31 C
Willemstad
• woensdag 17 april 2024 13:25

CS | Sjaak Burger in Panama door het hoofd geschoten

Saak Burger in Panama nergeschoten
Saak Burger in Panama nergeschoten

PANAMA-STAD (PAN) – In een restaurant in Panama is een Nederlander neergeschoten. De man werd door een nog onbekende schutter neergeschoten. Het slachtoffer is de 44-jarige Sjaak Burger, een van de verdachten in het liquidatieproces Passage. Er gingen berichten dat de man zou zijn overleden, maar voor zover Buitenlandse Zaken weet, is dat niet het geval. Zijn advocaat Marnix van der Werf wil er niets over zeggen. Ook voor het overige onthoudt de raadsman zich van commentaar.
De schietpartij vond zaterdagmiddag plaats. Het slachtoffer werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De Panamese autoriteiten meldden dat de man in het ziekenhuis zou zijn overleden. Buitenlandse Zaken zegt zondagavond echter dat de man nog in leven is. De schutter en de bestuurder van een motor waarop beiden zaten, wisten te ontkomen.

Op internet circuleren schokkende foto’s van de schietpartij. Ook zijn er beelden opgedoken die gemaakt zijn met een beveiligingscamera in het restaurant. Daarop is te zien hoe de schutter Burger van achteren benadert en hem van dichtbij neer schiet.

Let op: schokkende videobeelden van de liquidatiepoging in Panama. Het slachtoffer heeft de aanslag overleefd

Jacob ‘Sjaak’ Burger wordt op 19 september 1970 geboren. Hij groeit op in Badhoevedorp als zoon van een autohandelaar. Op jonge leeftijd komt Burger in aanraking met politie en justitie. Op zijn 25e heeft hij al een behoorlijk imposant strafblad opgebouwd. Op 25 november 1994 pleegt hij zijn eerste moord. Tijdens een avondje stappen wordt Burger en drie van zijn vrienden de toegang tot een café in Badhoevedorp ontzegd. Daarop ontstaat er een handgemeen. Onder invloed van cocaïne, trekt Burger een 9mm pistool en schiet die leeg in de bar. Daarbij overlijdt een man en raakt een ander gewond. In april 1995 wordt Burger hiervoor tot 8 jaar cel veroordeeld.

In de jaren na zijn vrijlating raakt hij betrokken bij de georganiseerde misdaad. Hij groeit uit tot een belangrijk figuur in de criminele groepering van Sam Klepper en John Mieremet. Burger werd gebruikt als ‘soldaat’ in de oorlog die dit duo uitvocht met de Joegoslavische maffia in Amsterdam. Daarnaast zat hij in een zogenaamd contraobservatieteam dat functionarissen van politie en justitie in de gaten hield. Nadat Mieremet zich min of meer terugtrok uit het criminele milieu, heeft Burger zich aangesloten bij de organisatie van Willem Holleeder en Dino Soerel.

In 2003 wordt er in een villa in Vinkeveen een grote verzameling wapens gevonden. Fred Ros, de huurder van de villa, en Jesse Remmers worden na aanleiding van deze vondst gearresteerd. De wapens zouden echter van Burger zijn en Ros en Remmers willen dat hij zich aangeeft bij justitie. Zo zouden zij weer op vrije voeten komen. Burger weigert dit en dat zet kwaad bloed bij Ros en Remmers. Later probeert Ros de Hilversumse crimineel George van Dijk ervan te overtuigen naar de CIE te stappen en te zeggen dat de wapens van Sjaak Burger zijn. Van Dijk wil echter niemand verlinken en weigert dit te doen.

Ondertussen heeft Burger binnen de Amsterdamse onderwereld een reputatie van betrouwbare wapenhandelaar opgebouwd. Uit de processen-verbaal van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) komt Burger naar voren als een ondernemer die van alle markten thuis is. ‘De vuurwapenhandelaar Sjakie biedt momenteel baby-kalasjnikovs te koop aan voor 5.000 euro en loopt er mee te leuren’, meldt een CIE-informant in mei 2006. In oktober van dat jaar tekent een verbalisant op: ‘Sjaak is nu een van de grootste die zich bezighoudt met liquidaties. Dit omdat hij met Jessy en Holleeder zaken doet.’ Hard bewijs voor die aantijgingen ontbreekt echter.

In 2006 boekt de politie een klein succesje. Burger komt vast te zitten omdat agenten bij een controle een vuurwapen in zijn zak hebben gevonden. Volgens zijn advocaat Marnix van der Werf had hij dat bij zich om zichzelf te beschermen. Burger zou zich bedreigd voelen. Die dreiging kwam wellicht uit de hoek van mensen waar hij eerder mee zou hebben samengewerkt, Dino Soerel en Ali Akgün. Volgens kroongetuige Peter la Serpe zou Burger een dubbelrol hebben gespeeld tijdens de voorbereidingen op de liquidatie van heroïnehandelaar en voorzitter van de Amsterdamse voetbalclub Türkiyemspor, Nedim Imaç. Enerzijds regelde Burger een scooter voor de mensen die in eerste instantie ingeschakeld waren om Imaç dood te schieten. Anderzijds zou hij Imaç hebben gewaarschuwd voor de op handen zijnde liquidatie, ‘omdat hij hem mocht’. Toen Jesse Remmers en Fred Ros, beiden betrokken bij de voorbereidingen, hier van hoorden, zouden ze ook Burger op de dodenlijst hebben geplaatst.

Nog geen twee maanden na zijn veroordeling wegens wapenbezit wordt Burger in april 2007 in zijn cel opnieuw gearresteerd. Kroongetuige La Serpe heeft verklaard dat Burger de wapens zou hebben geleverd voor de moorden op Thomas van der Bijl en Kees Houtman. Bovendien wordt Burger ervan verdacht de werkelijke eigenaar te zijn van de wapens in de Vinkeveense villa, waar eerder Jesse Remmers en Fred Ros voor hebben vast gezeten. Bij die laatste verdenking krijgt La Serpe hulp van Remmers, die Burger ook aanwijst als eigenaar van het wapenarsenaal. Volgens Remmers doet Burger zaken met gewelddadige afscheidingsbewegingen als de IRA en de ETA. ‘Als [de verkoop] niet zou lukken, dan mocht Sjaak deze wapens zelf verkopen’, parafraseren de verbalisanten Remmers tijdens een verhoor in Marokko, waar Remmers dan gedetineerd was in afwachting van zijn uitlevering aan Nederland.

Bron: Camillliere

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties