30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Curacao.nu | ‘Airspace Bubble’ zou kansen bieden voor economie ABC-eilanden

HomeMediaCuracao.nu | ‘Airspace Bubble’ zou kansen bieden voor economie ABC-eilanden

Persbureau Curacao

Zonder risico’s te lopen die de volledige opening van het luchtruim met zich meebrengen, zou reisverkeer tussen Aruba, Bonaire en Curaçao een bescheiden herstart van toerisme en andere economische bedrijvigheid kunnen brengen | Linkels

Willemstad- In het nadenken over de mogelijkheden om vliegverkeer op een veilige manier weer op te starten, wordt internationaal gebrainstormd over het creëren van zogenaamde ‘airspace bubbles’.

Met ‘airspace bubble’ wordt gewezen naar een open luchtruim tussen twee landen, die de Covid-uitbraak (min of meer) onder controle hebben. Het opstarten van vluchten binnen een dergelijke ‘bubble’ houdt minder risico in dan het volledig opengooien van het luchtruim voor internationale reizigers.

Op dit moment werken Australië en Nieuw Zeeland concreet aan het tot stand brangen van een dergelijk gezamenlijk luchtruim.

Het idee van de airspace bubble biedt ook kansen voor de ABC eilanden. Zonder meteen de risico’s te lopen die de volledige opening van het luchtruim met zich meebrengen, zou reisverkeer tussen Aruba, Bonaire en Curaçao een bescheiden herstart van het toerisme en andere economische bedrijvigheid met zich mee kunnen brengen.

Bron: Curacao.nu

20 reacties

  1. ……”De bootjes zijn bij dok neergekwakt, is nooit iets mee gedaan en omdat dok bang was dat ze na jaren mogelijk zouden zinken op de kant gezet. Ze staan op naam van Leeflang en ze staan er nog steeds”……

    @DISLECT ..Typisch het gemak waarmee deze Ton Ton Macoute Ministers als @Leeflang de boel de boel laten., en een geschenk uit Nederland laten zonder blikken of blozen laten wegkruimelen…..

    Doet me denken aan CPA, Centro pro Arte, mooiste auditorium en schouwburg van de Nederlandse antillen…ook een geschenk.
    Zou door een stel Kas di Kultura leden weer leven in geblazen worden…

    Kijk naar Centro pro Arte, en je ziet Willemstad en elk overheidsgebouw als we onafhankelijk worden.

    En dit is niet overdreven….

    Haiti in wording.

    Maar haar @Leeflang pensioenen staan op het droge.

  2. De bootjes zijn bij dok neergekwakt, is nooit iets mee gedaan en omdat dok bang was dat ze na jaren mogelijk zouden zinken op de kant gezet. Ze staan op naam van Leeflang en ze staan er nog steeds. De de schenking dan die samen met de bootjes kwam? Als de bootjes er niet als bewijs stonden had ik niets geweten.

  3. ….”En de naf 200 000,-? Ik weet het niet. Mag ik het vermoeden uiten dat een deel van de subsidie voor karla-omayra en alles van de gift in de zakken van Leeflang gevloeid is?”…..

    Nepotist en pensioenstapelaar zou goed in Haiti passen als Minister, alles wat deze vrouw met haar tenglas aanraakt gaat kapot.

    Ook hoor haar nog trots zeggen hoe ze wel 3 ministerposten bekleedt..
    Onder dit soort Ministers glijden we gegarandeerd af naar Haiti

  4. Er was eens een mooi, zij het weer megalomaan, project om kans arme jongeren Discipline en werk ervaring te geven er werd een schip aangekocht (met subsidie uit Nederland) en dan konden er 15 jongeren tegelijk op/mee werken. Ook kreeg het project nog 2 patrouille bootjes smaken met naf 200 000,- van de marine. Nog geen 2 jaar later, als ik me niet vergis, had Nederland geen zin meer om ook nog de reparatie aan de boot te betalen en het project is dood gebloed. De boot? Die is verkocht en was ineens uit de boeken. De bootjes? Die staan nog steeds op het terrein bij dok en is nooit wat mee gebeurd. En de naf 200 000,-? Ik weet het niet. Mag ik het vermoeden uiten dat een deel van de subsidie voor karla-omayra en alles van de gift in de zakken van Leeflang gevloeid is? En de kansloze jongeren? Nog net zo kansloos. Ik had graag meegewerkt aan een dergelijk project, wel wat minder megalomaan, maar resultaat dat een minister er rijk van wordt en jongeren net zo kansloos vandaan kom. Als voor ze er mee beginnen. Zo zonde. Water bus en kleine vrachtschip projecten zou ook goed kunnen (hier ontwikkelen, maken exploiteren. Zou ook niet onmogelijk zijn maar als elite er op een of andere manier mee te maken krijgt wordt de zaak gespined en is er maar een winnaar en dat is niet de initiatiefnemers of bevolking.

  5. @Trui. Dat klopt dat dit het bekende verhaal is en er zijn genoeg getuigen om dit soort praktijken te bevestigen. Echter, je moet dus klein beginnen, zodat ze het niet interessant vinden. Zij denken nog steeds dat 1 x 10 meer is dan 11 x 1. Oftewel, ze gaan achter de dingen aan waarvan ze denken dat ze snel rijk ermee kunnen worden. De “kruimeltjes” zijn ze te goed voor. Ze kunnen niet rekenen, ze kunnen niet plannen en ze zijn zeer beperkt in hun denken. Maak daar dus gebruik van En bouw een dikke huid, want er zal een groep zijn die zeer, zeer gemeen wordt of het direct gaan kopiëren op een inferieure manier. Wees dus slimmer. En dat is met hun niveau niet zo heel moeilijk

  6. …….Voor de landskas zou het dan ook een zegen zijn als Omayra haar achternaam geen eer aandoet”……

    LOL, dan doet ze toch nog wat goeds en geeft Leeflang nog wat terug aan de gemeenschap, zij het een sigaar uit eigen doos.

  7. ……”Eerder al gaf de altijd integriteit acterende minister Leeflang alleen vergunningen af bij businessplannen geschreven door haar broer”……

    En dat richt een partij op met de naam “Un Kòrsou mas Hustu” of zoiets.

    Rechtvaardig zou zijn dat al deze corrupte ministers door het OM voor de Rechter komen te staan, GOOD governance violators, gewoon ordinaire oplichters.

  8. Spuit Elfje zegt: ‘Mijn vader heeft diverse projecten bedacht om veel (1000+) mensen aan een baan te helpen. Ze zijn allemaal gestrand omdat de politici die de vergunningen moesten afgeven de vraag stelden wat er voor hun in zat (oftewel hoeveel hij hun ging betalen, euh NIET).’

    Ik hoor dit vaker. Zoals dat je alleen een vergunning krijgt bij Suzy Romer als je het paperwork tegen betaling laat verzorgen door haar man, creep Carmelia.

    Eerder al gaf de altijd integriteit acterende minister Leeflang alleen vergunningen af bij businessplannen geschreven door haar broer.

    Het is jammer dat dit soort praktijken nooit zijn vastgelegd met verborgen camera. Van de andere kant, wat zou het uitmaken, Franklin Fraud Sluis verdient een miljoen per jaar ondanks zijn strafblad. Benoemd door… Omayra Leeflang.

    Overigens, maar dat terzijde, geniet Omayra Leeflang op haar 60e al van diverse riante pensioenvoorzieningen, betaald van onze belasting en premie, niet uit haar pensioenpremie.

    Voor de landskas zou het dan ook een zegen zijn als Omayra haar achternaam geen eer aandoet.

  9. @Dislect Klopt dat het zo op Curaçao werkt. Mijn vader heeft diverse projecten bedacht om veel (1000+) mensen aan een baan te helpen. Ze zijn allemaal gestrand omdat de politici die de vergunningen moesten afgeven de vraag stelden wat er voor hun in zat (oftewel hoeveel hij hun ging betalen, euh NIET). De projecten zijn naar andere Caraïbische eilanden gegaan, niet zijnde de (voormalige) N.A.. Maar de bevolking moet dit gaan doen. Zij moeten er uit komen en gelukkig durven steeds meer mensen hun mond open te trekken. En gezien de situatie zal het niet lang duren of de parasieten die de touwtjes van het land nu in handen hebben de benen moeten nemen. Maar die parasieten staan niet gelijk aan de bevolking. Het gaat erom dat de bubble die gecreëerd kan worden gebruikt kan worden voor het empoweren van de eilandbewoners. Ik zie kansen en die kansen kunnen ook onder het parasitaire bewind benut worden. Nog niet optimaal, maar je kunt wel beginnen.
    En wat betreft Ferries. Denk aan duurzaam, klein vervoer. Niet die grote ferries, maar juist kleiner. Het gaat over vervoer van goederen. Niet perse gelijk auto’s
    Wat ik vaak lees is de negativiteit die het eiland in zijn grip heeft. Het fatalisme. Het slachtofferschap. En dat is zo jammer. Dat is altijd al zo geweest, maar ik hoop dat er daadkracht voor in de plaats komt vermengt met creativiteit.
    En de hekel aan de ydk komt vanwege het feit dat er onder een deel van de bevolking (en met name de schreeuwerds) een bizarre arrogantie heerst gebaseerd op werkelijk helemaal niets. Waar ze hun “wij zijn beter dan ieder ander volk” vandaan halen is mij altijd een raadsel, want er zit niets onder wat ze opgebouwd hebben. Maar er zijn heel veel ydk die niet schreeuwen, beschaafd zijn en dingen wel zien. Maar die zijn nog bang, bang gemaakt en afhankelijk gemaakt en afgesloten van informatie. Dat moet veranderen. Of zoals mijn geschiedenisleraar Sillé van het PSC zei: “knowledge, knowledge, daar gaat het om”.
    Ik zie in ieder geval onder Covid-19 veel mogelijkheden. Niet alleen op de eilanden, maar over de hele wereld. Pak de kansen en ga ervoor. Hoe meer mensen dat doen en niet bij de pakken neerzitten, hoe positiever de mens weer wordt.
    En nu ga ik achter de naaimachine en mondkapjes maken en verkopen voor samen een koninkrijk om te zorgen dat de mensen in ieder geval te eten hebben. Dat is stap 1

  10. @elfje, helaas, er bestaat een programma dat heet van red tape naar red carpet en het werkt ook nog je keuze red tape, veel formulieren, beoordelingen evaluatie, toetsing, vertragen. Of red carpet ken de juiste mensen, smeer de juiste wielen en je kunt beginnen. Tot dat er weer iemand voor de deur staat met zijn hand op, je hebt je namelijk niet aan de juiste procedures gehouden.
    De moraal is komt nergens als je niet de juiste mensen kent en als je ze kent moet je ze tevriend houden. Dus alle initiatieven gaan goed tot het bestuur er zich mee gaat bemoeien en dan valt het stil of wordt het onbetaalbaar.

  11. @Knoek-Koe Dat het dus door westers denkende mensen opgezet is, laat zien hoezeer de noodzaak er is dat er waardering komt door alle ydk voor wat er wel is. Ik ben een ydk, maar al vele jaren wonend in Nederland. Maar nog wel met familie daar. En het ergert me al jaren (en ook toen ik er woonde) hoe weinig waardering er is en zicht op de mogelijkheden die er wel zijn. Zie de mogelijkheden, stap uit de slachtofferpositie, stap uit die schoenen met uitschuif tenen en stap met beide voeten op eigen bodem. Er is zoveel mogelijk. Curaçao, alleen al, kan veel meer dan alleen maar een plek voor toeristen te zijn en gebukt gaan onder de troep van de Isla. Laat staan bij een samenwerking!! De wereld gaat open. En aan die initiatieven zie je dat het kan. Het kan wel!

  12. …..”Maar dan moet het “westerse” denken wel ophouden en weer oog gaan krijgen wat de eilanden zo uniek maken”…..

    Meer doen met lokale potentie zoals cactussen, aloë, of zelfs de onvruchtbare droge velden aanwenden voor bv Struisvogelvee.
    Nobel! Ik juig dat toe @Elfje. Een cactusfarm, om de curatieve eigenschappen van de overvloedig voorkomrnde cactus tot haar commerciele recht te doen komen…

    Ironisch is dat het allemaal initiatieven zijn ( aloë, struisvogel, aloë producten) die door westers denkende mensen zijn verwezenlijkt op Curaçao….

  13. @LaStiwz. Producenten zijn ook de ambachten. Zo maakt Curacao hele bijzondere instrumenten, je kunt denken aan zeep, je kunt denken aan zelf voedsel verbouwen (bijvoorbeeld het duurzaam oogsten van zeewier), wat je allemaal wel niet met cactus kan doen, de aloë farm. Wel een beetje creatief denken En nee, ik geloof niet in sprookjes, ik zie de mogelijkheden die de eilanden hebben. Nu moeten creatieve mensen het zelf gaan zien. Je hoeft veel minder te importeren dan mensen over het algemeen denken. Maar dan moet het “westerse” denken wel ophouden en weer oog gaan krijgen wat de eilanden zo uniek maken. En die eigenheid weer gaan waarderen. Er is veel kennis en vaardigheden aanwezig. Nu nog gaan inzetten. Creatievelingen zien altijd mogelijkheden

  14. @Elfje: jij gelooft in sprookjes.

    Er is hier op het eiland weinig te prodceren, ferries zijn niet rendabel, en de YdK kan de Boneriaan of Arubaan niet luchten ( en vice versa). Zeker niet op overheidsniveau.

  15. Wat een leuk idee. Dan gaan de eilanden echt samenwerken en kan de afzetmarkt ook vergroot worden voor samenwerking! Als dit economisch aangeboden wordt (oftewel goedkope, laagdrempelige vliegopties (eventueel in combinatie met ferries)) dan verdubbel je een economisch volk. Geweldig om dan meer lokaal te gaan produceren! Minder import, meer kennis, meer banen en afgestemd op dit specifieke stukje wereld. En je kunt zoveel produceren op de eilanden.

  16. Natuurlijk is hier oren naar, kunnen ze dadelijk weer op veilige, door de gemeenschap betaalde dienstreis..
    Ze zijn nu zo lang op het eiland dat alle internationale betrekkingen verwaarloosd zijn.

  17. Dansleraren en dj’s in Staten hebben wel oren naar deze bubble.

    Ze vinden dan Parlatino landen en verkeersbeurslanden tot de bubble behoren.

  18. Haha wat een grap. Dat werkt alleen bij serieuze landen van gelijke grootte met een gediversificeerde economiee, niet bij de calimero economietjes als die van de abc rotsjes waar gezien de economische situatie voor de meeste inwoners toerisme voorlopig helemaal niet in het rijtje belangrijke activiteiten voor zal komen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties