31 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

Opinion | PIN: “How much more people have to suffer before the Minister of Justice starts addressing the problem we have with guns?

WILLEMSTAD - The National Innovation Party (PIN) says it has taken note that in recent times, there have been many cases where the use of guns has...

RTL | Eis 16 jaar cel tegen drugsbaron Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. De Hagenaar wordt verdacht van de handel in drugs...

PBC | Grensverdrag Sint-Maarten moet einde maken aan 375 jaar onduidelijkheid

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het werd 375 jaar geleden ook al eens vastgelegd: de tweedeling van het eiland Sint-Maarten. Helemaal duidelijk waar de grens tussen het Franstalige en...

PBC | Internationaal Symposium ‘Reclaiming the Narrative’ in teken van doorwerking slavernijverleden

Persbureau Curacao UTRECHT – De Nederlandse overheid heeft 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 uitgeroepen tot het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Ter inluiding van dit belangrijke jaar organiseert het...

ParadiseFM | Skiën op Saba

Skiën op Saba lijkt misschien een slechte grap, maar dat is het niet. Onlangs bezocht een skiscoutteam uit de VS het bovenwindse eiland. De wegen en wandelpaden...

PBC | Man die in de gevangenis mishandeld werd vrijgelaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een 48-jarige man, bekend onder de initialen R.R.M., is vrijgelaten na in de gevangenis te zijn mishandeld door medegevangenen. De man, die werd vastgehouden...
- Advertisement -spot_img

Complot tegen regering’ benadrukt

HomeNieuwsComplot tegen regering’ benadrukt

 

Nederlandse media over situatie bij VDC

Willemstad – De poging eind oktober 2010 tot ‘omverwerping’ van het toen pas aangetreden kabinet van MFK/PS/MAN, is wat in de meeste Nederlandse media de aandacht krijgt over de verklaring van premier Gerrit Schotte (MFK) vrijdagavond in de Staten inzake de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC).

Complot tegen regering Curaçao’, koppen bijna alle kranten en websites, die er over berichten. Zij baseren zich hiermee vooral op een nieuwsbericht van het Nederlandse persbureau ANP, want een eigen verslaggever of correspondent in Willemstad hebben ze vaak niet.

De meeste media berichten als volgt:

,,Medewerkers van de Curaçaose veiligheidsdienst hebben in 2010 overleg gehad over het mogelijke omverwerpen van de regering. Dat stelde de Curaçaose minister-president Gerrit Schotte vrijdag (lokale tijd) in het parlement in Willemstad. Een crisisteam gaat de dienst doorlichten met hulp van de AIVD. De regering van Curaçao wil de rol van de vier medewerkers laten onderzoeken. Alle medewerkers van de veiligheidsdienst moeten voorlopig op afroep thuisblijven. Schotte benadrukte dat de veiligheidsdienst niet onder curatele van de AIVD komt, maar dat er intensief zal worden samengewerkt. Sinds het aantreden van de regering Schotte in oktober 2010 rommelt het in de dienst. Zo lekten geheime documenten naar de media en werd de directeur op non-actief gezet.” Aldus ANP, en daarmee veel media die geabonneerd zijn op het persbureau.

Ook Vergeperst op Curaçao maakt er gebruik van en zette het op haar nieuwswebsite. Dat geldt tevens voor onder andere Spits in Nederland en de krant de Stentor. De publieke omroepstichting NOS meldt verder aanvullend nog dat ‘de Nederlandse inlichtingendienst alleen kwijt wil dat ‘collegiale bijstand’ wordt gegeven’.

En de website van opinietijdschrift Elsevier stelt: ,,De vernietigde documenten zouden gevoelige informatie bevatten over leden van de vorige regering. De medewerkers wilden volgens Schotte de huidige regering omverwerpen door negatieve informatie te ‘lekken’. Die informatie zou onder meer zijn verkregen door in te breken in een kluis van de veiligheidsdienst.”

Elsevier brengt in herinnering dat er ‘frictie’ is tussen Curaçao en Nederland en dat de ‘de regering op het eiland niet onomstreden is’.

,,Een commissie onder leiding van voormalig GroenLinks-leider Paul Rosenmöller concludeerde vorig jaar dat de integriteit van ministers op het eiland niet in orde is.”

En: ,,Uit gelekte documenten van het kabinet Rutte bleek in oktober dat premier Mark Rutte (VVD) het gedrag van premier Schotte van het eiland ‘onbehoorlijk’ vindt. De Curaçaose premier weigerde een onderzoekscommissie te ontvangen. Minister Henk Kamp (VVD, Sociale Zaken) noemde de situatie ‘ernstig’. Het kabinet-Rutte suggereerde een ingreep in de politieke situatie in de voormalige kolonie van Nederland”, aldus Arne Hankel van Elsevier.

Het bericht over de parlementaire enquête naar de geheime dienst op Curaçao wordt gebracht door nieuwswebsite Nu.nl, die zich hiermee ook op het ANP baseert: ,,Curaçao gaat een parlementaire enquête houden naar misstanden binnen de VDC.”

Maar ook bij Nu.nl meteen erna vooral aandacht voor de ‘plannen van VDC-medewerkers om de regering van Curaçao omver te werpen’. Om daar in één adem aan toe te voegen: ,,Daarbij zou nauw zijn samengewerkt met leden van de vorige regeringspartij, aldus Schotte.”

Bron: Antiliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties