26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Vaders | Landen van lafenis (10)

HomeAuteursColumn Vaders | Landen van lafenis (10)

Column Vaders | Sri Lanka: Land van de mol

Column Hans Vaders | Sri Lanka: Land van de mol
Column Hans Vaders | Sri Lanka: Land van de mol

Geen mol te zien in het straatbeeld van de metropool, anders had dit dier wel op het gevarieerde menu van de lokale bevolking van dit arme adoptieland bij uitstek gestaan.

Hebt u nu dus ook al weer met mij ruimschoots genoeg van het spelprogramma ‘Wie is de Mol?’, stuurs geleid door een arrogante irritante neo-koloniaal die via een beeldschermpje steeds de dan slimste van het treurig stelletje would be bn’ers naar huis stuurt.

Inderdaad – u zou het kunnen raden – steeds de slimste, degene die de test van die dag het beste heeft gemaakt. Die weet namelijk te veel over de mol, maar dat heeft de argeloze kijker beslist niet door, dat de domste actreutel uiteindelijk poet en spel wint. Het blijft mijns inziens typisch amusement voor bijvoorbeeld de Curaçaose Fuikdag-ganger.

Ik kan de verleiding uiteraard niet weerstaan. In de van leven tierende straten en stegen van Colombo, hoofdstad van Sri Lanka, het vroegere Ceylon, in oude tijden door de Grieken overigens Taprobane genoemd, verorber ik met de fles ketchup en wat gesnipperde ui bij de hand aan een van de vele eetstalletjes een paar gekruide frikkadels en neem voor bij de thee in het hotel een zakje smakelijke ijzerkoekjes mee. Het lijkt wel wat op een gezellig thuiskomen met de Febo-automatiek voor deze eenvoudige geneugten om de hoek.

Thee landbouw in Ceylon / Sri Lanka

Ja, waar hebben de op handel beluste gewichtige dienaren – met gesteven witte boord en gekleed in zwart lakens pak – van de VOC, de Verenigde Oostindische Compagnie ter wereld niet hun dagen in het zweet huns aanschijns doorgebracht? Hollanders en Zeeuwen zaten in ieder geval lang genoeg op dit prachtige eiland in de Indische Oceaan om aan hun verlangen naar het huiselijke propere vaderland, dat de meesten nooit meer zouden zien, een eigen draai te geven. En aangezien vrije en bovenal kuise deugdzame vrouwen uit het verre Europa slechts spaarzaam voorhanden waren, valt het meer dan te begrijpen dat een innige relatie met een lokale schone een logische optie was.

Hun afstammelingen worden de ‘burghers’ genoemd en vormen nog slechts een luttele maar trotse 0,2 procent van de totale bevolking van Sri Lanka, bij elkaar opgeteld zo’n 40.000 burghers. Die burghers, waarvan sommigen in december nog steeds de verjaardag van Sinterklaas vieren, vormen de facto hun eigen multiraciale cultuur waarbij de een blond haar heeft met een blanke huid, de ander zich tooit met zwart haar en een lichtbruine huidskleur, terwijl een naast familielid juist een uiterst donkere complexie toont. Daarom kan het ook voorkomen dat binnen een gezin kinderen van diverse ‘couleur’ uit hetzelfde ouderpaar worden geboren, iets wat in het Caribisch gebied, hoewel zeldzaam, toch ook geen onbekend verschijnsel is.

Sri Lank Sambols
Sri Lank Sambols

Gelukkig beschik ik over een gestaalde maag die al heel wat culinaire stormen kon doorstaan en in dit geval heb ik het over het dagelijkse voedingspatroon van de gemiddelde Srilankaan. Kort gezegd, wanneer je helemaal niets moet hebben van bergen kerrie en ‘sambols’ – de ons bekende equivalent van diverse soorten uiterst hete Indonesische sambal – is het als outsider vlug wegwezen geblazen. Dit op basis van gekookte of gestoomde rijst die bij geen enkele maaltijd ontbreekt en geserveerd met kip, vlees, vis, groenten en veel citroen, veel specerijen en kruiden.

Sri Lanka-tilt-fishing
Tilt fishing in Sri Lanka

De meest fameuze onder de sambols van Sri Lanka is het product dat wordt gemaakt op basis van gemalen kokosnoot, rode pepers, gedroogde vis van de Malediven en citroensap. Deze ingrediënten tezamen zorgen voor een vurige rode pasta waar de hele Conimex-fabriek in Nederland een puntje aan kan zuigen. Want dit laatste is eigenlijk maar een slechte imitatie van jaren her en inderdaad afkomstig van de burghers die na de inname van het eiland door de Engelsen de zogenoemde ‘Treaty of Capitulation’ niet wensten te ondertekenen en met gezwinde spoed naar Batavia in Nederlandsch Oost-Indië vertrokken.

sri-lanka-arrack
Arrack is nog steeds de meest populaire alcoholische drank in Sri Lanka

Of die muitende burghers ook het recept van de arrack meenamen naar het VOC-bolwerk maakt de geschiedenis niet geheel duidelijk. Arrack is nog steeds de meest populaire alcoholische drank in Sri Lanka met een alcoholpercentage dat kan oplopen tot 50 procent. De smaak van dit sterke amber- en goudkleurige vocht ligt ergens tussen die van whisky en rum. Men neme voor de bereiding het melkachtige sap van de bloemen van de kokospalm voor deze bloemen daadwerkelijk bloeien. Dit sap fermenteert snel en wordt vervolgens gedestilleerd in houten vaten en klaar is kees.

Heerlijk zo’n glaasje bij een frikkadel en een nieuwe portie acultuur en boertige leut van ‘Wie is de mol?’

Lees meer…

Landen van lafenis – serie columns van auteur Hans Vaders over de cultuur van eten en drinken in diverse verschillende landen

Bron: FB Hans Vaders

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties