28 C
Willemstad
• zondag 23 juni 2024

Extra | Journaal 21 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, June 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, June 19, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Van Aller – De Vries | Ga eens in je eigen kracht staan!

HomeLandenArubaColumn Van Aller – De Vries | Ga eens in je eigen...

©2017 Renée van Aller en John de Vries

Gouverneur Alfonso Boekhoudt benoemd Evelyn Wever-Croes tot formateur.

De beoogde, eerste vrouwelijke premier in het Koninkrijk is de vermoedelijke premier van de nieuwe Arubaanse regering. Zij wil Nederlandse hulp om de overheidsfinanciën door te lichten en corruptie aan te pakken.

Dat schreef het AD op 11 oktober 2017 (KKC). De politieke leider van de beoogde regeringspartij, mevrouw mr Evelyn Wever-Croes, verklaarde dat kordaat in een bijbehorende video. Wij vroegen ons af waarom Nederlandse hulp gewenst is. Iedereen in Aruba weet exact wat de oorzaken de gevolgen zijn van teveel uitgeven en te optimistisch begroten. Bovendien zou het Nederland in een moeilijke positie brengen, daar de AVP, gezien de verschillende partijbenadering van Nederland, meer krediet heeft. Wij menen dat het Aruba op eigen kracht moet varen. Zeker gezien de opstelling van de MEP-regering in 2002. “Met scherpe blik vooruitziend, heeft de regering opgeroepen tot een nationale dialoog van verzoening, dat een belangrijke grond is om te voorkomen dat de indruk wordt gewekt dat het om een politieke afrekening gaat. Immers indien het handelen van de regering strafrechtelijk moet worden onderzocht, moet men ook het eigen handelen als regering nu en in het verleden doen laten onderzoeken, wil men de schijn van partijdigheid voorkomen.”

Desondanks kende de waarheidscommissie in 2002 een problematische uitkomst, wellicht een ongewenst naijlend effect, dat de onderlinge verhoudingen niet verbeterde. Dezelfde bestaande knelpunten werden eerder naar voren gebracht, ondermeer in het rapport van de Koninkrijkscommissie “Met alle respect” uit 1996 en in vele andere rapporten. Zoals het bekende AVP rapport ‘Calidad’ (Kwaliteit), dat nooit werd nageleefd, het rapport van de ‘Commissie Mehran’ (National Committee on Public Finance) en protocollen die overeengekomen zijn tussen de werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid en tussen de verschillende regeringen in Koninkrijksverband. Ook al werd overeenstemming bereikt, zelden voerden de eilanden de gemaakte afspraken uit. Een nieuw Nederlands onderzoek naar de Arubaanse bestuurscultuur zal niets nieuws aan het licht brengen en geen oplossingen bieden, die al niet lang bekend zijn. De regering moet het zelf oplossen. De brandende vraag is, waarom geen enkele regering over de eigen schaduw heen kan springen in het landsbelang.

Overheidsfinanciën doorlichten door eigen competente organen
In Aruba zijn excellente landsorganen die de overheidsfinanciën adembenemend overzichtelijke kunnen doorlichten. Zij kunnen dat onderzoek ook beter en goedkoper doen, dan Nederlandse deskundigen. Arubaanse deskundigen zijn beter ingevoerd in de lokale omstandigheden. Het enige voordeel van een Nederlands onderzoek is, dat als alle partijen schuldig zijn (of alleen de groene), dat de MEP dan niet de gebeten hond is. Immers niemand is op lange tenen getrapt, als het een ‘buitenlands onderzoek’ is. Dat negatieve oordeel komt er, dat kunnen wij u verzekeren. Maar niet in de vorm zoals de MEP wenst.

Wij zouden met klem willen aanraden om het financiële onderzoek te laten doen door de RvA, de CBA, de CAD, de ARA, het CPB en de SER. Op grond van die voorspelbare, maar objectieve bevindingen kan Nederland op een attente manier om een lening worden gevraagd tegen gunstige voorwaarden. Koester uw vijanden en leer hoe de AVP Nederlandse bestuurders bekwaam kon overtuigen. Dat is een hoogstaande en bijzonder verdienstelijke kwaliteit. Lees er Baltasar Gracián maar op na. Met Gods hulp realiseerde hij alles als een efficiënte Jezuïet, óók een balanced budget.

Corruptie
In 2008 en 2009 hebben we in opdracht van de toenmalige minister van Justitie een groot deel van de overheid doorgelicht op integriteit en dat besproken met de betreffende medewerkers. We kregen een goed beeld van wat er allemaal gebeurde en waarom. Een pikant voorbeeld. We hadden in een dienst een aantal ambtenaren eindelijk zover, dat ze toestemming zouden vragen voor nevenwerkzaamheden. Dat is verplicht volgens de LMA. In alle overheidsdiensten wordt standaard en op grote schaal bijgeklust. De vertrouweling van de betreffende minister liet ons weten dat de brieven om toestemming zouden worden genegeerd. Onze indruk was dat de bestuurders zelf het ambtenaren en andere medewerkers regelmatig onmogelijk maken om integer te zijn. Als de chef niet mee wil werken aan ondeugdelijk bestuur, gaat het via een ondergeschikte, die zich verwarmt aan de aandacht van de minister en er gebruik/misbruik van maakt.

Ook wordt er vaak een elastisch persoon als diensthoofd benoemd, in plaats van een integer en deskundig persoon. Wij hadden voor dat gebrek aan integriteit op hoog niveau, een geschikte strategie ontwikkeld. Als een bewindspersoon iets wilde wat niet kon, wees de directeur hem/haar op het afbreukrisico, de precedentwerking en de gevolgen daarvan. Wat de minister wilde werd altijd loyaal uitgevoerd, ongeacht of het in strijd met de wet was. De minister werd beleefd schriftelijk geïnformeerd, dat hij vooraf was gewaarschuwd door de directeur over de mogelijke juridische en andere gevaren. De minister kon dus nooit zeggen, dat zijn ambtenaren hem daarover niet goed hadden ingelicht.

Een dergelijke onbehagelijke situatie ontstond bij de obscure aanbesteding van de legale en overvolle dump. De minister zette zijn wensen door, ondanks negatieve adviezen. Dat recht heeft de minister. Maar de minister is wel verantwoordelijk voor oorzaak en gevolg. Als daar niet de hand aan wordt gehouden komen er meer dergelijke onfortuinlijke incidenten (zoals de racetrack, Beta en zo meer).

De Stichting Deugdelijk Bestuur heeft al excellente adviezen gegeven. Daar kan de nieuwe regering al vast mee beginnen. Bestrijding van corruptie overheidsbreed en voorkoming daarvan in eigen gelederen. Wilt u een eerlijk advies over het afbouwen van nevenwerkzaamheden? Dan geven wij dat graag, overheidsbreed en gratis. In het landsbelang.

Renée van Aller & John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2017

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties