27.2 C
Willemstad
• donderdag 9 december 2021 03:08

Laatste reacties

- Advertentie -

De beerputten van binnenwateren

Cijntje: Problemen door haperende gemalen

Melvin CijntjeWillemstad – De binnenwateren van Curaçao en de zee worden al heel lang als beerput gebruikt. Dat stelt parlementariër Melvin Cijntje van Pueblo Soberano.

De parlementariër somde een paar voorbeelden op van binnenwateren die hij als beerput beschouwt.

,,Bij Saliña ten westen van Kentucky, waar vroeger boekhandel Salas zat, tegenwoordig zit Boekplus daar.
Tegenover El Tributo ten oosten van Veneto één grote beerput, aan het begin van de Koredor idem dito.”

Ook het Waaigat is in de visie van de parlementariër een beerput.
Volgens Cijntje wordt het probleem veroorzaakt door haperende gemalen die eigenlijk het rioolwater naar Klein Hofje moeten pompen, waar het gezuiverd moet worden.
Als een gemaal 2 uur niet werkt, dan gaat het rioolwater in het binnenwater.

,,Het rioolwater van het Hilton, Marriott, Floris Suite, moet naar een gemaal bij het Clarion Hotel. Maar het gemaal daar werkt niet, het water belandt daardoor bij de mangroven van de Koredor.”

- Advertentie -

Vissen sterven als gevolg van het rioolwater in het binnenwater, zo legt Cijntje uit.
De poep in het rioolwater onttrekt zuurstof aan het water.

,,Het rioolwater in de binnenwateren is ook verantwoordelijk voor de muskietenplaag bij het Rif. Dat wordt vaak over het hoofd gezien.”

Het probleem van het rioolwater kan volgens Cijntje niet zomaar worden verholpen.

,,Bij Veneto is het niet mogelijk om het binnenwater te zuiveren en dan het rioolwater af te voeren, het vuile water zou in zee belanden.
Het zou betekenen dat het rioolwater dan richting KAE gaat, waar het drinkwater gedestilleerd wordt.”

In de visie van Cijntje is het gebied vanaf Jan Thiel tot aan Piscadera als één grote beerputzone te beschouwen.
De parlementariër verklaarde zelf gezien te hebben dat bij Jan Thiel, bij het complex van Zanzibar, Papagayo en omgeving, het rioolwater via een greppel uiteindelijk in zee belandt.

,,De overheid zou regelmatig moeten controleren of horecagelegenheden op een legale manier hun rioolwater lozen, of ervoor zorgen dat het water gezuiverd wordt voordat het in zee belandt.
Maar dat is moeilijk te verkopen als diezelfde overheid niets doet aan haperende gemalen waardoor binnenwateren in feite beerputten zijn geworden.”

NASCHRIFT

- Advertisement -

Gemalen onderweg

,,In juli worden twee nieuwe pompen verwacht, die bij het Rifgebied geplaatst zullen worden”

, zo heeft minister Earl Balborda van Verkeer Vervoer en Ruimtelijke Planning desgevraagd tegenover deze krant verklaard.
De bewindsman verklaard niet op de hoogte te zijn dat alle pompen die water naar Klein Hofje moeten doorsluizen, kapot zouden zijn.

,,Als er meer pompen nodig waren geweest dan had het hoofd van de Dienst Openbare Werken, in wie ik het volste vertrouwen heb, mij daarvan op de hoogte gebracht.”

Balborda merkte ook op dat indien er mensen zijn die andere informatie over defecte pompen hebben, hij dat graag van hen wil horen.

,,Maar nogmaals, er zijn op dit momenten twee nieuwe pompen nodig.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -