27 C
Willemstad
• donderdag 29 februari 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Defensie moet zich buigen over luchtkwaliteit

HomeMediaDefensie moet zich buigen over luchtkwaliteit

Tweede Kamer bespreekt zorgen marinepersoneel’

Isla en de koningWILLEMSTAD — De leden van de Vaste Commissie voor Koninkrijksrelaties hebben de zorgen van het marinepersoneel op Curaçao omtrent de luchtkwaliteit – onder invloed van de uitstoot van de Isla-raffinaderij – van Julianadorp en de omgeving daarvan, besproken. De leden van de commissie hebben tevens om een schriftelijke reactie van Defensie-minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) gevraagd. Dit laat de Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc) desgevraagd weten.

Advertentie

Onlangs berichtte de Amigoe over de ongerustheid onder een deel van het marinepersoneel met betrekking tot het gezondheidsgevaar van de Isla.
Voor Smoc was dit aanleiding om de Tweede Kamer hierover te informeren.
De Defensie-minister dient uiterlijk 14 januari 2014 een reactie te geven, we wachten dus af, de minister is aan zet”, aldus Smoc.

Naar aanleiding van heersende ongerustheid over de uitstoot van de Islaraffinaderij onder defensiepersoneel, woonachtig in Julianadorp en omgeving, heeft de marine eerder een analyse aangekondigd van recente luchtmetingsdata van Julianadorp.
Hiervoor is een expert van de marine naar Curaçao afgereisd om de data te analyseren en daarop een terugkoppeling te geven.
Zoals de Amigoe eerder heeft gemeld ging de marine ervan uit dat er in het gebied van Julianadorp meetpalen voorhanden zouden zijn, die daar in het verleden door de Milieudienst zouden zijn geplaatst.
De woordvoerder van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Jair Santos Gonçalves, heeft eerder laten weten dat de Milieudienst in dit gebied geen meetpalen heeft en dat de metingen naar de luchtkwaliteit verricht worden door de twee meetstations bij Kas Chikitu en Beth Chaim.

Vraag doorgestuurd
Marinewoordvoerster Maartje van der Maas zegt dat de marine onmiddellijk na een klacht te hebben ontvangen van het marinepersoneel, stappen heeft ondernomen.
Dit vanuit de aanname dat er data voorhanden zouden zijn van meetpalen bij Julianadorp.

De expert heeft in haar terugkoppeling aangegeven dat de data (van de bovengenoemde meetstations, red.), geen bruikbare informatie opleveren over het gebied van Julianadorp. De marine heeft hierop intern een vraag doorgestuurd naar Nederland, of het wel verantwoord/ gezond is om in Julianadorp te wonen. Defensie heeft ook een eigen afdeling die zich met milieuzaken bezighoudt. De aanname is dat dat de vraag, die met hoge prioriteit gesteld is, middels een uitgebreid onderzoek beantwoord zal worden”, aldus Van der Maas.
Bron: Amigoe

To Top

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties