26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

CuracaoNieuws | Eind dit jaar veerdienst tussen Aruba en Curaçao

HomeMediaCuracaoNieuws | Eind dit jaar veerdienst tussen Aruba en Curaçao

Persbureau Curacao

De veerboot is al wel bekend, een schip van 120 meter lang, dat 800 mensen kan vervoeren en ook nog eens zo’n 300 auto’s, voor exclusief auto ca 100 gulden

De Arubaanse regering is van plan nog dit jaar een ferrydienst met Curaçao te beginnen. Welk bedrijf de dienst gaat exploiteren wordt eind van dit jaar bepaald.

De veerboot is al wel bekend, een schip van 120 meter lang, dat 800 mensen kan vervoeren en ook nog eens zo’n 300 auto’s. Een overtocht gaat exclusief auto 100 gulden kosten.

Bron: CuracaoNieuws

7 reacties

  1. @ Nombre,

    Of dit van mij mag ??
    Waarom vraag je jezelf niet af of dit wel van JOUW belastinggeld mag ? Want hoe je het ook wilt gaan wenden of keren, daar gaat het wel op neer komen, of kun je niet zover vooruitkijken ?

    Zal ik het voor je uitspellen hoe dit scenario zich gaat ontwikkelen ?

    De reden dat we hier een boot van deze afmetingen moeten hebben heeft te maken met de bestaande zeegang (korte, maar hoge golfslag). De reden is dus niet dat er een zo’n grote behoefte aan transport is.
    Daar zit dus al de eerste fout.
    Zo’n grote ferry (wat er dus ongeveer een jaar in de Caracasbaai heeft gelegen) gebruikt niet een klein beetje fuel, dat ding ZUIPT fuel. Gevolg ? Je moet dus wel een bezettingsgraad van meer dan 50 % gaan halen om uit de kosten te komen. En omdat er in het geheel geen behoefte aan vrachttransport tussen de eilanden is, plus hooguit een paar auto’s daadwerkelijk heen en weer zullen gaan, zal de bezettingsgraad van de passagiers tot irrealistische aantallen op moeten lopen.

    Wanneer je dan gaat kijken naar landen waar ook dit soort ferries varen dan kun je de passagiers onderverdelen in een paar groepen. Op sommige plekken verzorgt de ferry een verbinding voor forensen, maar het zal duidelijk zijn dat we er daar niet al teveel van zullen hebben.
    Op andere plekken, zoals bv in de Middellandse Zee vormen de ferries de life line tussen het vaste land en de eilanden. Oftewel dagelijks worden de ferries gebruikt voor de bevoorrading en wat personenverkeer. In het winterseizoen zijn er vrij weinig passagiers en dus vrijwel alleen vrachtvervoer. Dat is ook het seizoen waar de overheid fors geld moet toeleggen op deze verbindingen.
    In het zomerseizoen worden de ferries veel gebruikt door toeristen, zij zorgen ervoor dat de ferries profitable zijn. Echter, zij komen allemaal met auto’s en caravans of mobile homes en geloof me, die worden een poot uitgetrokken via de tarieven.

    Hier op Curacao hebben we geen toeristen die met auto’s of caravans komen. Verhuurbedrijven zullen ook nooit toestaan dat de huurauto’s op de ferry gaan. Vrachttransport hebben we niet en zal er ook niet of nauwelijks komen.
    Dus zijn de enige auto’s, die op de ferry tussen bv Aruba en Curacao zullen gaan, auto’s van de lokale bevolking. Echter, hoe willen we dat gaan zien ? Onze autoverzekering is niet geldig buiten het eiland, dus dan zou je bij moeten gaan betalen om je auto aldaar verzekerd te kunnen hebben ? Dan kun je beter ter plekke huren, is veel goedkoper.
    Concluderend kunnen we stellen dat er dus amper auto’s en / of vrachtwagens gebruik zullen gaan maken van deze ferry. En op zich is dat ook maar goed ook, want als alle containers voor Bonaire ineens via de ferry gaan dan kan de Don Andres opdoeken. Niet erg ? Wacht maar totdat de ferry failliet gaat en dan spreken we elkaar nog een keer, dan is er helemaal geen vrachtvervoer meer mogelijk tussen Curacao en Bonaire.

    Nu we weten dat er amper auto’s aan boord zullen gaan kunnen we gaan bekijken hoe realistisch het is dat er iedere dag vele honderden mensen van Aruba naar Curacao komen en omgekeerd.
    Wanneer je even kijkt naar het aantal passagiers dat nu iedere dag per vliegtuig gaat dan heb je het over ong 200 man van Curacao naar Bonaire en ong 200 terug. Dat is maximaal.
    Tussen Aruba en Curacao is dat aantal niet veel hoger.

    Wanneer al die mensen ineens via de ferry naar Aruba en Bonaire gaan kunnen de vliegmaatschappijen opdoeken. Hé, hebben we net niet meer dan 30 miljoen in het failliete INSEL gestoken om die verbindingen in stand te houden ?
    Kunnen we dat geld tenminste echt afschrijven.

    Maar zelfs wanneer er 200 man per dag van de ferry gebruik maken dan is dat nog niet voldoende om de kosten van zo’n schip te dekken. Dus er moeten meer passagiers op die ferry.
    Er zijn wellcht nog wat toeristen te vinden die een keertje vanuit hier naar Aruba willen, maar zijn dat er 200 of 300 per dag ? Als dat zo zou zijn dan houden we hier geen toeristen meer over en waar gaan die toeristen slapen op Aruba, terwijl hun hotel dus op Curacao staat ? Kortom, onze hele manier van reizen aanbieden naar Curacao moet op de schop om dit voor elkaar te krijgen. Dat kunnen we op korte termijn gewoon vergeten, we kunnen niet eens de openingstijden in Punda aanpassen aan de eisen van de huidige tijd !

    Maar dan hebben we nog wat ander slecht nieuws, zonder auto’s aan boord is 50 % bezettingsgraad (400 passagiers) niet voldoende om kostendekkend te werken. Oftewel, we hebben nog meer passagiers nodig.
    Waar gaan we die vandaan halen ?

    100 NAF voor een enkeltje Aruba ? Dat is dus 200 NAF voor een retour, dus familie van 4 betaalt 800 NAF. Dan nog autohuur, eten, drinken, slaapplaats oftewel een dagje Aruba kost een gezin dus meer dan 1200 NAF. Hoeveel mensen of gezinnen zijn er die dat soort bedragen op regelmatige basis neer kunnen leggen ? Ik ken er niet veel, misschien jij wel.

    Lang verhaal kort. Technisch gezien is alles mogelijk, die ferry kan wel varen. Maar economisch en financieel gezien is het volstrekt onhaalbaar. Dat weet de reder ook en die zal dus gaan komen met stoelgaranties. Stoelgaranties is gewoon een ander woord voor ‘subsidie’ oftewel belastinggeld en dat geld hebben we niet, dit jaar kwamen we al iets van 200 miljoen tekort.

    Dus ben ik een voorstander van deze ferry ? Nee, niet echt. Niet omdat ik geen verbinding tussen de eilanden wil, maar gewoon omdat ons dit bakken met geld gaat kosten en we aan het eind geen luchtverbinding meer overhebben, het vrachtvervoer tussen Curacao en Bonaire weg is etc. Om het anders te stellen, deze ferry is een soort Weapon of Mass Destruction v.w.b. onze bereikbaarheid en verbindingen. Zodra de overheid ophoudt met geld stoppen in dit project gaat de stekker eruit en zitten WIJ met de gebakken peren. Dan hebben een aantal mensen weer schandalig hun zakken zitten vullen en geloof me, het interesseert hen geen ene meter hoe wij weer krom kunnen gaan liggen om hun hersenspinsels te betalen. Zij gaan uiteraard niet meebetalen.
    Dus nogmaals de vraag: ‘wil jij graag meebetalen aan dit project ?’ Ik in ieder geval niet.

  2. Waar komt de opstapplaats voor deze ferry op Curacao?
    Lukt het hier om in 2 a 3 maanden een faciliteit aan te leggen zodat er 300 auto’s de ferry op kunnen? En 800 passagiers?
    Volgens Koeiman duurt het heel lang om grote bouwprojecten van start te laten gaan.
    Haha, goed initiatief. Kan je ook genieten van de zeenatuur.

  3. Het mag van Joep Meloen, als de rekening voor het 100% gegarandeerd mislukken van dit kansloze project maar niet weer aan de belastingbetaler wordt gepresenteerd.

    Die moet al tot in lengte van jaren de honderden miljoenen van de toko van Heerenveen, Lippinkhof, Frielink en van der Kwast betalen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties