28 C
Willemstad
• vrijdag 12 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Youp | Tien!

HomeMediaColumn Youp | Tien!

Column Youp van ‘t Kek | Tien!

Column Youp van 't Hek
Column Youp van ‘t Hek

Ook zo gelachen om die René Leegte? Dat is die charlatan van de VVD, die iets te hard in de trein ging zitten bellen over het te voeren wanbeleid van zijn partij rond de aardbevingen in de provincie Groningen.

Hij kwam terug van een actiedag waar hij in het kielzog van minister Kamp de pers zoveel mogelijk had ontlopen en hij tetterde ook nog eens keihard door de coupé dat de VVD het zoveelste zinloze bodemonderzoek gaat aanvragen. Dat moet aantonen dat de bevingen met de gaswinning te maken hebben en dat het niet door de zuipende studenten komt. Dit geologische akkefietje gaat zeker weer een paar jaar duren en in die periode kan de NAM lekker doorgaan met slurpen. Je bescheurt je als Groninger om dit soort nitwits. En je huis ook. Er gaat niets boven Groningen. Alleen geld en gas!

De domoor had pech dat er ook actievoerders in de trein zaten en die zetten zijn woorden stuk voor stuk op Twitter. Later ontkende de lafbek uiteraard dat hij het zo gezegd had, maar neemt u van mij aan dat er geen woord Latijn tussen zat. De VVD naait het Noorden waar ze bij zitten. Geestig trouwens dat de heer Leegte ooit communicatiedeskundige was. De afloop van zijn blunder is inmiddels bekend. Meneer Leegte heeft de portefeuille gaswinning neergelegd en zit verder op het pluche van de Kamer lekker zijn tijd uit. En dan? Dan niks. Dan is deze misstap vergeten en wordt hij vrolijk herkozen. En als hij niet herkozen wordt dan begint hij een communicatiebureautje en kan je hem tegen een ordinair uurloon inhuren als consultant.

„Niet handig van René”, mompelen ze in zijn fractie in Den Haag, maar geen woord over de snode plannen die de partij met de wegzakkende provincie heeft.

Hij kan natuurlijk ook nog de nieuwe burgemeester van de rodebroekengemeente Bloemendaal worden. Als opvolger van de deze week opgestapte Ruudje Nederveen. Daar heb ik misschien nog wel harder om gelachen. Hoe geestig dat deze kakkersgemeente, het Wassenaar van het leuke Haarlem, jarenlang zo’n idioot aan het roer heeft gehad. Doen ze daar geen onderzoek eer ze zo’n gediplomeerde brokkenpiloot benoemen? Ruud heeft zich ten onrechte uitgegeven voor jonkheer, heeft in het verleden een Fries landgoed ontredderd achtergelaten terwijl aannemers naar hun centen konden fluiten en hij had toentertijd een inferieur financieel adviesbureautje. Alle klanten van dit bedrijfje rollebollen nu nog met de fiscus over straat en vechten tegen een dreigend faillissement.

Als burgemeester van het keurige Bloemendaal tapte hij in zijn strijd tegen de broertjes Slewe, gewone Amsterdamse jongens die een oud landgoed in die kakkersgemeente wilden opknappen, illegaal telefoongesprekken af, regelde inferieure verklaringen van ambtenaren over zogenaamde bedreigingen van de heren, zorgde dat de plaatselijke pers niks kritisch meer kon schrijven, enzovoort, enzovoort. Geestig dat een groot deel van de villabezitters zo’n man steunde. Ze stonden vierkant achter deze jonkheer. Het zegt veel over zo’n dorp. Heel veel. De gebroeders Slewe waren ongetwijfeld geen lid van de plaatselijke hockeyclub en ook niet dagelijks te vinden in het rietgedekte clubhuis van de Kennemer Golf & Country Club. En dan heb je het moeilijk in de beschaafde kringen van louter nette mensen.

Grappig dat het allemaal nog kan in 2015. Dat figuren als Leegte en Nederveen vrij baan hebben. Ik moet er vooral hartelijk om lachen. Het zegt iets over het politieke Swiebertjesklimaat in ons land. Aandoenlijke kwibussen. Een nepjonkheer en een bange vazal van de minister.

Maar dan iets heel anders. De zaak die de hele week al door mijn kop klotst. In contrast met dit politieke dorpsgeleuter. De door haar stiefvader doodgeknuppelde, verstandelijk gehandicapte Daniëlla. De stiefvader had een strafblad. Oma trok regelmatig aan de bel. Zowel bij de gemeente als bij de politie. De hele buurt hoorde het hulpeloze meisje kermen. Tien hulpverleningsinstanties bemoeiden zich er mee. Ik herhaal: tien! Ik herhaal het nog een keer: tien. En nog een keer: tien!

Botbreuken, messteken en seksueel misbruikt. Tien hulpverleningsinstanties waren bij het gezin betrokken. Hoeveel instanties? Tien. Hoeveel zei u? Ik zei: tien!

Die droeve Leegte en die frauduleuze Nederveen zullen me jeuken. Van dit soort hebben we hockeyclubs vol in het land. Maar zo’n weerloos meisje, afgeslacht in onze overgeorganiseerde bananenmonarchie. Hoeveel instanties? Tien!

Bron: NRC

1 reactie

  1. Altijd verrassend zo’n column van Youp.

    Hij laat zich meestal inspireren door de menselijk maat van arrogantie. Die maat weet hij goed te meten en om te zetten in heldere bewoordingen.

    Mocht hij geen inspiratie meer kunnen putten uit Nederland, geen nood, op de eilanden ligt het ook voor het oprapen. Youp is hierbij uitgenodigd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties