30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Curacao.nu | Corruptie is strijd tegen de Bellisima

HomeMediaCuracao.nu | Corruptie is strijd tegen de Bellisima

Persbureau Curacao

Manieren om publieke fraude en corruptie te beheersen

Nelly Schotborgh zegt dat de Caribische strijd tegen corruptie een strijd is tegen de Bellisima of Coralita zoals die op de Bovenwindse eilanden wordt genoemd. Afgelopen woensdag verdedigde Nelly Schotborgh-van de Ven haar proefschrift ‘De wortels van publieke fraude en corruptie in het Caribisch deel van het Koninkrijk’ in de aula van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De Bellisima is veel te zien op de Caribische eilanden en is een agressieve onkruidachtige klimplant met diepe wortels, die alles overwoekert en laat dichtslibben. Dit geldt volgens Schotborgh ook voor fraude en corruptie: “Het vreet aan het fundament van de samenleving.”

Schotborgh belicht in haar proefschrift de ontstaansgeschiedenis van fraude en corruptie in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Zij bestudeerde 46 gevallen van publieke fraude en corruptie. Het gaat om zaken die tussen 2000 en 2015 voor de rechter in hoger beroep zijn behandeld bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

Quick-fix

Oppervlakkig snoeien van de Bellisima helpt niet; het aanpakken van fraude en corruptie is geen quick fix. Het elkaar over en weer verwijten maken in het Koninkrijk helpt ook niet. Het is belangrijk volgens Schotborgh om te kijken naar wat we wél kunnen doen. Ze noemde enkele aanbevelingen uit haar onderzoek.

“Op de eerste plaats: Maak mensen weerbaar, maak ze bewust van hun rechten èn plichten, leer hen wat goed bestuur is. Verklein de grote ongelijkheid in inkomen, geef mensen voldoende onderwijs en bestaansmiddelen, zodat zij minder afhankelijk zijn van elkaar. Dan hoeven zij niet meer weg te kijken als zij onregelmatigheden zien, en hebben corrupte politici minder kans.”

Schotborgh zei zich ervan bewust te zijn dat deze aanbeveling tijd kost, maar dit betekent volgens haar niet dat we nu niets kunnen doen.

Handhaven

Een strafrechtelijke aanpak alleen zou onvoldoende zijn, de meeste fraude- en corruptiezaken bereiken het Openbaar Ministerie niet. Volgens Schotborgh kan een bestuurlijke aanpak niet langer uitblijven. Ze stelde voor om de politieke partijfinanciering te herzien. Een systeem met private partijfinanciering zou niet passen in de kleinschalige Caribische landen. Werken aan meer bestuurlijke stabiliteit om continuïteit en samenhang te bereiken in het integriteitsbeleid van de overheid en het bestuur, is van groot belang aldus Schotborgh.

Zij noemde het cruciaal om op institutioneel niveau een kritische blik te werpen op de aanstellingsprocedure van publieke ambtsdragers in leidinggevende en bestuurlijke functies – én op de termijn dat zij aanzitten. Volgens Schotborgh is het belangrijk om de overvloed aan gelegenheid terug te dringen, in het bijzonder voor de kwetsbare processen. En dit hoeft niet per se te betekenen dat er meer regels komen, wèl dat er meer wordt gehandhaafd.

Schotborgh riep tot slot op om de Caribische instituties en ‘the rule of law’ te respecteren en opvolging te geven aan een uitspraak van de rechter, een verzoek van de Ombudsman of een aanbeveling van de Rekenkamer. “Allen dan kunnen we de spreekwoordelijke Bellisima het hoofd bieden.”

Nelly Schotborgh-van de Ven (1966) is cultureel antropoloog, criminoloog en Certified Fraud Examiner. Zij woont sinds 1999 in Curaçao en is als (wetenschappelijk) onderzoeker actief in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Haar onderzoek concentreert zich op het financieel forensisch vakgebied. Als trainer en adviseur werkt Schotborgh op het terrein van integriteit en compliance. Zij is (mede) oprichter en vice-voorzitter van Fundashon Kòrsou Transparante, een non-profit organisatie die zich richt op het bevorderen van integriteit en transparantie en het bestrijden van corruptie in Curaçao.

Bron: Curacao.nu

2 reacties

  1. Zolang we commissarissen benoemen als Karel Frielink (Insel Air) en de in Pampers rondlopende bejaarde Remigio Booi (Studiefinanciering) geven we er blijk van bewust de fraude niet te willen aanpakken.

    Aan Frielink en Booi kunnen we gevoeglijk Neetje van der Veen en Anthony ‘Centje’ Cijntje, commissarissen bij Girobank, toevoegen.

    En niet te vergeten SVB multi miljonair Philip Martis, die meer aandacht had voor zijn legertje bysides dan voor de balans van Girobank.

    En dan hebben we het nog niet over directeurtjes gehad. Eric Garcia is al veroordeeld, maar ook Stephen Capella en Neysa Amnesia hebben er bij Girobank een enorme teringzooi van gemaakt.

    Naar goed voorbeeld van onder andere Edward Heerenveen en Jurgen Lippinkhof bij Insel Air, Anthony de Lima bij Ctex (met hulp van Garcia/Capella/Amnesia), tiran Tromp bij de Centrale Bank en het lelijk viswijf Margit de Freitas bij Studiefinanciering

    En niet te vergeten Ralf Palm bij Ennia en Chos Romero, ook bij de Centrale Bank. Verdienden kapitalen, maar de eerste had meer aandacht voor De Hoeren en de laatste voor De Heeren.

  2. Ik heb het proefschrift gelezen en ik moet zeggen what a bunch of bull zeg en dat voor een antropoloog. Heb overal gezocht kon nergens iets over negers vinden of iets over etniciteit.

    Het is allemaal vrij simpel zolang de eilanden niet onafhankelijk zijn, zal bestuurlijke fraude blijven bestaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties