30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ctex hoopt volgende week nieuwe koper bekend te maken

HomeMediaCtex hoopt volgende week nieuwe koper bekend te maken
Ctex
Ctex hoopt volgende week nieuwe koper bekend te maken

WILLEMSTAD — De ceo van het lokale datacenter Curaçao Technology Exchange (Ctex), Anthony de Lima, hoopt volgende week een nieuwe koper aan te kondigen die het bedrijf zal overnemen, waarmee tevens een oplossing wordt gevonden voor de financiële problemen van het datacenter. In de tussentijd is Ctex in overleg met banken om deze moeilijke periode te overbruggen.

Dat Ctex het moeilijk heeft, ontkent De Lima niet tegenover de Amigoe. Geen enkele werknemer van het lokale datacenter – ook de leden van de directie niet – heeft de afgelopen twee maanden salaris ontvangen. De Lima hoopt dat de banken een helpende hand bieden om binnenkort alsnog de salarissen uit te kunnen betalen.

De ceo zegt dat het bekend is dat Ctex een ‘cash gap’ heeft. Dit is veroorzaakt doordat de kosten van de constructie hoger uitvielen dan was begroot en de aanloop van cliënten tegenviel. “Dit is geen misdrijf. We hebben geen geld gestolen. Via internationale investeerders proberen we de tekorten te dekken”, aldus De Lima.

Tevens bevestigt hij dat het Amerikaanse IT-bedrijf Switch Supernap, waar de Amigoe eerder melding van maakte, is afgehaakt als mogelijke investeerder en partner van Ctex. De naam van het nieuwe bedrijf dat Ctex als koper hoopt binnen te halen, noemt hij liever niet. “Wat ik kan zeggen is dat ze tot de twintig grootste IT-bedrijven van de wereld behoren. Er geldt momenteel een ‘non-disclosure’, mogelijk maken we de naam volgende week bekend.”

Verder bevestigt De Lima dat Ctex inmiddels ook met veel schulden zit. Vorige week heeft advocaat Wiek, die een tiental schuldeisers vertegenwoordigt, in het Antilliaans Dagblad aangegeven dat er voor ruim 4 miljoen gulden aan erkende betalingsachterstanden zijn. Ook in dit verband zegt De Lima dat na de bekendmaking van de nieuwe partner volgende week, het probleem van openstaande betalingen zal worden geadresseerd.

Overleg

De Lima ergert zich wel aan de berichtgeving van de laatste tijd, zoals dinsdag ook in de Amigoe. Hij zegt dat het niet een groep werknemers is die informatie over Ctex naar buiten brengt, maar anderen die belang hebben bij een mislukking van het Ctex-project. Wie deze groep is wil De Lima niet zeggen. “Anders krijg ik advocaten op mijn dak, maar binnenkort zal het ook duidelijk worden wie deze personen zijn.” De Lima ergert zich eraan dat, terwijl de regio zich verder ontwikkelt, op Curaçao naar zijn mening nieuwe projecten worden afgekraakt omdat er andere belangen spelen.

De werknemers hebben te kennen gegeven dat ze zich zorgen maken over de ontwikkelingen bij Ctex, onder meer omdat ze al twee maanden geen salaris ontvingen. De Lima zou gisteren in overleg gaan met alle werknemers. “Het is een kleine groep. Iedereen kent elkaar. Niemand hier weet iets over het lekken van informatie naar de pers. Het zijn volgens mij ook niet de werknemers die dit doen. De gelekte informatie klopt niet en brengt Ctex veel schade toe. Het is een andere groep personen die gefrustreerd is, die dit doen omdat ze het project liever zien falen.”

Voorafgaand aan het overleg stuurde De Lima dinsdag een uitgebreide mail naar alle personeelsleden. Daarin stelt hij dat hij alvast informatie geeft over het proces dat gaande is om Ctex uit de moeilijke situatie te halen waarin het nu verkeert.

De Lima zegt ook het artikel in de Amigoe te betreuren. Dit had volgens hem geen ander doel dan schade berokkenen aan het bedrijf, ‘zeker gezien de gevoelige onderhandelingen die gaande zijn’.

“Zoals jullie weten zijn we de afgelopen vier maanden voornamelijk op zoek geweest naar financiële partners en zakenpartners, die ons kunnen helpen om het tekort aan cashgeld op te vangen. Jullie weten dat we dag en nacht hebben gewerkt aan een oplossing met Supernap om tot een fusie te komen met Ctex. Jammer genoeg, om redenen die jullie al bekend zijn, is die fusie momenteel van tafel.”

Tegelijkertijd, zegt De Lima verder in zijn mail, heeft Ctex contact met een andere ‘top player’ in de wereld van informatietechnologie, die in eerste instantie al interesse heeft getoond in Ctex. Maar omdat Ctex nog in de periode zit dat alleen met Supernap mag worden onderhandeld, is het niet mogelijk geweest voor het bedrijf om onderhandelingen met de mogelijke nieuwe koper te voeren. Sinds vorige week hebben de aandeelhouders en financiers van Ctex echter contact met deze mogelijk nieuwe koper, die anoniem wil blijven en via een agent uit de Verenigde Staten aan het onderhandelen is, aldus De Lima. “De timing is van cruciaal belang, omdat ze per direct ons datacenter nodig hebben en om dit uit te bouwen. Gebaseerd op het contact tussen financiers en koper van vandaag heb ik weer een verzoek ingediend om Ctex een overbrugging te geven totdat we deze transactie hebben voltooid.”

Tot slot zegt De Lima in zijn mail dat hij de frustraties van het personeel begrijpt, maar dat iedereen in hetzelfde schip zit. “Ik kan jullie niet verbieden om naar de pers te stappen om jullie frustraties te uiten, maar kan jullie wel vertellen dat dit alleen maar schade toebrengt aan het bedrijf.” De Lima belooft de werknemers alles in het werk te stellen om het tij te keren. De laatste ‘update’ van De Lima aan het personeel vóór de mail van dinsdagmiddag was op 30 juli. In die mail zei hij kort: “We wachten op de banken die momenteel vergaderen. We werken hier de hele dag aan door en jullie zullen zo spoedig mogelijk weer van ons horen.”


Overheid

De stelling van welingelichte bronnen binnen de overheid dat de totale schuld van Ctex rond de 10 miljoen zou bedragen, wat dus substantieel meer is dan de erkende betalingsachterstanden van 4 miljoen, verwijst De Lima naar het land der fabelen. Hij beticht mensen bij de overheid ervan betrokken te zijn bij de groep van belanghebbenden die Ctex wil zien falen en die op de achtergrond bezig is een eigen ‘pastechi’ te regelen.

Ook zegt De Lima dat de overheid Ctex nog steeds niet heeft betaald. Het heeft twee jaar geduurd voordat de e-zone status voor Ctex werd geregeld. Alle bedrijven die een E-zone vergunning hebben en meer dan 75 procent van hun diensten of producten exporteren, vallen onder een gunstige regeling voor winstbelasting van 2 procent. Ook krijgen deze bedrijven vrijstelling voor het betalen van invoerrechten en omzetbelasting. Het teveel aan betaalde belastingen door Ctex (bijna 3 miljoen gulden volgens Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe) zou met terugwerkende kracht aan het datacenter moeten worden uitbetaald.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties