28.6 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 12:27

Laatste reacties

- Advertentie -

Cooper: “Overgangskabinet dolksteek voor democratie”

Door Redactie Aworaki
(Foto: © RNW)

Het vormen van een overgangskabinet door PAR, PNP, FOL en Eugene Cleopa is eigenlijk een poging om het Curaçaose volk het stemrecht te ontnemen”, dat verklaarde demissionair minister Charles Cooper (MAN) vrijdag 3 augustus tijdens een persconferentie over de bekendmaking van de val van het kabinet Schotte.

De persconferentie werd belegd enkele uren na het inleveren van het ontslag van het Kabinet Schotte bij de gouverneur. Tijdens de persconferentie benadrukte Schotte het recht van de regering om gebruik te maken van artikel 53 van de Staatregeling om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Daarmee weigert hij pertinent de uitnodiging van zijn gedeserteerde partijgenoot Dean Rozier om een overgangskabinet te beginnen.

Beter weten
Mensen als Emily de Jongh Elhage, Humphrey Davelaar en Anthony Godett zouden moeten weten dat ze met hun plannen voor een overgangskabinet voorbij gaan aan de democratie”, zo meent Cooper. “Zij zijn zeker op de hoogte van artikel 53, het artikel in de staatsregeling dat ons de mogelijkheid geeft om verkiezingen uit te schrijven en het volk te laten beslissen wat er nu gebeurt.”

Ook Schotte trekt zich niets aan van de plannen voor een overgangskabinet. “Op 19 oktober van dit jaar komen er gewoon verkiezingen ”, zo zei hij tijdens de persconferentie vanmiddag. “Ik laat me niet van de wijs brengen door de plannen van twee individuen. Er is een stabiele coalitie nodig die representatief is voor de samenleving. Geen bij elkaar geraapt clubje dat gebaseerd is op de situatie die nu ontstaan is. Een overgangs- of zakenkabinet is voor mij geen optie.”

- Advertentie -

Stoelendans op ministersposten
De eerste vergadering van de nieuwe Staten van Curaçao is op 2 november 2012. Tot die tijd zal een demissionair kabinet aanblijven. Binnen dit kabinet wordt er volgens Schotte eventueel binnen de ministersposten geschoven, al heeft hij naar eigen zeggen nog niet echt de tijd gehad om hier over na te denken. “De vraag komt erg vroeg. Het zou kunnen gebeuren maar ik heb van geen enkele partijleider gehoord dat ze een wisseling van de wacht willen. Zoals het er nu voor staat blijft het kabinet in zijn huidige samenstelling demissionair.”

Verkiezingen zijn bepalend
Pueblo Soberano is tot nu toe buiten alle plannen voor het vormen van een overgangskabinet gehouden. Of Schotte na de mogelijke verkiezingen weer met de partij wil samenwerken laat hij in het midden.

Het woord is aan het volk. We laten het van de verkiezingen afhangen.”

- Advertisement -

————————————————-

 artikel 53

Het artikel 53 van de staatsregeling laat geen ruimte voor een andere interpretatie dan die gouverneur Goedgedrag er aan heeft gegeven door het Landsbesluit tot ontbinding van de Staten te ondertekenen:

1. De Staten kunnen bij landsbesluit worden ontbonden.

2. Het besluit tot ontbinding houdt ook de last in tot een nieuwe verkiezing voor de ontbonden Staten en tot het samenkomen van de nieuw gekozen Staten binnen drie maanden.

3. De ontbinding gaat in op de dag waarop de nieuw gekozen Staten samenkomen.

4. De zittingsduur van na ontbinding optredende Staten wordt bij landsverordening vastgesteld; de termijn mag niet langer zijn dan vijf jaren.

In de ‘Memorie van Toelichting’ wordt nog duidelijker gesteld:

Het eerste lid van dit artikel geeft aan dat de Staten tussentijds bij landsbesluit kunnen worden ontbonden, hetgeen de ministeriële verantwoordelijkheid voor een zodanig besluit weergeeft. Het betreffende landsbesluit houdt blijkens het tweede lid voorts de last in tot oproeping van een nieuwe verkiezing en tot het samenkomen van de nieuw gekozen Staten binnen drie maanden.

Het betreffende landsbesluit houdt blijkens het tweede lid voorts de last in tot oproeping van een nieuwe verkiezing en tot het samenkomen van de nieuw gekozen Staten binnen drie maanden. Deze bepaling waarborgt de continuïteit van het parlement, omdat de Staten ook na het ontbindingsbesluit moeten blijven functioneren totdat de nieuw gekozen Staten samenkomen. De Staten kunnen ondanks het besluit tot ontbinding allerlei zaken blijven afdoen, en in functie zijn voor het geval zich bijzondere omstandigheden voordoen.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...

DolfijnFM | Koning benadrukt Eensgezindheid Koninkrijk om pandemie aan te kunnen

De Koning benadrukt in de Troonrede de eensgezindheid tussen de landen in het Koninkrijk om de gevolgen van de coronapandemie aan te kunnen. “Dat maakt ons Koninkrijk...
- Advertentie -