27.3 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 04:01

Laatste reacties

- Advertentie -

Criminelen steeds gewelddadiger

Knipselkrant CuraçaoWillemstad – Gedurende het afgelopen jaar heeft de politie uit het criminele circuit de volgende signalen opgepikt: criminelen worden steeds gewelddadiger; bendevorming komt vaker voor; meer vrouwen bij criminele activiteiten; meer jeugdigen in de criminaliteit; een toename van vuurwapenbezit en vuurwapengebruik en een toename van wraakacties en afrekening.

Advertentie

Dat staat genoteerd in het plan ‘Aanpak Geprioriteerde Delicten Jaar 2014’ dat minister Nelson Navarro van Justitie (PAIS) afgelopen donderdag aan de Staten heeft aangeboden. Uit de criminaliteitscijfers van 2012 is te zien dat criminelen niet meer schromen om geweld tegen hun slachtoffers te gebruiken.
Daders van overvallen worden steeds agressiever en gebruiken vaak voorwerpen, zoals vuurwapen en steekwapen, bij het plegen van hun daad.
Een nieuw fenomeen is ook het gebruik van een heet strijkijzer om slachtoffers te dwingen hun eigendommen af te staan.

,,Bij bijna alle tot nu toe gepleegde moordzaken/doodslagzaken in het jaar 2012 hebben de daders een vuurwapen gebruikt”, zo staat in het rapport.

,,Bijna 40 procent van de overvallen van januari tot en met juni van dit jaar is met een vuurwapen gepleegd en ruim 50 procent van de diefstallen is met fysiek geweld gepleegd.”

Volgens het ministerie van Justitie, de maker van het rapport ‘Aanpak Geprioriteerde Delicten Jaar 2014’ gaat het hier niet om hinderlijke- en of overlastgevende jeugdgroepen.

,,Het gaat hier om criminele jeugdgroepen die niet alleen omwille van sociale behoeften bestaan, maar ook omwille van financiële behoeften.
Deze groepen bestaan vaker uit kleinere subgroepen met leiders en kennen een bredere leeftijdsspreiding. Deze groepen maken zich schuldig aan onder meer zwaarwichtige feiten zoals handel in drugs, zware diefstallen en geweldplegingen. Zij bevinden zich hierbij ook vaak in het milieu van de georganiseerde misdaad en opereren lokaal en soms ook internationaal.”

- Advertentie -

Er blijkt een sterke samenhang te zijn tussen criminaliteit en geslacht.

,,Mannen zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers, hoewel het aandeel van vrouwen de afgelopen jaren wel gestegen is. Dit aandeel is vooral in de vermogensdelicten en in de drugshandel gestegen. Ook participeren vrouwen meer aan geweldsdelicten, zoals openlijke geweldpleging, atrako’s, mishandelingen en duels.”

Toename vuurwapenbezit
Bij het toepassen van geweld worden steeds vaker vuurwapens gebruikt.
Dat meldt het rapport dat Navarro donderdag aan de Staten heeft aangeboden.
Bij diverse bedreigingen, overvallen en moord/doodslagzaken was het gebruik van vuurwapens aan de orde.

,,In de afgelopen jaren zijn er ook diverse personen aangehouden in verband met het illegale bezit van vuurwapens. In relatie hieraan kan worden aangenomen dat er illegale vuurwapenhandel op het eiland plaatsvindt.”

Om dit te bevestigen, worden een aantal onderscheppingen, gedaan gedurende de afgelopen jaren, genoemd:

,,Te noemen zijn een onderschepping van de douane op 27 oktober 2011 bij Hato van een groot aantal zware vuurwapens en munitie, een vangst op 16 juni 2011 van een groot aantal vuurwapens bij een huiszoeking in Rooi Santu en een andere vangst op 12 oktober 2011 van een groot aantal vuurwapens bij een huiszoeking in Stenen Koraal.”

Uit het rapport blijkt thans dat het aantal jeugdigen in de criminaliteit aan het stijgen is. Ze komen niet alleen vaker met de politie in aanraking, maar steeds meer bij de zwaardere delicten.

,,De jongeren maken zich onder meer schuldig aan inbraak, straatroof, mishandeling en autodiefstal. First-offenders komen ook steeds vaker voor. Dus naast een aanwas van recidivisten heeft de politie steeds meer te maken met first-offenders.”

- Advertisement -

In het rapport wordt gesteld dat voorzichtig kan worden aangegeven dat er een verschuiving is van commerciële instellingen naar privéwoningen bij overvallen.

,,De verschuiving kan door vele factoren worden verklaard.
Een van de factoren kan zijn dat commerciële instellingen die vroeger veel minder beveiligd waren en die steeds vaker doelwit zijn geweest van overvallen thans beter beveiligd zijn.
De pakkans wordt hierdoor groter en de buit wordt moeilijker te krijgen.
Daders richten zich hierdoor meer op de woning van de zakenman.
Het vermoeden is dat bij de woning van deze persoon altijd contant geld in grote hoeveelheid aanwezig moet zijn.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -