers van de Gevolmachtigde minister. Wiels was op de school om samen met de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, Irene Dick, een project te openen. Drayer was op de school aanwezig om hierover een reportage maken.

Zowel de journalist als de Gevolmachtigde minister heeft ondertussen aangifte gedaan. Wiels liet eerder tegenover deze krant weten dat ‘er geen ruzie’ was. ,,De heer Drayer heeft voor veel commotie gezorgd, maar het is niet de waarheid, hij heeft mij bedreigd”, aldus de Gevolmachtigde minister.

In de audio van de journalist is te horen dat Drayer, zoals hij al eerder tegenover deze krant verklaarde, Wiels begroet met: ,,Dag mevrouw Wiels, alles goed?” Als er geen hoorbare reactie komt zegt hij: ,,Nee? Jammer.” Hierop vraagt Wiels aan de journalist: ,,Wat zeg je?” en herhaalt dat nogmaals. ,,Ik zei niks”, aldus Drayer. ,,O. Je kan niets zeggen, daarom”, reageert Wiels. De journalist: ,,Oh, wat een rotstreek.”

Na dit te hebben gezegd wordt meteen gereageerd door de beveiligers van de Gevolmachtigde minister. Drayer liet eerder weten dat Wiels in het begin van dit gesprek een slaande beweging naar hem maakte. ,,Pas op met je smoel man, pas op!” schreeuwt een van de beveiligers naar Drayer. ,,Begin niet met deze stommiteit, want dan ga je naar buiten”, waarschuwt deze man op luide toon. Vlak hierna is in de opname geschreeuw te horen en wordt duidelijk dat er lichamelijk contact is tussen Drayer en de beveiliger.

Hierop begint de journalist te roepen: ,,Ik word hier lastig gevallen door de beveiligers van de Gevolmachtigde minister. Wilt u mij alstublieft met rust laten?” Een vrouw roept ondertussen op de achtergrond: ,,Dat is het, dat is het, jij begint haar uit te schelden in het Papiaments.”

De beveiliger tegen Drayer: ,,Je moet naar buiten sua, ik ben politie.” ,,Bent u politie, mag ik dat even zien?” vraagt de journalist. ,,Ja, hier, hier”, aldus de beveiliger waarop hij naar alle waarschijnlijkheid zijn identiteitsbewijs laat zien. Als Drayer zegt dat hij het niet goed heeft gezien en vraagt om het nogmaals te laten zien reageert de beveiliger met: ,,Ik zei toch dat ik politie ben.”

Hierop besluit de journalist om naar buiten te lopen omdat het ‘hier escaleert’. Eenmaal buiten is wederom te horen dat er lichamelijk contact is, waarna Drayer nogmaals zegt dat de beveiliger van hem moet afblijven. Ondertussen zegt een andere, onbekende, vrouw dat de beveiligers en Drayer vooral rustig moeten doen omdat er kinderen bij zijn.

,,Ik moet mijn werk doen”, aldus Drayer. En wederom is te horen dat er lichamelijk contact is. De journalist: ,,Wilt u van mij afblijven?” De beveiliger: ,,Blijf dan daar staan, blijf buiten oké.” ,,U moet mij mijn werk laten doen”, herhaalt Drayer nog eens. ,

,U wordt zo dadelijk aangehouden”, aldus de beveiliger. Drayer: ,,Dat kunt u doen, u kunt mij aanhouden. Houd u mij aan, omdat ik mijn werk doe.” De journalist vraagt aan een omstander om een foto te maken van het moment waarop hij zou worden aangehouden. Op dat moment wordt Drayer aangesproken door een onbekende man.

,,Rustig aan hoor.” Drayer: ,,Ik doe rustig.” De man: ,,Welke problemen heb je?” De journalist reageert: ,,Ik heb geen idee. Deze meneer zit de hele tijd aan me, te slaan, te duwen, te trekken. Meneer gedraagt zich gewoon niet.” De man: ,,U moet gewoon aan de kant gaan.” Hierop vraagt de journalist aan de man waarom hij dan aan de kant zou moeten gaan. ,,Die meneer heeft gezegd dat u hier moet staan, blijven staan.”

Drayer: ,,Die meneer is wet?” De beveiliger: ,,Ik heb me als politieagent gelegitimeerd.” Drayer: ,,Nee, u deed zo.” ,,U weet dondersgoed dat ik een politieambtenaar ben en ik heb u gezegd hier te blijven staan”, aldus de reactie van de beveiliger van Wiels. Opnieuw is er lichamelijk contact. Drayer: ,,Waarom zit u nog aan mij?”

De beveiliger: ,,Ik zal het niet nog een keer zeggen.” De journalist: ,,Waarom zit u aan mij?” Volgens de beveiliger zit hij aan Drayer omdat hij niet mee naar buiten wilde. Hierop zegt de journalist: ,,Je moet met je fikken van me afblijven.” Met nog een weerwoord van de beveiliger, waarin hij zegt dat de wet hem deze mogelijkheid geeft, grijpt een onbekende man in met ‘een beetje respect alsjeblieft’.

De opening van het project op de Dr. Nelly Winkelschool is overigens gewoon doorgegaan. Aan het einde van de opname is applaus te horen, wanneer Wiels en Dick de zogenoemde time-outruimte openen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Integrale audio-opname – vrijdag 28 februari 2014 (3’26”): luister hier naar de opname van het incident op de Nelly Winkelschool tussen Marvelyne Wiels en haar lijfwachten en Dick Drayer

 

Audio van een gesprek (Papiaments) tussen Radio Direkt journalist Richeron Balentien en Marvelyne Wiels – vrijdag 28 februari 2014 (4’26”) (dit betreft het interview van Richeron Balentien van Radio Direct met Marvelyne Wiels vlak na het incident.

 

Lees onder de transcripties van beide audio-opname’s

Onder de transcriptie van het audio-opname van het Nelly Winkelschool incident

Transcript
Plaats: Dr Nelly Winkelschool, CURAÇAO
Datum: 28 februari 2014, des middags
Duur: 3:32
Omschrijving: Incident Gevolmachtigde Minister Marvelyne Wiels en 2 bodyguards proberen  journalist Dick Drayer uit te lokken en met fysiek en verbaal geweld naar buiten te bewegen.
‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐
0.00
Getuige: ik ben er bijna jaloers op
DD: ja haha (lacht)

0:06
DD: Dag mevrouw Wiels. Alles goed? …… (geen antwoord)
DD Nee? … jammer…
(stil..)
MW: wat zeg je?
MW: wat zeg je?
DD: ik zei niets
MW: O? je kan niets zeggen, daarom!
(Marvelyne Wiels komt op DD af en maakt een slaande beweging, DD maakt hier een foto
van, en doet vervolgens haar hand langs haar haren glijden alsof ze haar haar kamt)
DD: ooo kos pendeu

0.31
Bodyguard 1: (links op foto ‐ agressief) he he he pas op met je smoel man, pas op! Bon?
MW: wat zei je?
Bodyguard 1 : (agressief) Begin niet! Met je stommiteit! Dan ga je naar buiten!
DD: Pa ta ketu?
Bodyguard 1 Pa ta keta, no! Kiko bo ta hasi! Pa papa ta malu
(geroezemoes)

0.45
DD: o o o … he he he … (roept) ik word hier lastig gevallen door de b.. de Gevolmachtigde …
(wordt geduwd, geluid valt even uit) .. kunt u mij alstublieft met rust laten?
MW: (roept er doorheen) Dat is het! Dat is het! Jij begint me uit te schelden in het
papiaments….. Dit is wat hij is komen zoeken! Nee, we gunnen het hem niet.
DD: nee nee… (wordt onderbroken)
Bodyguard 1: Fo’i! Fo’i!

1.12
Bodyguard 1: mi ta polis, fo’i!
Bodyguard 1: Je moet fo’i! ma ma ma fo’i! je moet naar buiten, polis. Fo’i!

1.18:
DD: Bent u politie?
Bodyguard: ja ja, politie
DD: kunt u zich legitimeren?
Bodyguard 1: ja hier, hier politie alsjeblieft
DD: ik heb het niet goed gezien, kunt u nog even…
Bodyguard 1: je hoeft niets te zien! Je moet oprotten man!
DD: mag ik even zien?
Bodyguard 1: Ik zei tegen je dat ik politie ben.
Getuige: wat is er aan de hand, wat is er aan de hand? wat gebeurd er hier?

1:32
DD: Ik ga even naar buiten, dit escaleert anders. Ik zal even naar buiten gaan.
(getrek, geduw..)
DD: he he he..
Bodyguard 1: wat? Nee wat? blijf buiten blijf buiten, wat?! Nee nee nee!
DD: Blijf van me af….. Blijf van mij af!
Bodyguard 1: Wat?:
DD: he blijf van mij af!
Bodyguard 1: nee, jij jij moet je gedragen (getrek geduw)

1:51
Getuige: Is met kinderen! Kinderen! Kinderen. Het zijn kinderen!
Bodyguard 1: ja maar praat met hem… (‘Kinderen!’) ja ok (‘Rustig, kinderen, rustig!’) .. blijf
buiten, er blijft niets aan de hand..

1.59
DD: U kunt me niet mijn werk weigeren, ik moet mijn werk doen….. Wilt u van mij afblijven?
2.06: Bodyguard 1: blijf dan daar gaan
2.10: Bodyguard 2: maar blijf buiten ok?
(gerommel, geroezemoes, overleg)

2.28:
DD: u moet mij mijn werk laten doen
Bodyguard 1: nee, u wordt dadelijk aangehouden
DD: Dat kunt u doen, u kunt mij aanhouden. Houdt u mij aan. Omdat ik mijn werk doe.
Bodyguard: hallo hallo, kom, kom eventjes ..
DD: Ik word aangehouden. Kun je een foto maken eh.. Agnes?
Bodyguard 1: Ok? Rustig aan! Ok?
DD: nee ik ben rustig.
Bodyguard 2: Wat? Welke probleem heb je? Rustig.
DD: Ik ben rustig. Ik heb geen idee. Deze meneer zit de hele tijd aan me, te slaan, te duwen,
te trekken. Meneer gedraagt zich gewoon niet.

2.50:
Bodyguard 2: U moet gewoon aan de kant blijven
DD: waarom?
Bodyguard 2: die meneer hebt gezegd: u moet hier staan. Gewoon blijven staan.
DD: en die meneer is wet?
Bodyguard 2: wat zei u?
DD: … en die meneer is wet? Wat is ..
Bodyguard 1: Ik zei ik heb als legitimatie, u weet het, ik heb me als politieagent
gelegitimeerd… en u weet het…
DD: nee … u deed zo….
Bodyguard 1: Nee. Ik heb laten zien. Je weet drommels goed dat ik een politie‐ambtenaar
ben,
DD: nee dat weet ik niet, ik ken u niet
Bodyguard 1: en ik heb ook gelegitimeerd ..
Bodyguard 1: ik zei jou om hier te blijven staan, ik zal het niet niet nog een keer zeggen…
want je wil niet naar buiten. Nee

3.20:
DD: je moet met je flikkes van me afblijven
Bodyguard 1: Nee want je wil niet naar buiten. En de wet biedt me de gelegenheid …

3.28
Getuige: Een beetje respect alstublieft….
Andere getuige: Hou op
Geluiden op achtergrond kinderschool

 

Hieronder de transcriptie van het Marvelyne Wiels interview met Radio Direct

Advertentie

back home

Transcript Interview Richeron – Mw Wiels
Plaats: Dr Nelly Winkelschool, CURAÇAO
Datum: 28 februari 2014, des middags
Duur: 4:26

Omschrijving: Incident Gevolmachtigde Minister Marvelyne Wiels journalist Dick Marvelyne op de Nelly Winkel School. Marvelyne Wiels geeft enige uren hierna een interview met Radio Direct – Richeron Balentien.

Opmerking: VRIJ VERTAALD VANUIT PAPIAMENTO

MW: Weet u, meneer Balentien, ik ben een heel positief iemand en het was die dag een schitterende dag. We waren in de Van Houtenschool in Brievengat, en daarna zijn we naar een andere school gegaan, waar we de opening hebben gedaan van een time‐out kamer bij de Dr. Nelly Winkel school, die ligt niet zo ver vandaag bij de ander Van Houten school in Brievengat. Het was een geweldige dag en we waren in een ontzettend goede stemming en het was voor mij een enorme eer.

En ik ging de school openen, samen met minister Dick van Onderwijs de time‐out kamer openen. We zijn aangekomen en we zagen verschillende mensen, jonge kinderen, journalisten, het was echt een hele leuke sfeer. Een moment later, werden we geroepen om de Nelly Winkelschool binnen te gaan.

En kwam ik de heer Drayer tegen en die zei iets tegen mij. Ik verstond hem niet goed, het leek alsof hij mij wilde groeten. Maar ik wist het niet zeker, dus ik zei: wat zegt u? En toen zei hij: ‘ik maak je af, muhe P (..?, red).’ Op het moment dat deze woorden vielen kwamen de 2 beveiligers die met mij mee waren in actie. De 2 beveiligers die met mij mee zijn om mij te beveiligen en te beschermen. En zij hebben hem gesommeerd om naar buiten te gaan.

Ik heb begrepen dat de heer Drayer alles op tape heeft. Ik hoop dat dat waar is. Hij moet de hele episode opgenomen hebben vanaf het moment dat hij mij heeft bedreigd en heeft beledigd. Ik ga aangifte doen tegen Drayer en daarbij wil ik Curaçao attenderen op de heer Drayer, want de heer Drayer is een persoon met bepaalde problemen. Curaçao moet de zaak verder afhandelen. Je kan niet naar MIJN land komen om MIJ te beledigen. En je moet ook niet proberen om mij te bedreigen.

RB: op het moment dat u beweerd dat hij u beledigd zou hebben, wat is er toen gebeurd?

MW: Nou ik was toen aan het lopen met mijn 2 beveiligers zoals ik u net uitgelegd hebt. Ik heb u al verteld wat er is gebeurd en ik heb meerdere getuigen. De beveiligers hebben hem hun badges laten zien, en hebben hem gezegd dat hij de zaal uit moet gaan. Hierop deed de heer Drayer zijn beide armen in de lucht, en schreeuwde het volgende: Ik wordt bedreigd door de Gevolmachtigde Minister. Maar ik stond niet in zijn buurt, mijn bewaker stond tussen mij en hem. Die heeft zijn badge laten zien en hem gevraagd om te vertrekken. Op dat moment is de beveiliger naar de zijkant gegaan met hem, en heeft hem gezegd dat hij de zaal uit moet gaan. Dit is wat er gebeurd is. De heer Drayer vraagt steeds om aandacht, en hij krijgt die aandacht van de politie en moet van mijn rug af.

RB: op het moment dat de bodyguards met de heer Drayer naar buiten gingen, heeft de heer Drayer beweert dat hij tikken heeft gekregen van hun. Is dat waar?

MW: (lachend) nee dat is niet waar. Ik vind dat heel erg jammer, ik ken dit soort mensen niet. Dit is niet gebeurd. Er zijn zoveel getuigen op school. Als iemand hem geslagen heeft, zou dat wel zijn gezien door iemand. Het kan wel zijn dat hij op zoek is naar een pak rammel, maar dat krijgt hij niet van mij.

RB: hebt u misschien iets tegen de heer Drayer?

MW: wat kan ik nou tegen de heer Drayer hebben? Meneer Drayer is iemand die niet in Nederland kan wonen, hij moet op Curaçao wonen, en hij zoekt aandacht. Waarom zou ik iets tegen hem hebben? Hoe kan iets tegen hem hebben? Het enige wat ik tegen hem kan hebben is dat hij mij niets kan maken, en dat doet hem pijn.

RB: ok, over op uw werkbezoek op Curaçao, wat staat er op het programma deze week?

MW: nou er staat heel veel op het programma voor aandacht voor onze jeugd. Als wij onze probleemjeugd aandacht geven, bepaalde noodzakelijke aandacht, dan voorkomen we dat zij op het criminele pad geraken. En we hebben ook in Nederland heel veel jongeren die onze aandacht nodig hebben, en ik ben nu hier om daar bepaalde afspraken over te maken. Ik heb afspraken met de Ministerraad, en ik heb afspraken met de scholen en geef hen de nodige aandacht.

RB: wanneer gaat u aangifte doen tegen de heer Drayer?

MW: Vandaag. Meteen vandaag.

RB: Ok nou we houden contact met u mevrouw Wiels en we willen graag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen. Laten we zeggen dat dit een vervelend incident is geweest.

MW: Ja, zeker. Ik wens iedereen een fantastisch carnaval en ons eiland verdiend alle positiefs. We hebben hier een heel speciaal iemand rondlopen, en Curaçao moet het verder met hem afhandelen (dreigend, red).

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Bronnen

back home

Dit artikel is geplaatst in
 1. Een school voor funderend onderwijs kan nooit het toneel zijn van ongewenst gedrag van volwassenen. Het is beschamend te moeten constateren dat het goede voorbeeld, dat volwassenen dienen te geven aan de jeugd, ook hier uitblijft.

  Eerst denken, dan doen!

 2. Hopelijk dat justitie dit grondig uitzoekt want dit soort intimidatie kan niet, dit is een aanslag tegen alle burgers.

  Wim Vermeulen · Volgen · Schijndel
  De wettelijke en ethische grenzen van de internationale journalistieke regels zijn hierbij grof overtreden.
  Binnen de 9 regels van de Code van Bordeaux uit 1986 als internationale verklaring van de International Federation of Journalist, zijn met name de regels persvrijheid, eerlijkheid en discriminatie hierbij grof overtreden.
  Het incident ontstond in aanwezigheid van een minister, deel uitmakend van de Raad van Ministers in den Haag. Deze minister had ten alle tijden moeten proberen om haar bewakingsteam onder controle te houden waardoor dit incident, ook nog eens temidden van jonge schoolkinderen, niet zo schaamteloos in een scheld- en duwpartij kon eindigen.
  Mede omdat de vertaling van het gebeurde, omschreven in de eerste plaats door de minister mevrouw Wiels, en aan de andere kant het volledig bewijs via een geluidsopname van de heer Drayer zo duidelijk verschilt ligt hier belangrijk werk voor de minister-president Asjes van het land Curacao en minister president Nederlandse regering de heer Rutten in Den Haag. Dit om in de toekomst veel narigheid en leed te voorkomen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties