27 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

PBC | Grensverdrag Sint-Maarten moet einde maken aan 375 jaar onduidelijkheid

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het werd 375 jaar geleden ook al eens vastgelegd: de tweedeling van het eiland Sint-Maarten. Helemaal duidelijk waar de grens tussen het Franstalige en...

PBC | Internationaal Symposium ‘Reclaiming the Narrative’ in teken van doorwerking slavernijverleden

Persbureau Curacao UTRECHT – De Nederlandse overheid heeft 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 uitgeroepen tot het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Ter inluiding van dit belangrijke jaar organiseert het...

PBC | Man die in de gevangenis mishandeld werd vrijgelaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een 48-jarige man, bekend onder de initialen R.R.M., is vrijgelaten na in de gevangenis te zijn mishandeld door medegevangenen. De man, die werd vastgehouden...

Column Youp | Hup Sigrid!

Of ik Kaag wel eens bedreig? Dagelijks. Daar begin ik elke ochtend mee. Heks. Kuthoer. Takkentrol. En het helpt. Ze gaat er binnenkort mee stoppen. Op aanraden...

AD | OM eist 16 jaar cel tegen ‘eindbaas’ Piet S. voor drugshandel en witwassen

Jorina Haspels | Algemeen Dagblad Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tegen de vermeende Haagse ‘godfather’ Piet S. (67) een straf geëist van 16 jaar voor jarenlange drugshandel, het...

PBC | Parlementariër Curaçao streeft naar wetsvoorstel om homohuwelijk te blokkeren

Persbureau Curacao Foto Extra WILLEMSTAD – Rennox Calmes, de leider van de Curaçaose politieke partij Trabou pa Kòrsou (TPK), wil het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht op Curaçao...
- Advertisement -spot_img

Column Vaders | Landen van lafenis (21)

HomeAuteursColumn Vaders | Landen van lafenis (21)

Column Vaders | ‘Verlost uit het labyrint’

Santa Marta  (Colombia) aan de Caribische kust
Santa Marta (Colombia) aan de Caribische kust

De oudste stad van Zuid-Amerika biedt de gast een melancholieke mix van geschiedenis, een indiaanse culturele erfenis uit de tijd van voor de Spanjaarden er voet aan wal zetten, een innemende bevolking en een grote verscheidenheid aan onaangetast omgevingsmeubilair en stranden. En niet te vergeten het eten in deze ietwat slaperige Colombiaanse havenstad, dat door de vruchtbare aarde in het binnenland en de nabijheid van de zee van grote diversiteit is.

Het is de totaal-indruk, oud en modern samengebracht in een nieuwe setting, strandleven bij El Rodadero Beach, talloze verkopers van allerhande waar, waaronder nagemaakte Ray-Ban-zonnebrillen en Rolex-horloges die niet van echt te onderscheiden zijn. Het zijn de spotgoedkope garnalencocktails, de scherpe kaas, de geur van versgebrande koffie, gebraden kip en geroosterd varkensvlees. ‘s Avonds, het wordt wat minder druk op de boulevard, klinkt ergens, ver weg, meeslepende vallenato-muziek, muziek vanuit diepe groene valleien en ontwikkeld door de oorspronkelijke bevolking van het platteland.

Dit is Santa Marta, de stad waar de besneeuwde Andes loodrecht afdaalt naar de zee en in 1525 gesticht door de Spaanse conquistador Rodrigo de Bastidas.

El Rodadero Beach
El Rodadero Beach

In Santa Marta, aan de Caribische kust, rolt de zesde december van het jaar 1830 Simón Bolívar binnen in een berline net witte bekleding, waarin nauwelijks plaats is voor de liggende, hoestende, zwetende man van zevenenveertig, die zich ondanks het warme, vochtige weer schurkt in een paardendeken. De toegangspoort van de suikerrietplantage La Florida de San Pedro Alejandrino staat wijd open.

Hij heeft nauwelijks bagage bij zich en dat is op zich al ongewoon. Bolívar sleepte namelijk meestal talrijke hutkoffers met zich mee met daarin zijn honderden decoraties, twee boeken die hadden toebehoord aan Napoleon Bonaparte en het met kostbare edelstenen ingelegde gouden zwaard dat hij eens van generaal Sucre kreeg. Die attributen waren echter in Cartagena de Indias in bewaring gegeven.

Zijn generatiegenoot don Joaquin de Mier, eigenaar van de rumplantage, wijst zijn zieke gast de rookzaal, de eetkamer en het kantoor. Bolívar krijgt een rustplaats in een alkoof van de betrekkelijk kleine, witgekalkte villa. Daar dicteert hij een paar dagen later zijn testament.

De benauwend kleine kamer is meters hoog, het plafond lijkt zich letterlijk uit te strekken naar de blauwe hemel. Een smal raam biedt uitzicht op een weinig inspirerende, plompe opslagschuur en verder weg een vage, ijle streep van de witte Sierra Nevada. In de beperkte ruimte staat op de ruw betegelde vloer een eenvoudige legerstede, een zogenoemd markiezinnenbed, een grote mahoniehouten kast, een bijzettafeltje met marmeren blad en drie armstoelen, waarvan er een is bekleed met rood trijp. In de armetierige badkamer staan een marmeren badkuip, een lavet en een porseleinen lampetkan met een grote barst.
De achthoekige klok met de Romeinse cijfers is die zeventiende december stil blijven staan op 13.00 uur, drie minuten en vijfenvijftig seconden.

De suikerrietmolens ratelden die middag onverstoorbaar door. Een beperkt aantal vrienden omringt het doodsbed van de tuberculose-patiënt, een glas rum in de hand.

In die vroege middaguren wordt de bevrijder van Zuid-Amerika eindelijk verlost uit zijn verstikkend labyrint van intriges en politieke omzwervingen waarin hij totaal was vastgelopen als een uurwerk zonder olie. Ook dit maakt Santa Marta belangrijk, namelijk als alternatief bedevaartsoord, op zoek naar de roots van deze revolutionair pur sang.

Bron: Facebook Hans vaders

Landen van lafenis  – serie columns van auteur Hans Vaders over de cultuur van eten en drinken in diverse verschillende landen.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties