26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Van Aller – De Vries | Up yours

HomeNieuwsColumn Van Aller – De Vries | Up yours

©2017 Renée van Aller en John de Vries

Shell | Ruben L. Oppenheimer NRC

Het NRC Handelsblad berichtte op 20 en 21 december 2017 dat de Shell en enkele topmanagers vervolgd worden voor corruptie en omkoping. Behalve Shell wordt ook het Italiaanse oliebedrijf Eni vervolgd voor omkoping in verband met een olieveld in Nigeria in 2011.

Ook het Nederlandse OM doet onderzoek of het Shell en vier (ex-)directeuren, onder wie de huidige bestuursvoorzitter Ben van Beurden, zal vervolgen vanwege deze corruptiezaak.

Grensoverschrijdend misdrijven
Tussen jou, mij en de deurpost lijkt er toch een causaal verband te zijn tussen de onderwereld en de bovenwereld en de grensoverschrijdende misdaad. Hier worden wel heel veel grenzen overschreden, vinden wij. Berlusconi c.s & Corallo c.s ook van de partij? Er is een miljard euro mee gemoeid. Peanuts voor eerlijke grensoverschrijdende witwassers. Offshore Egaming casino’s doen het veel beter.

Shell heeft een omzet 217 miljard euro en 89.000 werknemers en blaakt van onschuld. Toch bemoedigend dat ons blinkend gepoetste OM verklaarde: “Het bestrijden van corruptie vergt een internationale aanpak”, (woordvoerder van het Nederlandse functioneel parket). Nu de Shell haar verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor de aardbevingsschade in Groningen voor dochterbedrijf NAM heeft ingetrokken, zindert Groningen en plaatsvervangend mr Spong van deugdzame boosheid. Met zo’n moeder heeft de NAM geen vijanden nodig. De Shell steekt een middelvinger op naar alle slachtoffers van de schade, die het als Brits-Nederlands bedrijf heeft veroorzaakt, via een eigen dochter, waarvoor ook de Shell geheel aansprakelijk is.

‘Volgens hoogleraar bedrijfsethiek Wim Dubbink is het argument dat corruptie in sommige landen nu eenmaal onvermijdelijk is „moreel en juridisch een ongeldig argument”. Volgens de Tilburgse wetenschapper heeft het internationale samenwerkingsverband OESO in 2009 richtlijnen rond anti-corruptie uitgevaardigd. „In de jaren zeventig had dat argument wellicht nog enige geldingskracht, maar nu zit je bij corruptie gewoon fout.” ‘

De Shell zal via een charme lekkende ceo, strak in het pak met modieus knotje en passend ceo baardje, verklaren dat de dochter juridisch geheel zelf aansprakelijk is. De moeder volgt daarmee de wensen van de dochter en van de Britse en Nederlandse aandeelhouders. Ook een heel leerzame opstelling voor al onze Koninkrijksoverheden. Fakenieuws presenteren als 100% effectief en existent.

Verwarrende klassieker
Officieel komt de geheven middelvinger uit de Griekse oudheid en betekende een uitnodiging voor anale seks. Sinds de jaren 70 is het in Nederland een beledigend gebaar dat aangeeft dat de eigen wil wet is. Het opsteken van de middelvinger tegen een agent valt in Nederland onder artikel 266 van het wetboek van strafrecht: Belediging.

De maximale straf voor dit artikel is 3 maanden gevangenisstraf of een geldboete van de tweede categorie. Uit jurisprudentie zou blijken dat het boetebedrag in de meeste gevallen tussen de €300,- en €500,- uitvalt, meldt Wikipedia. Past goed in de strafrechtelijke vervolging van de Shell door mr Spong. Dan zal de Shell terstond een toontje lager zingen, sprak onze mediapersoonlijkheid met nauwgezet voorspellend vermogen. Renée van Aller&John de Vries

Renée van Aller & John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2017

5 reacties

  1. @ Hoedanook,

    Ik verdedig helemaal niemand wanneer de feiten aantonen dat iemand schuldig is. Echter, Trouw staat niet bekend als een krant die het nogal nauw neemt met de feiten. Ze hebben vaak de kerkklok horen luiden, maar weten niet eens in welk dorp die kerk dan wel staat, laat staan dat ze vervolgens ook nog weten waar de klepel hangt.
    Het artikel van Trouw is zo ver bezijden de waarheid dat het mij verbaast dat Aller en de Vries het maar klakkeloos als waar aannemen en vervolgens losgaan op de Shell.
    Ik heb altijd geleerd om eerst maar eens wat onderzoek te doen en te controleren of de beweringen wel juist zijn. En ? Inderdaad, het verhaal van Trouw is stemmingmakend, doch heeft niet veel met de waarheid te maken. Verantwoordelijkheden wordt gelegd op plekken waar ze niet thuis horen en de kaspositie van de NAM wordt maar aangenomen als zijnde ‘ontoereikend’. Een bewijs wordt niet geleverd.
    Dan pak ik dus wel het jaarverslag erbij en zoek zelf wel uit wat daar staat. Aller en de Vries doen dat niet. Die nemen het maar voor waar aan.
    Vreemde manier van een ingezonden brief schrijven.

    Los van dit. Ik zeg niet dat partijen in de toekomst een andere opstelling zullen krijgen, maar met het nieuws en de gegevens van nu is de conclusie van Trouw en het daarop gebaseerde stuk van Aller & de Vries, niets meer en niets minder dan ongefundeerde stemmingmakeriij.

    @ Aller / De Vries,

    Jullie, als juristen, hadden toch wat meer onderzoek moeten doen alvorens hier een blaartrekkend verhaal te schrijven.
    Het enige wat jullie nu wensen te doen is de Shell een zwarte Piet toespelen, doch over de andere betrokken partijen hoor ik jullie niet. Hoe zit het met ExxonMobil en wat denken we van de Staat der Nederlanden ?

    De Nederlandse Staat heeft de vergunning afgegeven en heeft zelf miljarden overgehouden aan de gaswinning, meer zelfs dan Shell en ExxonMobil tezamen. De Nederlandse Staat pakt namelijk 69 % van alle gasopbrengsten en dat laat voor de Shell maximaal 15,5 % (als 50 % aandeelhouder) wanneer alle winst zou worden uitgekeerd. In cijfers uitgedrukt heeft de Nederlandse overheid de afgelopen 20 jaar meer dan 170 miljard euro overgehouden aan de gaswinning. Naar verluidt sinds 1963 rond de 280 miljard !
    Het is dan ook verbazingwekkend dat niemand praat over de verantwoordelijkheid van de Nederlandse Staat. De Nederlandse Staat heeft namelijk ook een verplichting richting de bewoners van het gebied en dat vergeet Trouw voor het gemak ook maar even.

    Inmiddels is al bekend dat de Nederlandse Staat alle schade zal voorschieten en de staat gaat die dan vervolgens verhalen op de NAM (als de NAM aansprakelijk is). De commissie die de schade gaat beoordelen heeft niets met de NAM te maken, dus daar hoeft men zich geen zorgen over te maken. Ergo, de schade aan de eigendommen van de bewoners zal worden vergoed, dat staat hoe dan ook vast.

    Hoeveel heeft de NAM dan in huis ? Trouw beweert dat het niet voldoende is, doch momenteel heeft de NAM (jaarrekening 2016) bijna 1 miljard in kas. Volgens de NAM is daar in 2017 nog 400 miljoen bijgekomen, dus de claim dat ze bijna 1,4 miljard in kas hebben is niet overdreven. De stellling dat de NAM een gezond bedrijf is mag je daarom ook als bewezen beschouwen.
    Trouw beweert wel dat de inkomsten omlaag zullen gaan wanneer de gasproductie omlaag gaat, doch hetgeen Trouw ook vergeet is dat het overheidsdeel komt uit winst en uit belastingen. De NAM zal de schade als kosten op gaan brengen en dat gaat dus ten laste van de winst oftewel de overheid zal minder opbrengsten gaan zien uit de gaswinning. M.a.w. de NAM is voorlopig nog lang niet in gevaar zoals Trouw beweert.

    Wat zouden SHELL en ExxonMobil dan moeten betalen of heeft het voor hen zin om de verantwoordelijkheid af te wijzen ?
    Ik heb net al aangegeven dat er genoeg geld bij de NAM binnenkomt om de bekende schade, en zelfs een groot deel van de te voorziene schade, te betalen uit de omzet van het bedrijf. Dat gaat dan wel ten koste van het deel dat naar de aandeelhouders toegaat, maar er hoeft geen geld bij.
    Als er geen geld bijhoeft………waarom dat zeuren over een hypothetische situatie, waarvan Shell al heeft aangegeven dat zij er voor zullen zorgen dat de NAM gezond blijft ?

    Maar mijn grote vraag aan jullie is: ‘Waarom hoor ik jullie niet over de Nederlandse Staat ?’ En waarom hoor ik jullie niet over het ‘mijnbouwfonds’ ? Waarom hoor ik jullie niet over het conclusie van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid ?

    Ergo, voortaan eerst maar eens onderzoek gaan doen alvorens een blaartrekkend verhaal te schrijven op basis van een artikel in Trouw, een krant die graag sensatie zoekt en het niet al te nauw neemt met de feiten.

  2. @Van Aller/De Vries,
    Er is een fractie van de bevolking dat totaal gefixeerd is op Nederland (Eurocentrisch) en , ongeacht, alles wat er uit die ‘koker’ komt ‘heilig verklaard en (aardappellen, boerenkkol, spruitjes) voor ‘zoete koek’ naar bededen werkt. Geen enkele kritsche noot, met altijd de drang om al hetgeen dat van de overkant van de plas komt te verdedigen of goed te praten. Maakt niet uit of de eigen geloofwaardigheid daarmee in gedrang komt. Helaas krijgen deze ‘extremisten’ ook enig gehoor van onze premier. Het ‘volk’ dat vaak als “onbeschaafd” (mondi) door deze individuen wordt neergezet weet inmiddels wel beter.

  3. @Joep Meloen Shell: 403-verklaring niet meer nodig
    Dagblad Trouw haalde afgelopen week uit het jaarverslag van Shell dat het olieconcern, samen met Exxon eigenaar van de NAM, de zogeheten 403-aansprakelijkheidsverklaring voor het winningsbedrijf heeft ingetrokken. Daarmee zou de onderneming niet langer aansprakelijk zijn voor de schul-den van de NAM. De 403-verklaring was al sinds 1985 van kracht.
    Volgens het bedrijf konden, doordat de NAM tot vorig jaar geen jaarrekening publiceerde, contractanten zoals leveranciers niet zien of de NAM in staat was aan haar verplichtingen te voldoen. Om hun toch zekerheid te bieden, gaf Shell de 403-verklaring af. Doordat de NAM in 2017 toch een jaarrekening publiceerde, en inzichtelijk kon worden gemaakt of het winningsbedrijf aan de verplichtingen kon voldoen, trok het olieconcern de verklaring in. “Het is altijd onze intentie geweest dat alle schade als gevolg van aardbevingen wordt vergoed.”
    Uit het jaarverslag dat het bedrijf vorig jaar publiceerde, valt echter op te maken dat er slechts zo’n 500 miljoen euro gereserveerd is om bevingsschade af te handelen. Dat lijkt bij lange na niet voldoende. Alleen al de uitspraak van de rechter deze week betekent naar schatting een kostenpost voor de Nam van rond een miljard. Tel daar de kosten voor herstel én versteviging van alle huizen in het aardbevingsgebied bij op, en de teller komt op meerdere miljarden. De NAM heeft nauwelijks reserves.
    De Tweede Kamer vroeg minister Wiebes onlangs te verzekeren dat de Nam voldoende geld zal hebben om ook bij een zware aardbeving, of over een langere periode, de schade te kunnen blij-ven vergoeden.
    Die garantie kon de minister niet geven. Wel zei hij ‘in gesprek’ te zijn met de aandeelhouders van de Nam, Shell en ExxonMobil. “In deze gesprekken zal ik aan de orde stellen dat ook voor de lange-re termijn Nam voldoende middelen beschikbaar dient te houden om toekomstige schade te ver-goeden”, aldus Wiebes (Trouw 27 januari 2018). De actie van Gerard spong lijkt een goed resultaat te hebben opgeleverd, of was het de voorzieningheid? Renée van Aller en John de Vries

  4. Leuk verhaal over corruptie, doch eenieder die zaken doet op Curacao weet dat corruptie uitgaat van de bestuurlijke zijde oftewel de overheid. Het is dan aan het bedrijf om te betalen of niet. Betaal je niet dan doe je geen zaken, betaal je wel dan kun je zaken doen.
    Het idee dat bedrijven met een zak geld rondlopen om maar zoveel mogelijk mensen om te kunnen kopen kunnen we verwijzen naar het land der fabelen.

    Hoe gaat het in de praktijk in zijn werk ? Voorbeeld. Politieke partij A belt met bedrijf X over een bijdrage voor de campagne. Bedrijf X is geen fan van partij A, maar weet dat als ze geen geld geven en partij A aan de macht komt, zij geen werk van de overheid meer zullen krijgen. Dus betaalt bedrijf X geld aan partij A. En ook aan alle andere partijen als die zouden bellen.

    Ander voorbeeld ? Ondernemer Y wil graag een vergunning voor zijn zaak, doch de ambtelijke molen zit op slot, daar komt niets uit voort. Dus gaat ondernemer Y naar politicus B met de vraag of hij er iets aan kan doen. Politicus B kan dat wel, maar eist daar gewoon geld voor. Dat kan via aandelen in het bedrijf of via een storting op een rekening van een kennis of via een opdracht aan een bevriend bedrijf. Ondernemer Y zit nu met de keuze: ‘wel betalen en dus zijn bedrijf werkzaamheden mogen laten uitvoeren of niet betalen en dus helemaal niet werken.’

    Maar ik snap dat in de pers het leuk klinkt om de schuld van corruptie bij de bedrijven neer te leggen.

    Nu de Shell.
    Shell heeft niet de verantwoordelijkheid voor de schade in Groningen ingetrokken. Wat Shell wel heeft ingetrokken is de zogeheten 403 verklaring en daar zit logica achter.
    Een 403 verklaring is niets meer en niets minder dan een garantie aan de leveranciers van de NAM dat die verplichtingen zullen worden nagekomen. Waarom ? Omdat de NAM geen jaarcijfers publiceerde in voorgaande jaren, waardoor de financiële gezondheid van het bedrijf voor de leveranciers onduidelijk was. In zo’n geval gaf men voorheen een 403 verklaring af, waarmee de aandeelhouders in feite aangaven dat zij de verplichtingen op zich zouden nemen.
    De EU heeft nu bepaald dat ieder bedrijf een jaarrekening moet publiceren, dus ook de NAM en daarmee is de onzekerheid voor de leveranciers weggenomen en kon de 403 verklaring worden ingetrokken.
    Die 403 verklaring heeft, juridisch gesproken, niet veel te maken met de aansprakelijkheid van de aandeelhouders a.g.v. de werkzaamheden van de NAM. Sensatiezoekers leggen die link maar al te graag, doch wie even gaat zoeken op ‘wat die 403 verklaring nu inhoudt’ komt er al snel achter dat het er weinig mee te maken heeft.
    Het intrekken van de 403 verklaring is overigens al mid 2017 geweest en dat lag in lijn met de eis van de EU tot publicatie van het jaarverslag. De NAM publiceerde toen ook voor het eerst een jaarverslag en daarmee was de 403 verklaring niet langer noodzakelijk.
    Waar ligt de aansprakelijkheid van SHELL, ExonMobile en de staat dan wel ?
    Heel simpel: ‘waar die volgens het ondernemingsrecht altijd al heeft gelegen’. Daar is niets aan veranderd.
    De 403 verklaring heeft daar namelijk ook in het geheel niets mee te maken. oftewel dit l*l verhaal van Aller en de Vries kan weer de prullenbak in.

    Soms schrijven jullie wel aardige stukjes, maar te vaak laten jullie je leiden door de aversie tegen een bedrijf of andere instantie en gaat direct alle objectiviteit overboord. Feiten zijn dan niet meer interessant, jullie schrijven het verhaal maar zoals het uitkomt of zoals het het doel dient.
    Komt jullie geloofwaardigheid niet ten goede.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties