31 C
Willemstad
• vrijdag 17 mei 2024 14:33

DCLP | Interne emails van Belastingdienst over informatiebeschikking mogen geheim blijven

Interne emails van Belastingdienst over informatiebeschikking mogen geheim blijven

De geheimhoudingskamer van Rechtbank Gelderland oordeelt dat de interne emails van de Belastingdienst in hun geheel een op de zaak betrekking hebbend stuk zijn.

Het beroep van de inspecteur op geheimhouding is gerechtvaardigd. Voor een groot deel gaat het namelijk om de tactische en procedurele invulling van de zaak.

Belanghebbende, de heer X1, is volgens de inspecteur betrokken bij twee stichtingen. De inspecteur heeft hierover inlichtingen opgevraagd bij de autoriteiten van Curaçao, aangezien de X1 de vragen niet wil beantwoorden. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een informatiebeschikking met betrekking tot de inkomstenbelasting over 2005 tot en met 2014 en de schenkbelasting over 2009.

In geschil is of de inspecteur terecht weigert om de van de buitenlandse autoriteiten ontvangen en grotendeels interne e-mails openbaar te maken.

Aangezien enkele stukken uit Curaçao inmiddels als stukken in de hoofdprocedure zijn overgelegd, wordt het verzoek van de inspecteur in zoverre opgevat als een verzoek om beperkte kennisneming, in die zin dat dit deel van de informatie uit Curaçao volledig geanonimiseerd blijft.

De geheimhoudingskamer van Rechtbank Gelderland oordeelt dat de interne emails in hun geheel een op de zaak betrekking hebbend stuk zijn. Het zou kunstmatig zijn deze e-mails als afzonderlijke stukken te beschouwen, omdat het vaak om reacties op eerdere mails gaat. Het beroep van de inspecteur op geheimhouding van de emails is gerechtvaardigd.

Voor een groot deel gaat het namelijk om de tactische en procedurele invulling van de zaak. De beperkte kennisneming van de stukken uit Curaçao is eveneens gerechtvaardigd. Het belang van de inspecteur is aanzienlijk zwaarwegender dan het tactische procesbelang van X1.

Het opsporings- en controlebelang verzet zich ook tegen het gedeeltelijk verstrekken van de stukken, omdat niet ondenkbaar is dat X1 op basis daarvan zal kunnen herleiden welke stukken de inspecteur heeft en hij alleen die stukken zal overleggen.

Wetsartikelen:

 

Bron: DutchCaribbeanLegalPortal

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties