28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

COT-exploitant krijgt proces-verbaal voor olielek bij Bullenbaai’

HomeMediaCOT-exploitant krijgt proces-verbaal voor olielek bij Bullenbaai’

WILLEMSTAD — Een nog onbekende hoeveelheid olie, die gisteren bij jetty 1 van de Curaçao Oil Terminal (COT) de zee instroomde, is grotendeels vanuit de Bullenbaai afgedreven. Dit laat de oil-spill-coördinator van de Haven Veiligheidsinspectie (HVI), Rudsel Henriquez, desgevraagd weten en hij licht toe dat ‘de situatie nauw gemonitord wordt’.

olie bullebaaiDe HVI zal een rapport opmaken, waarna ook het verslag van het interne onderzoek van de raffinaderij – voorzien van de HVI-bevindingen op locatie – naar het Openbaar Ministerie (OM) zal worden gestuurd.
Hierop zal de raffinaderij een proces-verbaal en een boete opgelegd krijgen.
Henriquez verwijst in dit verband wederom naar de ‘zeer verouderde wetgeving’, namelijk de Havenregeling uit 1936, waardoor de maximale boete die door het OM opgelegd kan worden, slechts 5000 gulden bedraagt.

“Vooralsnog is er geen indicatie dat de olie aan wal is gekomen, maar het gevaar is natuurlijk nog niet geweken door de veranderende windrichting. We moeten de zee en de kust blijven monitoren voor het geval de olie weer terugdrijft. We hebben de Kustwacht verzocht om tijdens hun patrouilles hiernaar te kijken. Ook de Milieudienst is gisteren op locatie geweest om te kijken of Rif St. Marie niet besmeurd is geraakt, maar daar heb ik vooralsnog geen feedback van ontvangen”

, aldus Henriquez.
Hij licht toe dat er zich vorige week ook ‘een klein olielek bij jetty 3 had voorgedaan’.

“Toen betrof het slechts een kleine lekkage van oliehoudend water, waardoor er slechts een kleine filmlaag op het oppervlak zichtbaar was.
De lek in de pijpleiding kon met een makkelijke ingreep, namelijk door plaatsing van een klem, verholpen worden.”

Hij licht toe dat zijn inspectie gistermiddag bij COT ‘definitief heeft uitgewezen dat de olie van de terminal afkomstig was’.

“Dit is door de exploitant (PdVSA) van de raffinaderij ook gemeld en toegegeven.
Zij hebben tevens een onderzoek naar de oorzaak ingesteld. Ik heb zelf kunnen waarnemen dat door hevige regenval en het uitvallen van één van de twee pompen bij jetty 1, er zwarte olie of mogelijk ‘fuel’ de zee in is gestroomd.
Het schip wat daar aangemeerd lag, zou vandaag voor vertrek op kosten van de raffinaderij worden schoongemaakt, aangezien dit besmeurd is geraakt.
Op het schip was duidelijk een diepzwarte oliestreep te zien die door het zakken van het schip tijdens het laden een breedte van ongeveer een meter had. Het pompsysteem is behoorlijk verouderd en het is niet de eerste maal dat er een pomp uitvalt waardoor de druk wegvalt en er olie de zee in kan stromen”

, aldus de oilspill- coördinator.

‘Lesje geleerd’
Henriquez stelt dat de draslanden van St. Marie en Jan Kok met de plaatsing van de oilboom bij Boca St. Marie niet hermetisch af te sluiten zijn voor olie.

“Ondanks de oilboom kan er altijd additionele olie het gebied instromen via ‘sluipweggetjes’. Vandaar dat de Curaçao Ports Authority (CPA) lering heeft getrokken uit het olielek waardoor Jan Kok getroffen werd.
Het doel is om zoiets dergelijks in de toekomst te voorkomen.
CPA heeft dan ook reeds een half jaar geleden een plan laten opmaken door een aannemer en dit aan de Isla-raffinaderij gepresenteerd.
Dit plan behelst de aanleg van een systeem om het gebied hermetisch af te kunnen sluiten, waarbij een onderwaterpijp voor de toevoer van vers water van de saliña’s dient te zorgen.
Het principe is simpel, aangezien olie altijd op het oppervlak blijft drijven zou een onderwaterpijp het gebied bij een oilspill veilig van vers water kunnen blijven voorzien”

, aldus Henriquez.
Hij licht toe dat het project een investering van 200.000 gulden zou vereisen en dat de Isla-raffinaderij niet op het voorstel is ingegaan.
CPA zou nog steeds op zoek zijn naar financiering.

Reactie Isla
In een korte reactie vanochtend liet de Isla-woordvoerder Kenneth Gijsbertha het volgende weten:

“Ik ben niet op de hoogte van een dergelijk project ofwel voorstel van CPA.
Het lijkt mij sterk dat de raffinaderij met een dergelijke, naar verhouding kleine, investering niet akkoord zou gaan.
Zeker gezien de projecten die wij binnen de samenleving steunen en aangezien wij ook actief hebben meegedacht en naar oplossingen hebben gezocht toen het Jan Kokgebied met olie vervuild is geraakt.
Over dit CPA-project weet ik het niet zeker, maar ik zal daar intern navraag over doen en erop terugkomen. Ik heb nog geen uitslag van het interne onderzoek van COT ontvangen en zal ook daarover navraag doen”

, aldus Gijsbertha.
Voor het ter perse gaan van deze krant was de woordvoerder niet bereikbaar voor een update.

Advertentie

To Top

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties