31 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

Extra | Journaal 3 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 2, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | ’Trump maandag aanwezig bij opening proces over aandikken vermogen’

NEW YORK - Voormalig president Donald Trump woont naar verwachting maandag de opening bij van het proces waarin moet worden bepaald wat de straf wordt voor de...

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...
- Advertisement -spot_img

Cooper: “Overgangskabinet dolksteek voor democratie”

HomeLandenCuraçaoCooper: “Overgangskabinet dolksteek voor democratie”

Door Redactie Aworaki
(Foto: © RNW)

Het vormen van een overgangskabinet door PAR, PNP, FOL en Eugene Cleopa is eigenlijk een poging om het Curaçaose volk het stemrecht te ontnemen”, dat verklaarde demissionair minister Charles Cooper (MAN) vrijdag 3 augustus tijdens een persconferentie over de bekendmaking van de val van het kabinet Schotte.

De persconferentie werd belegd enkele uren na het inleveren van het ontslag van het Kabinet Schotte bij de gouverneur. Tijdens de persconferentie benadrukte Schotte het recht van de regering om gebruik te maken van artikel 53 van de Staatregeling om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Daarmee weigert hij pertinent de uitnodiging van zijn gedeserteerde partijgenoot Dean Rozier om een overgangskabinet te beginnen.

Beter weten
Mensen als Emily de Jongh Elhage, Humphrey Davelaar en Anthony Godett zouden moeten weten dat ze met hun plannen voor een overgangskabinet voorbij gaan aan de democratie”, zo meent Cooper. “Zij zijn zeker op de hoogte van artikel 53, het artikel in de staatsregeling dat ons de mogelijkheid geeft om verkiezingen uit te schrijven en het volk te laten beslissen wat er nu gebeurt.”

Ook Schotte trekt zich niets aan van de plannen voor een overgangskabinet. “Op 19 oktober van dit jaar komen er gewoon verkiezingen ”, zo zei hij tijdens de persconferentie vanmiddag. “Ik laat me niet van de wijs brengen door de plannen van twee individuen. Er is een stabiele coalitie nodig die representatief is voor de samenleving. Geen bij elkaar geraapt clubje dat gebaseerd is op de situatie die nu ontstaan is. Een overgangs- of zakenkabinet is voor mij geen optie.”

Stoelendans op ministersposten
De eerste vergadering van de nieuwe Staten van Curaçao is op 2 november 2012. Tot die tijd zal een demissionair kabinet aanblijven. Binnen dit kabinet wordt er volgens Schotte eventueel binnen de ministersposten geschoven, al heeft hij naar eigen zeggen nog niet echt de tijd gehad om hier over na te denken. “De vraag komt erg vroeg. Het zou kunnen gebeuren maar ik heb van geen enkele partijleider gehoord dat ze een wisseling van de wacht willen. Zoals het er nu voor staat blijft het kabinet in zijn huidige samenstelling demissionair.”

Verkiezingen zijn bepalend
Pueblo Soberano is tot nu toe buiten alle plannen voor het vormen van een overgangskabinet gehouden. Of Schotte na de mogelijke verkiezingen weer met de partij wil samenwerken laat hij in het midden.

Het woord is aan het volk. We laten het van de verkiezingen afhangen.”

————————————————-

 artikel 53

Het artikel 53 van de staatsregeling laat geen ruimte voor een andere interpretatie dan die gouverneur Goedgedrag er aan heeft gegeven door het Landsbesluit tot ontbinding van de Staten te ondertekenen:

1. De Staten kunnen bij landsbesluit worden ontbonden.

2. Het besluit tot ontbinding houdt ook de last in tot een nieuwe verkiezing voor de ontbonden Staten en tot het samenkomen van de nieuw gekozen Staten binnen drie maanden.

3. De ontbinding gaat in op de dag waarop de nieuw gekozen Staten samenkomen.

4. De zittingsduur van na ontbinding optredende Staten wordt bij landsverordening vastgesteld; de termijn mag niet langer zijn dan vijf jaren.

In de ‘Memorie van Toelichting’ wordt nog duidelijker gesteld:

Het eerste lid van dit artikel geeft aan dat de Staten tussentijds bij landsbesluit kunnen worden ontbonden, hetgeen de ministeriële verantwoordelijkheid voor een zodanig besluit weergeeft. Het betreffende landsbesluit houdt blijkens het tweede lid voorts de last in tot oproeping van een nieuwe verkiezing en tot het samenkomen van de nieuw gekozen Staten binnen drie maanden.

Het betreffende landsbesluit houdt blijkens het tweede lid voorts de last in tot oproeping van een nieuwe verkiezing en tot het samenkomen van de nieuw gekozen Staten binnen drie maanden. Deze bepaling waarborgt de continuïteit van het parlement, omdat de Staten ook na het ontbindingsbesluit moeten blijven functioneren totdat de nieuw gekozen Staten samenkomen. De Staten kunnen ondanks het besluit tot ontbinding allerlei zaken blijven afdoen, en in functie zijn voor het geval zich bijzondere omstandigheden voordoen.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties