29 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 12:03

Laatste reacties

- Advertentie -

CTEX: ‘Silicon Curaçao’ biedt ook kansen aan Curaçaoënaars

WILLEMSTAD — Curaçao Technology Exchange NV (CTEX) zal over drie maanden een zogenoemde Cloud-dienst lanceren. Zo deed chief commercial officer Frank de Frémery uit de doeken tijdens zijn drukbezochte lezing tijdens de Efficiency Expo (Efex).

De producten heten Hyper- Cloud_Express en HyperOffice_ Express en zijn bedoeld voor bedrijven. Deze diensten zullen elders gehost worden; CTEX opent zelf pas in mei 2013. Het datacentrum zal in de toekomst meer Cloud-producten gaan aanbieden, voor zowel de zakelijke markt als voor privépersonen.

Twee nieuwe zeekabels

- Advertentie -

Het datacentrum zal vier gebouwen omvatten, van in totaal 5200 vierkante meter. Er zullen twee nieuwe zeekabels ‘landen’ in het datacentrum. Ook van de drie zeekabels die er al liggen (Americas II, Arcos- 1 en PAN-AM) zal CTEX gebruikmaken, aldus De Frémery. Er is overigens nog een vierde zeekabel, die tussen Aruba en Curaçao, Alonso de Ojeda genaamd. In het centrum zullen back-up diensten worden aangeboden.

Vele kasten zullen back-ups van servers bevatten. Grote bedrijven zullen een eigen cluster krijgen, kleintjes kunnen samen met anderen in een kast. Toch is het centrum niet een typisch colocationbedrijf, stelt de CCO. Er komen ook ruimtes waar hele back-up werkplekken (disaster recovery services), compleet met ‘mirrors’ van de servers en de computers als op kantoor en zelfs slaapplekken, zullen komen te staan. Zo kunnen bedrijven, mocht zich een ramp voordoen zoals een brand of een aanslag, hun operatie vrijwel direct voortzetten vanuit het datacentrum. Het datacentrum biedt daarnaast ook archiefdiensten aan. Bedrijven kunnen zowel een papieren archief, als een digitale versie laten bewaren. Er zijn al klanten geïnteresseerd om van de diensten gebruik te maken. Volgens De Frémery willen bedrijven uit de Verenigde Staten vanwege privacywetgeving juist buiten de VS data opslaan.

Hoogste veiligheidseisen

Het datacentrum op Mahuma voldoet aan de hoogste veiligheidseisen, met het kleinste uitvalrisico en krijgt zodoende de kwalificatie ‘Tier 4’ mee: de hoogste vorm van bescherming en het kleinste risico van uitval. Een dergelijk datacentrum is er nog niet in de regio.

- Advertisement -

Beveiliging is heel belangrijk.

Vanaf de grond wordt het in ieder geval een ondoordringbaar bastion. Het geheel is een grote bunker. De ramen in het ontwerp zijn er alleen voor de sier, ze zijn niet echt. Om het complex wordt een geul aangelegd, met aan beide kanten een hekwerk, zodat zelfs met een tank het complex niet te bestormen valt. Er komen behalve een beveiligingssysteem ook bewapende bewakers. Ook is CTEX 60 meter boven zeeniveau gesitueerd, voor het geval dat zich een overstroming mocht voordoen.

Back-up van back-up

Ook moet het datacentrum zich wapenen tegen uitval van bijvoorbeeld stroom. Vooral koeling is heel belangrijk in het gebouw. Op het dak komen overigens zonnepanelen. Er is een noodstroomvoeding en als deze ook uitvalt, is er nog een back-up. Verder is er voldoende brandstof om in een noodsituatie, als er bijvoorbeeld een orkaan heeft gewoed, tien dagen een generator te draaien. Voor het personeel is er voor die dagen ook eten en drinken beschikbaar en er zijn slaapplekken.

Kansen

Volgens De Frémery zal CTEX ook kansen gaan bieden voor Curaçaoënaars. Hij verwacht dat het datacentrum meer itbedrijven zal aantrekken. Hij rept over ‘Silicon Curaçao’, een variant op het bekende Silicon Valley, een enclave van technologiebedrijven. “We liggen voor, maar anderen in de regio zijn ook bezig. Maar één plek zal het worden.” “Dat creëert kansen voor hoogopgeleide Curaçaoënaars die elders in deze branche werkzaam zijn, en hier nu geen baan kunnen vinden. Zij kunnen dan naar het eiland terugkeren.” Ook zouden afgestudeerden straks meer kansen hebben hier aan de slag te gaan. Daarnaast verwacht hij ook een spin-off effect. Zo moeten de werknemers bijvoorbeeld ook eten en drinken, ergens wonen, een auto rijden, et cetera.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -