30 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Van Aller – De Vries | Depri

HomeLandenArubaColumn Van Aller – De Vries | Depri

©2017 Renée van Aller en John de Vries

Over Machtshonger, stempelparlementen en stempelkabinetten

Wij zien geen gat meer in de politieke Koninkrijkstoekomst. Waarom? Groeiende en blijvende neerslachtigheid door het stijgende ‘eigen risico’. In het leven, de politiek en de gezondheidszorg.

Uw toekomstig pensioen, uw baan, verdiencapaciteit en uw toekomst zijn aan een toenemend eigen risico onderworpen. Oeverloos formeren in Nederland, om de schandalen heen.

Wellicht een integer kabinet in Curaçao, onvoldoende positieve ontwikkelingen in Sint Maarten. In Aruba bleek zowel voor en na de verkiezingen, ongewenste en ondoelmatige partijkartelvorming te bloeien. Bonaire moet meer aan landbouw en veelteelt doen in eigen beheer. Volgens Plasterk zou het werken in die sectoren een negatief imago hebben. We horen niets over de grondgesteldheid, watervoorziening en het klimaat. Is landbouw en veeteelt reëel tegen een redelijke prijs en milieuvriendelijk? Die essentiële voorwaarden blijven onvermeld. Eeuwen lang is de haalbaarheid van landbouw en veelteelt op de eilanden onderzocht. In 1499 omschreven de Spanjaarden de eilanden al als ‘les islas inutiles’. Ook de WIC en verschillende Gouverneurs zetten zich in voor de landbouw, zonder veel succes. Niets geleerd uit het verleden?

Politieke pijnpunten
Allereerst schudde Ybeltje Berckmoes Nederland hardhandig op. Zij was een jarenlang onzichtbaar en onhoorbaar VVD-lid, die uit de school klapte over de fractiediscipline, autoritair gedrag van de partijtop en haar eigen onvermogen. Ybeltje was ook te zien en te horen in allerlei praatprogramma’s. Bovendien beschreef ze de politieke VVD-mores in een boek, getiteld ‘Voorlichting loopt met u mee tot aan het Ravijn’. Het verpletterende verslag kwam tot stand met hulp van het Front voor Democratie van Thierry Baudet. De heer van de Latijnse citaten in de Kamer. Hij werft leden met overstapservice. Heel toepasselijk zou hij nu kunnen roepen “Cito ignominia fit superbi gloria” (hoogmoed komt voor de val). Voorlichting bepaalt binnen de VVD de strenge partijcultuur. De Caribische variant van Ybeltje’s ravijn, is het pluche omruilen, zoals Marisol Tromp. Die is loyaal bezig aan haar derde politieke partij. Er bestaat nog geen Arubaanse politieke overstapservice.

Met de VVD is stelselmatig veel mis. Deze week werd duidelijk dat minister Janine Hennis van Defensie, haar soldaten laat oefenen met levensgevaarlijk en afgekeurd materiaal. Bij voorkeur op buitenlandse missies. Dat leidde tot het (on)voorzienbare en vermijdbare sterven van jonge militairen. Die kon Defensie niet overtuigend in de doofpot deponeren. Deze gebeurtenissen en de rapportage daarover zullen allicht leiden tot het vertrek van de bewindsvrouw. De voormalige staatssecretaris van Sociale Zaken, Robin van der Linden (VVD) werd op 29 september 2017 tot een relatief zware staf veroordeeld. Hij kreeg een gevangenisstraf van 5 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk wegens belastingontduiking en de door hem zwaar verwaarloosde voorbeeldfunctie. Tegenwoordig is een taakstraf normaal en een gevangenisstraf uitzondering. Uitstekende manier van bezuinigingen. Paul Croes, de Arubaanse minister van Arbeidszaken, Sociale Zaken en Jeugd zit al een maand in het KIA in voorlopige hechtenis.

Partijkartel
Wat Ybeltje zei, raakt ons allemaal. “Zij laat de ijzeren fractiediscipline zien, die in werking treedt, zodra een partij regeringsverantwoordelijkheid gaat dragen. De PvdA-fractie zag in 2013 kort na elkaar twee leden vertrekken, die zich niet konden vinden in het keurslijf waarin regeringsdeelname hen dwong. Dat meldt het NRC op 30 september 2017 in het redactie-commentaar. Toenmalig VVD-leider Ed Nijpels bedacht er in de jaren tachtig zelfs een term voor: strategisch monisme. Het was de tijd dat CDA en VVD in het ‘no-nonsense’-kabinet Lubbers regeerden met een zeer dwingend regeerakkoord. Alle daaropvolgende kabinetten gingen op dezelfde voet verder. Te vaak dreigt het functioneren van regeringspartijen helemaal in het teken te staan van het consolideren en uitbreiden van macht. Voor tegenspraak is dan amper ruimte. Politieke partijen die ooit herkenbaar waren door visies en ideeën veranderen in onbeweeglijke steuntroepen. Over het algemeen erkennen partijen dit risico wel.” Dat gold eerder ook voor de PvdA, en de SP. Deze vormen van ernstige systeemkritiek zouden serieuzer moeten worden bestreden in het hele Koninkrijk. Ook in Curaçao (Schotte, mevrouw Wiels c.s. en de invloed van de maffia), Sint Maarten (ondeugdelijke bestuur en invloed van de maffia) en Aruba (idem). Er zijn teveel parlementariërs en ministers die het verkeerde pad opgaan als ze het land tijdelijk leiden.

Machtshonger, stempelparlement en stempelkabinet
Aruba is na de verkiezingen in een patstelling geraakt. De grote partijen willen om emotionele redenen niet samenwerken. Het eigen vijandbeeld moet in stand blijven, het landsbelang is ondergeschikt. In Aruba heerst bij politieke partijen vaak ook een vergaande partijdiscipline, niet op grond van een regeerakkoord, maar van geheime afspraken. Daarom is het nodig dat binnen de partij kritisch tegengas wordt gegeven. Blindelingse verering voor de mannelijke politieke regent is zeer gevaarlijk. Hoe kan een bekwaam, hardwerkende, hoog geschoolde burger veranderen in een pretentieuze en zelfbenoemde bevrijder? Voortdurend worden bewierookt, leidt tot een dramatisch deficit aan zelfinzicht. Het geeft ook aan hoe verslavend macht is. Men wil er steeds meer van. Jammer genoeg heerst er in de politieke leiding van de partijen in het Koninkrijk, waaronder ook de Arubaanse partijen, weinig kritisch bewustzijn over deze alarmerende ontwikkelingen. Machtshonger overheerst overal, zonder dat de negatieve gevolgen van die onbegrenzde begeerte worden overzien. Het hele leven bestaat uit eigen risico, zoals Japke-d. Bouma in het NRC van 29 september spits opmerkt. Zou Arie Swaen als beoogde formateur, die machtshonger en dat eigen risico nog op een positieve wijze kunnen bijstellen voor Aruba? Of adviseert hij toch maar een zakenkabinet? Bovendien moeten we constateren, dat we naast een stempelparlement, ook slaafse stempelfracties hebben. FESCA deed in 2003 onderzoek naar het stempelparlement. Onder de titel “De Staten van Aruba op weg naar volwassenheid”. Een van de onderzoekers was de getalenteerde Luciano Milliard. Noch de Staten, noch de bestuurders zijn volwassen geworden. Wellicht kan Milliard een onafhankelijk onderzoek doen naar dit zorgelijk natuurverschijnsel, dat de democratie zo afdoende ondermijnt. Wij geven er graag commentaar op.

Renée van Aller & John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2017

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties