28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Crimesite | Wie is wie in het Douane-dossier?

HomeMediaCrimesite | Wie is wie in het Douane-dossier?

Door Wim van der Pol

Verdachte douanebeambte Gerrit G pendelde frequent tussen Nederland en Curacao

De wirwar van onderzoeken rond corruptie bij de Rotterdamse Douane kent vele spelers. Voor wie de weg kwijt is geraakt biedt Crimesite een overzicht met namen, onderzoeksnamen en drugsvangsten. Let wel het is maar een greep, lang niet alles.

Komende week besluit de rechtbank in Rotterdam of er nader onderzoek komt in de zaak Doussie of dat de advocaten met hun pleidooien kunnen verdergaan. Een andere grote zaak (Focus) loopt parallel voor de Rotterdamse rechtbank en is ook nog niet voltooid.

Opvallend is dat een heel aantal verdachten in verschillende onderzoeken figureert. Zo is douanier Gerrit G. te horen in deels dezelfde afgeluisterde gesprekken in de onderzoeken Doussie en Focus, net als bijvoorbeeld Henk E. en Dennis van den B..

Het Openbaar Ministerie heeft ervoor gekozen om allerlei onderzoeken die handelen rond corruptie in de Rotterdamse haven “op te knippen”. Dat is op zichzelf begrijpelijk. Het is efficiënt om niet alle verdachten tegelijk te berechten. Bovendien lopen de feiten soms erg uiteen en is er niet altijd samenhang. Maar in sommige gevallen pretendeert het Openbaar Ministerie dat onderzoeken en gebeurtenissen niet samenhangen terwijl dit wel het geval is. Advocaten protesteren hier voortdurend tegen in verschillende lopende rechtszaken. Er rijzen soms juridische kwesties, vaak over het probleem of getuigen, afgeluisterde gesprekken of anonieme informatie in de ene zaak nu wel of niet van belang zijn voor de verdediging van verdachten in de andere zaak.

Van alle onderstaande personen zitten Gerrit G. Gertie V. en Henk E. in voorlopige hechtenis, de overigen zijn op voorwaarden geschorst.

Personen

Dennis van den B. (1970): Het onderzoek Doussie begint volgens het strafdossier met anonieme informatie die bij het Team criminele Inlichtingen (TCI) begin 2014 binnenkomt over de vangst van ruim 300 kilo cocaïne op 9 december 2013, tussen een partij ananas uit Costa Rica. De naam Dennis van den B. zou de ontvanger zijn en hij zou werken met een “platte” douaneman, die echter op het moment dat de ananassen binnenkwamen op vakantie was. De recherche onderzoekt de vangst en Dennis van den B.. De politie legt een ontmoeting vast tussen Dennis van den B. en douane-ambtenaar Gerrit G.. Van den B. gaat om met René F. en Gerrit G. ontmoet ook Henk E., zo zien de observatieteams van de recherche. De politie plaatst microfoons in auto’s en huizen van betrokkenen. Twee politie-infiltranten dringen door tot de vriendenkring van Dennis van den B. en zijn vrouw en zijn regelmatig bij hen te gast.

Gerrit G. (1960): G. werkte al tientallen jaren op verschillende afdelingen van de Douane in de Rijnmond. De laatste jaren op de afdeling “pre-arrival”. De taak van zijn team (met ongeveer twintig mensen) is het verwerken van informatie over containers die naar Rotterdam onderweg zijn. Voor drugssmokkel is het belangrijkste aspect van zijn werk de beslissing of op grond van door hem geraadpleegde achtergrondinformatie een bepaalde container wel of niet een controle krijgt, of ongecontroleerd het land in kan rijden. Op uitgelekte geluidsopnames suggereert hij vanaf 2012 bezig te zijn geweest met drugscriminelen. De politie ziet hem en beluistert hem in 2014 en 2015 in gesprek met verschillende andere hoofdrolspelers.

Henk E. (1952): Hoofdverdachte in onderzoek Focus. Henk E. is een Schiedammer met een roemruchte reputatie. In de jaren negentig veroordeeld voor drugstransporten maar vrijgesproken van twee moorden. Met zijn zoon Marco E. verdachte in de Focus-zaak van twee transporten van cocaïne. De Hammonia Antofagasta uit Panama kwam op 20 februari 2015 de haven binnen. Er werd in de geselecteerde containers geen coke gevonden. Volgens de politie had een collega van Gerrit G. de selecties gemaakt maar was de container met drugs tot opluchting van Gerrit G. ongecontroleerd het land in gegaan. De politie noteerde dat Henk de coke binnen had omdat hij een berichtje kreeg: ‘gefeliciteerd’. In een container die met de Manfret Marajo uit het Braziliaanse Belem binnenkwam, op 17 april 2015, is 400 kilo onderschept. Gerrit G. kon – volgens de recherche – de container niet “wit” zetten omdat de FIOD er al een onderzoek op had lopen.

René F. (1967): Hoofdverdachte in onderzoek Doussie. F. is een veteraan in het drugsmilieu. Werd met Mustafa B. (zie onder) veroordeeld in een zeer grote heroïnezaak die speelde rond 2000, waarin heroïne werd geleverd aan Nedim Imaç, de in 2007 doodgeschoten toenmalig eigenaar van de Amsterdamse amateurclub Türkiyemspor figureerde (de recherche kreeg Imaç letterlijk in beeld toen hij de drugs ontving maar vervolgde hem niet).

Volgens de onbekende Nederlander “Paul” (zie onder) die op de heimelijk opgenomen gesprekken met Gerrit G. te horen is was René F. de man die een reeks cocaïnetransporten bestelde in Colombia. Vervolgens rekende hij – volgens Paul – die zendingen nauwelijks af. Daarom zou F. nu acht miljoen euro schuld in Colombia hebben uitstaan. René F. heeft grote zakelijke belangen in Libanon, waar hij regels verbleef en onder meer handelde in luxeauto’s. Onder meer Gerrit G. heeft F. beschuldigt van het opdracht geven voor de vergismoord op Rob Zweekhorst (Berkel en Rodenrijs, 1-1-2014) en op Rinus Moerer (Steenbergen, 15 april 2104). Hij is mogelijk verdachte maar niet gedagvaard voor de rechtbank.

F. werd op de late avond van 30 maart 2015 in een landelijk gebied onder Rotterdam (bij Simonshaven) onder vuur genomen. Hij raakte lichtgewond en wist zich zwemmend in veiligheid te brengen. Hij zegt dat Henk E. de opdracht hiervoor gaf en dat diens zoon Jerry R. de schutter was. Deze laatsten zijn verdachten in het lopende rechtszaak “Stompaard”.

F. beschuldigde Henk E. daarna in verklaringen van betrokkenheid bij concrete drugstransporten. De recherche stuurde hem vervolgens naar Libanon om ‘informatie’ in te winnen, een mysterieuze opdracht waarover niets meer bekend is. Hij week nadien uit naar Argentinië waar hij zich in overleg met de recherche aangaf en naar Nederland werd gebracht.

In het milieu circuleerde dat F. op een dodenlijst stond, net als medeverdachte Dennis van den B., een lijst waar ook onder meer Rinus Moerer op stond.

Rinus Moerer (1945-2014): Brabantse fruithandelaar die volgens de politie betrokken was bij drugshandel met onder meer Dennis van den B.. Was volgens de politie betrokken bij de ruim 300 kilo cocaïne die op 9 december 2013 werd gepakt.

André van der H. (1959): Op 28 november 2014 pakten de autoriteiten in Rotterdam bijna 3.000 kilo cocaïne, afkomstig uit Costa Rica. Gerrit G. had de bewuste container enkele uren daarvoor in een minuut afgehandeld, terwijl het opvragen van de bill of lading waarop hij mede een oordeel moest baseren uren kon duren. De politie had al besloten de betreffende container helemaal te doorzoeken omdat er een tip over was binnengekomen uit het buitenland. In het dossier Doussie komt naar voren dat André van der Haar over deze zending met Gerrit G. in contact stond. Deze laatste noemt ‘de Hakkelaar’ in verband met dit transport. Van der Haar staat terecht met F., Van den B. en Gerrit G..

Johan Verhoek (1954): Deze veroordeelde hasjhandelaar is voorzover nu bekend geen verdachte in de onderzoeken naar drugssmokkel rond de Rotterdamse haven. Zijn bijnaam De Hakkelaar valt echter wel enkele malen in het Doussie-dossier. Er is ook TCI-informatie waarin zijn naam letterlijk wordt genoemd.

“Paul”: Een verder onbekend gebleven persoon die op geluidsopnames te horen is in gesprek met Gerrit G.. Hij zegt vanuit Zuid-Amerika naar Nederland te zijn gekomen om ‘zijn geld’ op te eisen bij een aantal verdachten onder wie René F.. Gerrit G. verwijst hem onder meer naar ‘boekhouder’ Sjef H. die alles zou weten van investeringen in onroerend goed in Nederland en Curaçao.

Sjef H. (1958): Een financieel specialist. De recherche deed in Doussie huiszoeking bij H. omdat hij werd verdacht van witwassen maar hij werd niet gedagvaard om voor de rechtbank te verschijnen. Hij is een reislustig mens die veel op de Antillen en in Zuid-Amerika te vinden is. Hij kwam aan huis bij Dennis van den B. om financiële zaken te bespreken, zo stelde de recherche vast op geluidsopnamen van aldaar verstopte microfoons.

Ernst van B. (1964): Was volgens douanier Gerrit G. de man die hem aan de deur opzocht en hem in contact bracht met René F.. Was wel verdachte maar is niet voor de rechter gebracht. Een bekende van onder meer Henk E., Denis van den B. en René F.

Mustafa B. (1967): Geen verdachte in één van de corruptie-onderzoeken maar wel een bekende figuur in de onderwereld. Kent René F. al sinds de jaren tachtig, maar kent ook vele andere verdachten in de zaak. Legde een verklaring af in de Doussie-zaak, maar alleen over de persoonlijke problemen tussen René F. en Dennis van den B. en over de contacten tussen Dennis van den B. en Gerrit G.. Moest optreden als getuige voor de rechtbank maar weigerde daar meer te verklaren. Advocaten noemden hem een criminele burgerinfiltrant. Hij ontkent ten stelligste een politie-informant te zijn. Ook de officier van justitie heeft in zijn requisitoir ontkent dat hij infiltrant of informant zou zijn.

Jimmy R. (1974): Zoon van Henk E. en volgens René F. de man die hem beschoot in maart 2015. Hij is verdachte in de Zaak-Stompaard over die de aanslag.

Gertie V. (1969): Douanier die werkte op dezelfde afdeling als Gerrit G. Hij plaatste volgens de recherche in februari 2015 in het systeem containers op “wit” waar drugs inzat. Er was in dit zogeheten Stekelbaars-onderzoek een tip binnengekomen van de Drug Enforcement Administration (DEA). Ook is er anonieme informatie binnengekomen dat V. drugs zou doorlaten. Het is zeer waarschijnlijk dat er meerdere verdachten bij de Douane werken. Toen aan Gerrit G. de naam van V. hoorde reageerde hij met: ‘oh dat weten jullie ook al’. Tegen V. liep in het verleden al onderzoek maar dat werd gestaakt. Tijdens een etentje met andere ambtenaren van de Douane zegt V. de naam van Doussie verdachte Sjef H.. Ook zegt V.: ‘Gerrit was van het financiële gedeelte’. Gertie V. was mogelijk bijna slachtoffer van een ontvoering. Bij hem in de straat werd een man ontvoerd, en snel losgelaten. De politie vermoedt dat V. het doelwit was. De rechtbank van Rotterdam behandelt momenteel de zaak tegen V. die waarschijnlijk volgend jaar aan inhoudelijke behandeling toekomt.

Bron: Crimesite

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties