28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column René Zwart | Roer om

HomeLandenBonaireColumn René Zwart | Roer om

Column door René Zwart

Column René Zwart
Column René Zwart

De Ministerraad heeft vrijdag besproken hoe het kabinet zal reageren op het rapport van de Evaluatiecommissie Caribisch Nederland die het falen van de rijksoverheid gedetailleerd heeft blootgelegd.

Uit de uitgelekte concepttekst van het regeringsstandpunt blijkt dat Den Haag de boodschap van de Commissie Spies maar half heeft begrepen.

Het evaluatieverslag ‘Vijf jaar verbonden’ bevestigde wat velen al wisten: de toetreding tot het Nederlandse staatsbestel heeft voor de inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba teleurstellend weinig merkbare verbetering gebracht. Erger nog, de meest kwetsbaren die afhankelijk zijn van het sociale zekerheidsstelsel zijn veel slechter af. Zelfs werkenden hebben de grootste moeite rond te komen. En aan de deplorabele staat van volkshuisvesting en infrastructuur is weinig veranderd, terwijl ook economische impulsen zijn uitgebleven.

Dat het na vijf jaar drastisch anders moet, staat buiten discussie. Constaterend dat de lokale bestuurskracht en het uitvoerend vermogen te gering zijn om potten te breken, valt er veel te zeggen voor het voorstel van minister Plasterk ministeries verantwoordelijk te maken voor wat nu nog eilandelijke taken zijn. Voor de doorsnee burger betekent dit dat elementaire voorzieningen, maar zeker ook de kwaliteit van de dienstverlening door de overheid een positieve impuls krijgen. Tot zo ver kan het kabinetsstandpunt als een adequaat antwoord worden beschouwd op de bevindingen van Spies c.s.

Een andere constatering van de evaluatiecommissie lijkt evenwel niet tot Den Haag te zijn doorgedrongen: dat het Rijk bij het bepalen van prioriteiten de afgelopen jaren de plank flink heeft misgeslagen door onvoldoende te luisteren naar wat de eilanden zelf als meest urgent ervaren. In plaats van de betrokkenheid van de eilandbesturen bij beleidsbeslissingen te versterken, worden deze in feite op een zijspoor gezet.

Veel logischer zou het zijn geweest als het kabinet juist meer ruimte zou creëren voor inspraak van het lokale, democratisch gekozen bestuur. Niet alleen om te voorkomen dat er opnieuw veel geld en energie verspild wordt aan zaken die Den Haag belangrijk vindt, maar die dat in de Caribische Nederland niet zijn. Minstens zo belangrijk is het om draagvlak onder de bevolking te verwerven voor nog meer Haagse invloed.

De grootste tegenvaller van het document is echter het ontbreken van ook maar een begin van visie en ambitie. De conceptreactie heeft een hoog ambtelijk gehalte en is meer een tamelijk willekeurige opsomming van – ten dele al eerder gepresenteerde – voornemens dan dat deze een perspectief schetst van de toekomst van de eilanden.

René Zwart is parlementair correspondent in Den Haag voor het Antilliaans Dagblad. Deze columns betreffen op persoonlijke titel geschreven facebookposts die de KKC met zijn toestemming overneemt. Lees meer…

4 reacties

  1. zoals verlangd door de scribent van deze , meestal ongenuanceerde, stukjes onthoud ik mij van ieder commentaar.

  2. Toen de afdeling Constitutionele Zaken nog onder leiding stond van ambtenaren als Kees Borman die veel verstand, inzicht in andere culturen en manieren had, kon er veel op ambtelijk niveau worden geregeld zonder dat er conflicten ontstonden. Over en weer was begrip voor de politieke waarheid en de feitelijke waarheid. Nu moet alles snel, hebben ambtenaren geen inzicht meer en willen dat ook niet hebben en wil Nederland van het Koninkrijk af. Ook de Nederlandse Vertegenwoordiging had meer betrokken leiders en ambtenaren. Onder leiding van de Nederlandse Vertegenwoordiging voorgezeten door de PG zou Nederland orde op zaken stellen in de vreemdelingenketen in Aruba in 2008. Daarbij geassisteerd door de KM en de politie en niet gehinderd door enige kennis. Waarom? Bovendien wordt de landstaal nauwelijks beheerst en is er ook een tekort aan kennis over de landsregelingen. Jeroen Recourt meende dat Aruba al onafhankelijk was in een van zijn vonnissen toen hij rechter in Aruba was. Nu heeft hij de leiding van parlementaire commissies die alles weten over de rest van het Koninkrijk. De toekomst van het Koninkrijk wordt weggewerkt. Alles wordt in geld gemeten en ondanks dat de ECB voor miljarden obligaties opkoopt zodat de overheid meer kan lenen, de werkloosheid toeneemt door digitalisering gaat het slechter in plaats van beter in Nederland en de rest van het Koninkrijk. Het blijft bij snoepreisjes maar iets wezenlijks verandert er niet. Er is geen aandacht voor zaken waar het werkelijk om gaat. Renée van Aller&John de Vries

  3. Goed dat de overheid allemaal nieuwe gebouwen heeft, Politie, Belastingdienst, Ziekenfonds, Brandweer, Verkeerstoren

  4. ‘Veel logischer zou het zijn geweest als het kabinet juist meer ruimte zou creëren voor inspraak van het lokale, democratisch gekozen bestuur.’
    Kan me niet herinneren dat veel plezier wordt beleefd aan lokaal bestuur, zowel St.Maarten, Curaçao en Aruba excelleren in wanbestuur en corruptie. Dus om dat nou uit te breiden naar de 3 kleine eilanden?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties