28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Curacao.nu | Voormalig premier Ys: er moet nog wel wat geschaafd worden aan de Rijkswet

HomeMediaCuracao.nu | Voormalig premier Ys: er moet nog wel wat geschaafd worden...

Persbureau Curacao

Voormalig premier Etienne Ys over doorlichting financieel | Persbureau Curacao

Voormalig premier Etienne Ys vindt het initiatief om te komen tot een Caribische Hervormingsentiteit in de huidige situatie als gevolg van Corona zeer welkom. De landen zijn hard getroffen door Covid19 en het behoeft volgens Ys geen betoog dat het zonder externe financiering een onmogelijke klus wordt om op eigen kracht zich binnen afzienbare tijd te herstellen.

Maar dan moet er wel wat geschaafd worden aan het concept van de Rijkswet die de entiteit een juridische basis geeft. De samenwerking die met de concept rijkswet wordt beoogd moet namelijk wel passen binnen de verhoudingen tussen de landen zoals neergelegd in het Statuut en ook rekening houdend met de rechtsstatelijke regels die gelden binnen elk land.

Dat schaven wordt wat Ys betreft een taak van de Staten en de regeringen in de betreffende landen en hij geeft middels zijn brief ‘De Caribische hervormingsentiteit, een constructieve bijdrage, deel 1‘ een voorzet.

Zelfstandig bestuursorgaan

De entiteit wordt opgericht als een zelfstandig bestuursorgaan naar Nederlands recht. Het is Ys niet duidelijk waarom er voor een entiteit is gekozen naar Nederlands recht en niet naar Arubaans, Curaçaos of Sint-Maartens recht.

Een van de nadelen voor de huidige keuze nu is dat dit in de praktijk waarschijnlijk leidt tot verwarring als het gaat om de toepasbaarheid van rechtsregels. Ook betekent dit dat allerlei sturingsinstrumenten binnen het bestuursorgaan uitsluitend aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties toekomen. Het is volgens Ys nog maar de vraag of dit bij een entiteit past die supranationaal opereert.

De oud-premier vindt het voor de hand liggen om de oprichting, de structuur, de governance en de rechtspersoonlijkheid van deze entiteit in de Rijkswet zelf te regelen. Hierdoor ontstaat er een op maat gesneden entiteit die beter in staat is om binnen de verschillende jurisdicties adequaat te opereren. Het is daarom wenselijk dat de landen ook bijdragen aan de vormgeving van deze entiteit. Net zoals bij het College financieel toezicht en de Kustwacht.

Politieke aansturing

De aansturing van de entiteit is nu zo geregeld dat de minister van Binnenlandse Zaken de toezichthouder is geworden en niet het Koninkrijk.

De entiteit wordt politiek bijna volledig aangestuurd door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties die voor zijn aansturingsbeslissingen in de meeste gevallen geen instemming behoeft van de Rijksministerraad noch van de landen.

Het is dus geen gezamenlijk orgaan zoals in het Statuut wordt beoogd. En dat, schrijft de oud-premier, terwijl de entiteit het hoofdonderwerp is van de voorgenomen consensus rijkswet.

Een dergelijke entiteit hoort – zoals het Statuut beoogt – te worden aangestuurd door de landen en waar dat gewenst is door de Rijksministerraad dan wel door de landen gezamenlijk: in goed overleg met de collega’s in Koninkrijksverband, aldus Ys.

Initiëren en uitvoeren

De projecten die de entiteit kan initiëren en uitvoeren zijn bij rijkswet geregeld, maar op eigen initiatief mag de entiteit ook veel doen. zonder afspraken te maken met of toestemming te krijgen van wie dan ook.

De entiteit kan dus, al dan niet onder aansturing van de minister, bestuursdaden verrichten in een land zonder voorafgaande inspraak door het betrokken land en zonder dat achteraf deze entiteit rekenschap hoeft te geven aan de democratische organen van het land.

Het land is anderzijds wel verplicht om alle medewerking te verlenen aan de entiteit. De vraag is dan ook, als welk soort orgaan treedt de entiteit op in dat land, als bestuursorgaan of als een private instelling? Op deze wijze regeert de entiteit en ook de minister middels aanwijzingen mee in een land zonder dat hij zich zorgen hoeft te maken om de democratische en rechtsstatelijke beginselen.

De slager en zijn vlees

De entiteit is belast met zowel toezicht op als uitvoering van projecten die onder dezelfde noemer vallen. Het behoeft volgens Ys geen betoog dat een instelling niet tegelijkertijd toezicht kan houden en uitvoeringsactiviteiten kan plegen met betrekking tot hetzelfde werkgebied. Die instelling zou ook niet objectief kunnen rapporteren over zijn eigen werkzaamheden.

Ys stelt daarom voor om de bepaling in de concepttekst over het initiëren, bevorderen en uitvoeren van projecten te schrappen en alle projecten die worden uitgevoerd te laten plaatsvinden door de landen zelf al dan niet met ondersteuning van de entiteit.

De landen kunnen ook altijd met de minister afspreken dat een bepaald project, bijvoorbeeld een doorlichting, door een onafhankelijke derde dient plaats te vinden.

Volgende week deel 2 van de constructieve bijdrage van Etienne Ys.

—————

Etienne Nestor Ys (1962) is geboren op Curaçao. Hij studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 1985 afstudeerde in fiscaal recht. Ys was van 1994 tot 1995 minister van Financiën van de Nederlandse Antillen. Daarna werd hij gedeputeerde van Curaçao. In 2002 werd Ys premier van de Nederlandse Antillen. Een jaar later werd hij opgevolgd door Mirna Godett, maar in 2004 nam Ys het roer weer over. Het tweede kabinet Ys viel in 2005.

Ys was na de Statenverkiezingen van 2017 informateur, en stond daarmee aan de basis van het kabinet-Rhuggenaath. Later in 2017 volgde zijn aanstelling als voorzitter van de raad van commissarissen van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.

Bron: Curacao.nu

Naschrift KKC

Onder de samenvatting Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Met hervormingen toezicht en handhaving financiele (trust met gok) sector gehighlighted. Klik hier voor het document als u met uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

Toezicht Financiele sector

2020 07 06 – HERVORMINGEN TRUST en GOKSECTOR Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten D1 p.9

D.1 Er wordt een integrale doorlichting van de financiële sector uitgevoerd door een externe onafhankelijke partij. Op basis van de uitkomsten van deze doorlichting worden maatregelen geformuleerd om tekortkomingen te adresseren. Opdracht is uitgezet voor 15 september 2020. Het tijdpad voor vervolgacties wordt bepaald op basis van de uitvoeringsagenda.

2020 07 06 – HERVORMINGEN TRUST en GOKSECTOR Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten D2 en D5 p.10

D.2 Er wordt een integrale doorlichting van het stelsel van toezicht (wet- en regelgeving, toezichtbeleid) op de financiële markten uitgevoerd door een externe onafhankelijke partij. Op basis van de uitkomsten van deze doorlichting worden maatregelen geformuleerd om tekortkomingen te adresseren. Opdracht is uitgezet voor 15 september 2020. Het tijdpad voor vervolgacties wordt bepaald op basis van de uitvoeringsagenda.

D.5 De governance van de CBCS wordt versterkt, conform internationale best practices waaronder door het scheiden van verschillende taken binnen de CBCS. Plan van aanpak aanpassing corporate governance is uiterlijk op 15 september 2020 gereed.

Versterken Rechtstaat

2020 07 06 – HERVORMINGEN TRUST en GOKSECTOR Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten H2 p.15
2020 07 06 – HERVORMINGEN TRUST en GOKSECTOR Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten H19 p.17

H.19 Curaçao komt met een getrapt plan voor de modernisering en hervorming van het aanbod van online-kansspelen. Dit plan bevat tevens een realistisch tijdpad met bijbehorende mijlpalen. De modernisering en hervorming omvat ten minste: 1. Wet- en regelgeving die voorziet in een onafhankelijke toezichthouder op online kansspelen. Zij verstrekt ook licenties en handhaaft indien nodig, waarbij als uiterste interventie de licentie kan worden ingetrokken. 2. Waarborgen dat aanbieders van online kansspelen vanuit Curaçao handelen. Tijdpad: Vóór 1 januari 2021: plan voor onderdeel 1 gereed. Vóór 1 juli 2021: plan voor onderdeel 2 gereed. Bijzonderheden: Onderlinge samenhang bezien met H.2.

Aanvullende informatie

Klik hier voor aanvullende documenten op de website van de Tweede Kamer.

2020 07 xx – Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten coronaviruslening 3e tranche by Knipselkrant Curacao on Scribd

13 reacties

  1. Als je de schizofrene reactie van @Clapas ziet, waar de stupidity vanuit straalt en je door de lengte al niks wilt lezen begin ik toch m’n twijfels te hebben of C wel regelmatig z’n ‘pines’ slikt.
    Verschrikkelijk dat iemand in 20 zinnen niet in staat is iets in 10 zinnen duidelijk te maken. Hoe geflipt kan je zijn.

  2. In Nederland hebben ze het elk jaar weer over het Keti Koti festival om de slavernij te herdenken. Op die dag zien we heel veel zwarten van vooral Surinaamse afkomst met rare kapsel en kledij over emancipatie van zwarten hebben.

    Moet zeggen dat ik niets met die zwarten heb, ik vind ze één voor één rare vogels die alle realiteitszin verloren zijn. Het gekste vind ik altijd dat zij het hebben over dat Nederland excuus voor de slavernij moest maken.

    Nou dan vraag ik me af hadden ze liever in hun blote kont met een bot door hun neus dansend om een kookpot willen doorbrengen?

    Begrijp me niet verkeerd ik ben ook voor emancipatie van de brother en sister en het liefst wil ik zien dat de kwaliteit van leven van alle zwarten omhoog gaat.

    Moet zeggen dat ik nooit een echte boekenworm was en heel vaak was de muziek van Steel Pulse en Linton Kwesi Johnson die mij de motivatie gaf om mijn studie af te maken..

    Het wordt tijd dat de Keti Koti vierders beseffen dat zwarten in feite kopieën van blanken zijn, alles wat ze willen hebben en zijn hebben ze van de blanken af gezien. In feite zijn wij zwarten de blanken in alles aan het na-apen alles wat de blanken hebben willen wij ook.

    Wij zien heel vaak dat zwarten die succesvol zijn, net als de blanke een blanke vrouw of man wilt.

    Met dit alles in mijn achterhoofd, probeer ik een verklaring voor de zwarten hier te vinden. Er is totaal geen solidariteit tussen de zwarten hier, een groep heeft totaal geen moeite mee om zich schandelijk te verrijken terwijl een andere groep in armoede moet leven.

    Waar blijft de solidariteit tussen negers onderling? Zelf in deze tijd dat een grote groep afhankelijk is van voedselpakketten heeft een kleine groep geen moeite om zich ten koste van een andere groep te blijven verrijken.

    Het zijn negers als deze dat mij soms doet denken dat God de neger in een afvalfabriek van recycle materiaal heeft gemaakt.

  3. Het valt mij wel op dat er nu wel veel adviezen komen van Professoren en Hooggeleerden ex politieke eendags vliegen hoe het wel had moeten gaan, nu hoor je de stakkers wel, als de staats kas leeg is, en dat alles om Nederland te laten zien dat het wel kan, en gewoon de kas weer vol moet storten om het gespuis cq aders weer hun zakken samen met familie en vrienden kunnen vullen, gaat niet gebeuren, zowel dan breekt de pluris uit in NL, daar zorgt Wilders dan wel voor, let op mijn woorden. Ruggie heeft gegokt maar verloren.

  4. De meesten van dit tuig, gaan de politiek in arm als kerkratten….
    ze verlaten het circus als (multi) miljonair..
    Regelrechte boeven zijn het.

  5. Als je de uitstraling van Ys ziet weet je meteen dat hij er een grote sterk loszit want ook Ys moet een keer in de spiegel kijken. De lachspiegel welteverstaan.
    Niets maar dan ook niets voor de bevolking ooit gedaan. Maar oom Ys heeft goed voor zichzelf gezorgd.
    Daar plukt ie nog dagelijks de vele vruchten van, die voor meer dan 30% van de bevolking een utopie zijn.

  6. Zeg Ys, laat deel 2 maar zitten.
    Je legt alles weer bij de verkeerde controleurs neer en , juist daarom zitten we in de shit, voor of na covid, het maakt niet uit. Er is hier al tientallen jaren bewezen dat we niet met geld om kunnen gaan en een dusdanige structuur hebben aangebracht om heel handig welke regel dan ook te omzeilen en ieder vriendje te bevoordelen. Basta, nu alleen nog maar keihard opgelegde regels en controle van buitenaf. Het moet eens afgelopen zijn.

  7. Hoe doorzichtig allemaal. We laten een aantal ‘slimmeriken’ kritische columns schrijven en we laten Ys een artikel schrijven waarin hij de suggestie wekt voor het Nederlandse voorstel te zijn. Hij heeft alleen wat kanttekeningen gemaakt. Politieke poppenkast, een ander woord heb ik er niet voor.

  8. Het laat YSige meneer Ys met al zijn Ysen blijkbaar Ys en Yskoud dat hij al die jare Yskoud zijn zakken Yskoud heeft gevuld heeft toen hij Yzeren Ysen had kunnen stellen aan de integriteit van al die Yskoude bestuurders die geen klap gaven om het welzijn van dit eiland en Yskoud de boel leegroofden.

  9. Onder Etienne Ys zijn toezicht ging Ennia naar de knoppen, werd en wordt er de bij de Centrale Bank gigantisch veel geld verkwist en geen enkel toezicht uitgeoefend.

    Ys is een baantjeszieke zakkenvullende nietnut en vormt met mafiameid / golddigger Stella van Rijn de thermometer van integriteit.

    En zolang zij een hoge (semi)overheidsfunctie bekleden geeft die thermometer een termperatuur ver beneden vriespunt aan.

    Laat Ys oprotten. Van zijn blotebillengezicht is ook nog nooit iemand vrolijk geworden.

  10. …..”Het behoeft volgens Ys geen betoog dat een instelling niet tegelijkertijd toezicht kan houden en uitvoeringsactiviteiten kan plegen “….

    Het hoeft geen betoog dat Etienne Ys in de loop der tijd in welke hoedanigheid dan ook goed zijn zakken gevuld heeft.

    Ik hoor allerlei notabelen praten over hod grievend het is dat Nederland zich zo opsteld.

    Grievend is hoe figuren als Ys multimiljonair zijn geworden over de ruggen van de belastingbetaler terwijl ze een spoor van vernieling achterlaten..
    En niet alleen Ys, nagenoeg elke hoogwaardigheid bekleder.

    Noem maar éen op, en vraag wat ze hebben gedaan voor het eiland waarlijk waardoor vooruit is geaan…

  11. Het geniep zit het hem weer in de details.

    De eilanden zouden zelf moeten kunnen beslissen, maar dan laten controleren door de entiteit.
    En daar zit nu juist het probleem, want dat maakt het overfactureren alsnog weer mogelijk. Ys zal wel denken: ‘die domme Nederlanders kijken alleen of een uitgave rechtmatig is, maar ze kijken niet of de uitgave niet 4 x zo hoog is als nodig’. En juist daarin zit het verdienmodel van onze politici.
    De tijd dat er valse contracten werden ingeleverd of dat werk in het geheel niet werd uitgevoerd ligt achter ons. Alleen de amateurs (zoals Constancia) houden zich daar nog mee bezig.
    Het gros van de politici speelt allereerst contracten toe aan bevriende ondernemers en daarna betaalt men rustig 3 tot 4 maal de normale prijs. Dat wordt dan afgehamerd in de minsterraad en zo kan er niet meer worden gesproken van onrechtmatig of zonder besluitvorming. Komt het later voor de rechter dan kan men altijd zeggen: ‘wij, de minsterraad, hebben besloten dat dit een uitzonderlijke situatie was en derhalve hebben wij het contract ondertekend.’.
    Dat is de modus operandi momenteel op dit eiland en dat is ook de reden dat ze met zoveel zaken weg kunnen komen, de paper trail is in orde en wat er na het betalen met het geld gebeurt interesseert niemand. En al zou het iemand interesseren dan valt het niet te achterhalen, want voordat je toestemming krijgt om bankrekeningen en betalingen in te zien dan moet je al min of meer kunnen bewijzen dat er wordt gefraudeerd en dat gaat je nooit lukken…………tenzij iemand ineens grote sommen geld gaat uitgeven die niet te verklaren zijn.
    Echter, de geraffineerde fraudeurs weten dat zeer goed te verbergen.

    Ergo, de entiteit moet gaan beslissen over contracten en dat doen volgens strakke regels. Pas dan kunnen we dit soort praktijken uitbannen. Doen we dat niet dan verandert er niets, dan hebben we nog steeds fraude, corruptie en een failliete maatschappij.

  12. Zou meneer ys zich niet bezig moeten houden met toezicht op financiële instellingen en bv de giro rekening houders te woord staan? En de ennia polishouders een update geven over jaarverslagen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties