27 C
Willemstad
• vrijdag 2 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Geen Coho: dan aanwijzing’

• Pisas ziet op onderdelen nog onderhandelingsruimte
• Schuld bijna 1 miljard liquiditeitssteun is een monster

Willemstad – Premier Gilmar Pisas ziet nog wat ruimte voor onderhandelingen op onderdelen van het Caribisch orgaan voor hervorming en ontwikkeling (Coho), vooral omdat zijn regering al begonnen is met de hervorming zonder dat de rijkswet van kracht is. Maar hij waarschuwt wel: als Curaçao Coho afwijst komt er een aanwijzing vanuit Den Haag.

,,En dan hebben we zelf niets meer te zeggen”, zegt de MFK-leider, sinds negen maanden naamgever van het zittende kabinet. In een uitgebreid en openhartig vraaggesprek in Punto Final op TeleCuraçao legt hij ‘zonder emotie’ uit dat Curaçao de facto ‘in de hoek staat’ en dus geen andere kant uit kan.

Met andere woorden: de rijkswet Coho komt er. Als het aan de Tweede Kamer ligt is de behandeling nog voor het zomerreces. Maar in werkelijkheid wordt er volgens Pisas nog onderhandeld. ,,We hebben geen liquiditeitssteun meer gevraagd en voorlopig ook niet nodig. Daarnaast zijn we zelf al begonnen met de hervormingen. Dus moet je me wel wat ruimte geven.”

Volgens Pisas is onder zijn regering al wel het nodige bereikt en dat zal in een voorlichtingscampagne binnenkort ook aan de bevolking worden uitgelegd. ,,Maar was het met Coho eerst: ‘Zij beslissen’, is het nu: ‘Ik ben zelf verantwoordelijk’.”

Feit is wel, aldus de minister-president, dat Curaçao zelf nagenoeg niets produceert en een staatsschuld heeft van bijna 4,3 miljard gulden. ,,Ook dat we telkens geld aannamen en ons niet hielden aan de afspraken; feitelijk een spelletje speelden met Nederland.” Er waren al grote problemen vóór de pandemie en die zijn tijdens de pandemie uitvergroot, aldus de eerste minister.

Curaçao vroeg financiële steun van de Nederlandse regering, die zich hiervoor ook moet verantwoorden tegenover de Nederlandse belastingbetaler. Bovendien kwam het geld niet bij het volk, dus wilde Nederland een entiteit die dat gaat controleren plus ondersteunt bij de hervormingen. Pisas in Punto Final: ,,We waren ‘blo bashí’ (platzak) en er was geen geld om de ambtenarensalarissen te betalen.”

Dat Curaçao met Coho een deel van de autonomie inlevert, pareert Pisas met de opmerking dat ‘we al sinds 10-10-’10 onze zelfstandigheid kwijt zijn’. ,,We konden de begroting 2022 (met een tekort van 162 miljoen, red.) niet eens publiceren; daarvoor was eerst de instemming van de Rijksministerraad nodig.”

Maar dan komt wat de premier ‘het monster’ noemt: ,,In april moet Curaçao de geleende liquiditeitssteun van bijna 1 miljard eigenlijk terugbetalen.” Zo is dat afgesproken (dat geldt ook voor Aruba en Sint Maarten, red.). Of de landen moeten het, mede in het kader van Coho, eens worden over herfinanciering. ,,Zo niet, zullen we nóóit meer kunnen lenen.” Dat bedoelt de premier met ‘in de hoek staan’ en geen kant op kunnen.

Wel gelooft Pisas dat zijn kabinet ‘nog enige ruimte verdient’ om het alsnog eens te worden over ‘bepaalde knelpunten’. In een referendum over wel of geen Coho, zoals opgeworpen in de Staten, lijkt hij niet te geloven. Wel kunnen de Staten van Curaçao, het liefst samen met de andere Caribische landen, proberen de Tweede Kamer te overtuigen van enkele aanpassingen.

Wat betreft het heikele punt van de 12,5 procent inkorting in de (semi-)publieke sector, wat leidt tot veel ongerustheid onder werknemers, geeft de premier aan dat deze voorwaarde samenhangt met de liquiditeitssteun. Maar zijn regering heeft ‘al zes maanden geen liquiditeitssteun nodig gehad’ en verwacht dat met de intensieve belastinginning door Financiënminister Javier Silvania nog een tijdlang vol te houden. ,,Als je dat kunt aantonen, hebben wij zeker een basis om te onderhandelen”, zegt Pisas, die aangeeft binnenkort met vicepremier Ruthmilda Larmonie-Cecilia van coalitiepartner PNP naar Nederland af te reizen om dit en andere zaken te bespreken.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

12 reacties

 1. “Er waren al grote problemen vóór de pandemie en die zijn tijdens de pandemie uitvergroot, aldus de eerste minister.”

  Ze komen tot inkeer. Dat is gevaarlijk!

 2. Eens met @Gerrit

  Naar mijn mening moet NL u een keer stoppen met pappen/nathouden van dit eiland.
  Het kan zo toch niet verder doorgaan.
  Een oppositie van 0,0. Ook deze mensen zijn een sschande voor de volksvertgenwoordiging. In en in-slecht.

 3. Ga maar niet akkoord met Coho en laat de aanwijzing maar komen. De enige manier om daadwerkelijke overheidsbezuinigingen door te voeren en het land en de bevolking een toekomst te bieden. Maak al onze z.g. bestuurders en parlementsleden vleugellam en daadwerkelijk de salarissen korten met 25%.
  Wel akkoord gaan met Coho en er niet volledig achter staan houdt in dat het een grote sabotage soap wordt en er niets van terecht komt.

 4. Vandaag staat op de voorpagina van het AD dat Pik, Cijntje met gevolg naar de Expo 2022 gaan gaan.
  Kosten 100.000 gulden.
  Wauw, en dat in een tijd van grote schulden, en zeer hoge inflatie waar de burger dagelijks slechtoffer van is.
  Wat een schorem!!

 5. Geen tijd meer? kunnen de bestuurders van curacrim incl onze hoofdopperbevelhebber Pik Pisas wel klok en op een kalender kijken en dan misschien begrijpen in welk jaar / maand / dag / uur we leven ik denk persoonlijk van niet omdat zij intelligent over komen “als onze G V M in Den Haag ” , Tjonge Tjonge waar zijn wij als eiland met deze LOSERS in terecht gekomen.

 6. Uiteraard is het tegenstrijdig wat onze lider zecht. Hij vraagt meer tijd terwijl hij zelf zegt dat de problemen systematisch en lang geleden begonnen zijn.
  Maar de drie oorzaken van de problemen zijn ook in deze regeringsperiode niet aangepakt, omgebogen of verminderd. Minder is het niet geworden.
  Aan een kant blij dat er een “regering” is die nu eindelijk erkend dat er een probleem is, zij het een beetje laat.
  Het is alleen geen 5 over 12 meer eerder 12 over 5.
  Om nu pas een probleem te erkennen. Is veel te laat. Er is geen tijd meer om het probleem te analyseren. Als nu de problemen niet aangepakt worden heeft het eigenlijk geen zin meer.
  Er is geen tijd meer. Wat er niet is hoef je ook niet te vragen.
  De conclusie van Pisas was 2 jaar geleden ook al op het forum te lezen.
  En al jaren daarvoor waren de oorzaken:
  Nepotsme, corruptie en wanbestuur van overheid , entiteiten en NV’s.
  Het “bestuur” dat vind dat de functies, afnemers en alle burgers er voor hun zijn en zij geen verantwoording hoeven af te leggen voor hun functioneren of bestuursdaden.
  En nu is er geen tijd meer.

 7. Wat een ontzettende tegenstrijdige lapzwans dingen zegt ons donkey stamhoofd toch elke x weer?. Hij wilt dat hem tijd gegund wordt? Het is 5 over twaalf Pisas! Waar was je al die tijd? Kareoke, Santiago de Chile, Dubai? Bushaltes openen? Dineren en op lekkere latina’s tireren? Rondrijden met 7 security guards, Lintjesknippen? Als men straks op het wereldforum roept dat Curacao door een ….. n-woord (Mag geen bijvoeglijke naamwoorden gebruiken, maar het begint met een “D”) wordt bestuurd , moet je niet verbaasd staan kijken. Hij vraagt er met de dag harder om.

 8. Het is, volgens mij, de eerste keer dat een Curaçaose politicus dit zegt.
  Maar als dit nu eindelijk duidelijk is wat ga je dan doen om dit te veranderen?
  Wat zijn de plannen om de overheidsuitgaven te beteugelen?
  Wat gaat er gedaan worden aan het plaatsen van onbekwame personen?
  Wat gaat er aan de incapabele geplaatste personen?
  En wat gaat er gedaan worden aan het systeem van consultants.
  Want deze drie zijn de hoofd oorzaken van de situatie waarom coho nodig is.
  En alle drie zijn dingen die de politiek heeft laten gebeuren en ook kan laten ophouden.
  Daarna de omvorming van de economie dit kan niet gedaan worden met instandhouding van het huidige systeem.
  Of ligt het aan de mentaliteit?

 9. Feit is wel, aldus de minister-president, dat Curaçao zelf nagenoeg niets produceert en een staatsschuld heeft van bijna 4,3 miljard gulden. ,,Ook dat we telkens geld aannamen en ons niet hielden aan de afspraken; feitelijk een spelletje speelden met Nederland.” Er waren al grote problemen vóór de pandemie en die zijn tijdens de pandemie uitvergroot, aldus de eerste minister.

  Dat is erkenning van de realiteit, redelijk uniek in de locale politiek.
  Alleen het vervolg zal wel weer uitblijven.

 10. Joop van Velzen zegt tegen de staten doen ! en zo snel als mogelijk weg wezen van NL scheelt een hoppie geld en beveiliging aan een hopeloos bestuurlijk eiland weg geven. Het voordeel voor Pik is dan dat hij tot in de eeuwigheid P M mag blijven van een eiland waar geen mensen meer wonen maar alleen maar zwerfhonden.

 11. Het ouwe lullen volk en de curacrimse zakken vuller regering willen toch zo graag autonomie worden, nu die kans licht nu met zijn bek open, ik adviseer Pik Pisas een grote actie onder het volk te maken om tegen de COHO te zijn net zoals hij heeft gedaan met de verkiezingen 2021 weg van NL en snel die 1 miljard op staande voet terug betalen een de makamba bevolking.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -