Defensie | Kustwacht onderschept 128 kg cocaine

Het stationsschip in de West, Zr.Ms. Groningen, onderschept 128 kg cocaine in de nabijheid van St. Maarten.

Het stationsschip in de West, Zr.Ms. Groningen, onderschept 128 kg cocaine in de nabijheid van St. Maarten | Foto: Defensie Caribisch Gebied

De actie die vooraf ging aan deze onderschepping begon aan de vooravond van het weekend, toen Zr.Ms. Groningen een verdacht vaartuig zonder verlichting achtervolgde. Dit scheepje voer met hoge snelheid naar St. Maarten.

Het marineschip voert momenteel kustwachtoperaties uit. De FRISC, de snelle onderscheppingsboot van de Zr.Ms. Groningen werd daarop met een boardingteam van de Kustwacht ingezet om het vaartuig te achterhalen. Even na middernacht kon de FRISC langszij het vaartuig komen, waarna de drie leden van het boardingteam aan boord gingen.

Tijdens het gesprek met de twee opvarenden van het vaartuig werd er een man aangetroffen in het water nabij de twee vaartuigen. Deze man is aan boord van de FRISC genomen. Door de tweede FRISC van de Groningen is er nog gezocht naar overige drenkelingen, maar deze zijn niet aangetroffen.

Kustwacht 128 coke-cocaine | Foto Defensie Caribisch Gebied

Kustwacht 128 coke-cocaine | Foto Defensie Caribisch Gebied

De FRISC heeft het kleine vaartuig richting St. Maarten geëscorteerd, de drenkeling is daar onderzocht door de personeel van een opgeroepen ambulance. Vervolgens zijn de mannen overgedragen aan de lokale politie.

De dag daarna heeft de bemanning van de Groningen vijf pakketten cocaine uit het water gehaald. Ze werden opgemerkt door een uitkijk van het stationsschip, waarna de NH90 boordhelikopter en de FRISC werden ingezet. Terwijl de NH90 op dat moment een verkenningsvlucht uitvoerde werden gelijktijdig de eerste pakketten door de FRISC uit het water gehaald. De helikopter heeft vervolgens ook nog twee pakketten opgepikt. Bij nader onderzoek bleek het te gaan om 128 kilo cocaïne. De pakketten zijn overgedragen aan de kustwacht autoriteiten op St. Maarten.

Er wordt onderzocht of de onderschepping van de drugs te maken heeft met de actie van de dag ervoor, aangezien de pakketten in de buurt werden gevonden van de locatie waar de dag eerder het kleine vaartuig werd aangehouden.

Bron: Defensie Caribisch Gebied

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *