28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Curacao.nu | Ook ministers halen geen 25 procent

HomeMediaCuracao.nu | Ook ministers halen geen 25 procent

Persbureau Curacao

Nederland heeft voorwaarden gesteld aan een nieuwe coronalening. Verlaging van salaris met 25 % voor ministers en Statenleden is daar een van | Persbureau Curacao

De ministersploeg van Eugene Rhuggenaath rekent zich, net als de Statenleden, rijker met hun plan om 25 procent van de ministeriële arbeidsvoorwaarden in te leveren. Het voorstel dat in de maak is komt onder de streep uit op 25 procent. Maar eenmaal doorgerekend blijft daar net iets minder dan 18 procent van over.

Een aanmerkelijk beter resultaat dan de parlementsleden gisteren lieten zien. Die dachten er ook te zijn, maar kwamen onder de streep net iets boven acht procent uit.

Nederland heeft verschillende voorwaarden gesteld aan een nieuwe coronalening aan Curaçao. Verlaging van salaris met 25 procent voor ministers en Statenleden is daar een van.

Optellen

Het primaire en secondaire arbeidsvoorwaardenpakket van ministers bestaat naast het basissalaris van 12.714 gulden ook nog uit een toelage van 3.178,50 gulden, representatiekosten van 762.84 gulden en ook een vakantietoelage van 762,84 gulden. Uiteraard betalen Statenleden ook hun premies voor de oude dag, de weduwen en wezenwet en ziektekosten, maar dat zijn vaste percentages van je bruto salaris. Daar valt niets te halen.

Het voorstel om tot 25% te komen bestaat uit het schrappen van helft van de 25 procent toelage. De zes procent representatiekosten en zes procent vakantietoelage vervallen in zijn geheel. Net als de Statenleden denken de ministers dat ze hun vakantiedagen kunnen inleveren om de 25 procent te halen. In plaats van 24 dagen, willen ze er wel 12 inleveren.

Vakantie

Het moet opnieuw gezegd. Het inleveren van de heft van je vakantiedagen is heel nobel, maar vakantiedagen zijn geen werkgeverslasten. De kosten van vakantiedagen zitten gewoon in het basissalaris. Je wordt immers gewoon doorbetaald tijdens je vakantie.

Tenzij ministers deeltijdwerkers worden en een deel van hun FTE (en dus salaris) opgeven, bespaart de overheid niets op het schrappen van vakantiedagen.

Doorrekenen

Tabel 1 – Links de huidige situatie, rechts de doorrekening van het voorstel van de Staten

Add alt textNo alt text provided for this image

Per maand komt het salaris van een minister met emolumenten uit op 17.418,18 gulden (zonder de bijna 4000 gulden aan premies). Dat is op jaarbasis 209.018,16 (zonder premies). Het voorstel van de ministers levert een besparing op van 3.114,93 gulden op maandbasis per minister. Op jaarbasis komt het salaris plus gereduceerde emolumenten uit op 171.639,00 gulden, een besparing 37.379,16 gulden. In procenten is dat 17,88 procent.

Net als bij de Statenleden ontkomen ook de ministers niet aan het korten op het eigen salaris om te kunnen voldoen aan de 25 procents-norm die Nederland verlangt.

Er is overigens afgesproken dat de verlaging van 25% op het totale pakket arbeidsvoorwaarden op jaarbasis van alle ministers ingaat op 1 juli en duurt tot 30 juni 2021 en dat na de evaluatie eind juni 2021 deze met telkens een jaar kan worden verlengd. De basis van de berekening gaat uit van de hoogste salarisschaal voor ambtenaren.

Bron: Curacao.nu

17 reacties

  1. Het zal wel aan mij liggen maar als ik dit zooitje bij elkaar zie, heb ik iets van, hier valt toch geen land mee te bezeilen?

  2. …..”Mensen het is niet zo dat de ministers en statenleden niet kunnen rekenen. Het probleem is dat ze denken dat het volk niet kan rekenen”…..

    Inderdaad, @Philos
    Ze denken idd dat ze het volk nog met eenvoudige “kraaltjes & spiegeltjes” praat met efn kluitje in het riet kunnen sturen.

    Die tijd is aan een eind aan het komen., dat je onverantwoord en zónder gevolgen kan grossieren met belastinggeld en overheidsprojecten…althans, niet zonder dat je door de mand valt.

    Helaas kunnen ze dat voor de gek houden, nog steeds met een te groot deel van het volk. Maar het deel van het volk dat ze met feiten en logika om de oren slaat en oo hun plaats zet, is groeiende en wordt steeds luider en verbaler op sociale media.

    Het hoeft niet eens een al te groot gedeelte te zijn om een verschil te maken, 10% kan alveen verschil maken

  3. Mensen het is niet zo dat de ministers en statenleden niet kunnen rekenen. Het probleem is dat ze denken dat het volk niet kan rekenen. Daarom blijven zij steeds inkorten op de begroting van onderwijs. Immers het volk moet volgens hun dom blijven zodat zij verder kunnen met hun oplichterij.

  4. Uitgaande van de berekening zoals bij de statenleden komt de besparing uit op 14.6% bij de heren ministers. Dat is inclusief de in de berekening opgenomen
    toelagen etc.
    Er ontbreekt dus nog 10.4%!
    Ook hier werden vakantiedagen toegevoegd om de 25% te halen. Vakantiedagen zitten in het salaris. Bij vakantie of opname van dagen wordt het salaris normaal doorbetaald. Dit heeft geen invloed op de besparingen.
    Dacht dat de minister van financiën beter onderlegd is

  5. Een korting van 12.5 % op de politiek verkregen neveninkomsten van sushi Suzy levert meer op dan een korting van 25% op haar salaris.

    Vraag het maar aan haar schoonzoon.

  6. Het ergste is dat de subsidie er is om de bevolking te helpen.
    Zij gebruikten het om eerst hun eigen salarissen te betalen. En openstaande rekeningen.
    En dan de ambtenaren.
    De bevolking kwam op de laatste plaats.

  7. Wat een rare houding, dat is toch een echt totaal brevet van onvermogen? Amateur wannabe bestuurders die niet eens kunnen rekenen. Onvoorstelbaar dom. Knops kom maar weer in….

  8. Het ongedierte wat in fortie zit denkt slim te zijn, dito de ambtenaren en meer van het gespuis wat in overheid dienst zit en zijn zakken vult met niks nada noppes doen ( zie 200 man cq vrouw een baan niks doen gehad van post bediende en blauwe maandag M.P Pik Pisas. Wat een lachertje hier op de crim. Knops geen poenne meer aan dit rovershol.

  9. Als ze hun creative intelligentie nu eens aanwenden voor het eilandje. Is er niks aan de hand.
    Maar hun motto is ikke ikke en de rest kan stikkeuh.
    En dat gaat een keer ophouden.

  10. We kunnen het gewoon niet op Curacao. Dat wordt in deze tijd van rampspoed weer heel erg duidelijk. Niets gaat zoals het zou moeten gaan, dit hoofdzakelijk wegens een groot gebrek aan EQ en IQ bij ambtenaren, ministers, statenleden. Werklust, daadkracht, integriteit, loyaliteit, etc, nog daargelaten. Daarom werkt deze democratie niet en zal het never nooit werken. Het gemiddelde nivo van ons volk is helaas (veel) te laag.

  11. Denk dat de (semi) ambtenaren, vakbonden, statenleden en de ministers met houding en gedrag een vrijbrief aan Nederland hebben gegeven om in grijpen op Curaçao.

  12. Wat denken deze clowns wel? Normaal vinden dat in het bedrijfsleven 20 – 30% van het bruto-loon wordt gekort of hun baan verliezen en zij zich in allerlei bochten wringen met kortingen op de toelagen. Waar is de solidariteit van de regering, parlement en ambtenaren? Realiseren zij zich wel dat de bevolking, lees belastingbetaler, hun salaris ophoest?
    O ja, kom niet aan mijn bruto-loon, want daar wordt mijn riante pensioen over berekend… Over pensioenen voor ministers en statenleden gesproken, wanneer wordt deze exorbitante kostenpost voor de belastingbetaler eindelijk eens aangepakt? In recordtime een volwaardig pensioen opbouwen, waar de gemiddelde burger 40 jaar over moet doen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties