30 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Column René Zwart | Foutje, bedankt!

HomeAuteursColumn René Zwart | Foutje, bedankt!

Column door René Zwart

Column René Zwart
Column René Zwart

De Telegraaf publiceerde een maand of wat geleden in navolging van Arubaanse media een snorkend artikel over de Arubaanse minister van Onderwijs Michelle Hooyboer-Winklaar. Zij en haar echtgenoot zouden zich bij de aanbesteding van de ziektekostenverzekering van in Nederlandse studerende Arubanen schuldig hebben gemaakt aan fraude, corruptie, vriendjespolitiek, valsheid in geschrifte en nog wat strafbare zijstraten.

En dat terwijl van een groot aantal – vanuit de oppositie afkomstige – beweringen waarop de beschuldiging stoelde eenvoudig was vast te stellen dat die onjuist waren.

Zo zou het (Nederlandse) bedrijf dat de aanbesteding won pas zijn opgericht na het verkrijgen van de opdracht en zou het niet eens over een kantoor, telefoon en personeel beschikken. In werkelijkheid ging het om een onderneming die al decennia bestaat, gespecialiseerd is in het verzekeren van buitenlandse studenten, met personeel en telefoon in een degelijk pand in Den Haag gehuisvest is en in de verzekeringswereld een uitstekende reputatie geniet.

In die zin is het niet verrassend dat het Openbaar Ministerie na een grondig onderzoek tot de conclusie is gekomen dat er geen enkele aanleiding bestaat te veronderstellen dat zich bij de aanbesteding onregelmatigheden hebben voorgedaan.

Een rectificatie zal er wel niet inzitten, evenmin als een excuus aan de belasterde verzekeringsagent. Met de minister heb ik overigens minder mededogen: wie de politiek in gaat, moet – ook als er bewust onder de gordel gemikt wordt – tegen een stootje kunnen, zeker in het Caribisch deel van het Koninkrijk waar politici elkaar eerder met modder dan met argumenten bevechten.

De Raad voor de Rechtshandhaving waarschuwde er nog niet zo lang geleden voor dat veel beschuldigingen die op de eilanden de ronde doen politiek zijn ingegeven. Die constatering blijkt niet besteed aan de Haagse politiek: daar blijft men, zoals we van de week ook weer in een uitzending van EenVandaag konden zien, rotsvast de overtuiging toegedaan dat de collega-politici aan de overkant door en door corrupt zijn.

De rechtshandhaving in de Cariben is vrijwel volledig in handen lelieblanke procureurs-generaal, officieren van justitie, rechercheurs, marechaussees, mariniers en rechters met oer-Hollandse namen. Die moeten zich in het paradijs wanen met zoveel boeven om zich heen, zou je denken.

Vraag is alleen: waarom puilen de gevangenissen dan niet uit van de Statenleden en ministers?

René Zwart is parlementair correspondent in Den Haag voor het Antilliaans Dagblad. Deze columns betreffen op persoonlijke titel geschreven facebookposts die de KKC met zijn toestemming overneemt. Lees meer…

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Eens met Sonny: laten we afkomst/cultuur loskoppelen van huidskleur. Genoeg oerhollandse donkere mensen en lelieblanke ju di Korsou om dit te bevestigen

  2. Volgens René Zwart:

    “De rechtshandhaving in de Cariben is vrijwel volledig in handen lelieblanke procureurs-generaal, officieren van justitie, rechercheurs, marechaussees, mariniers en rechters met oer-Hollandse namen. Die moeten zich in het paradijs wanen met zoveel boeven om zich heen, zou je denken.”

    Wat betreft de staande en zittende magistratuur heeft Zwart wel zo ongeveer gelijk. Wat de rest betreft: de heer Zwart moet eens een politiebureau binnen lopen. Hij zal dan met eigen ogen zien dat daar weinig lelieblanke ambtenaren rondlopen. De kleur (waarom moet René Zwart trouwens de kleurenkaart trekken?) die hij zal waarnemen ligt dichter tegen zijn achternaam aan, dan het doet denken aan een blanke lelie. En wat hebben marechaussees en mariniers met de normale rechtshandhaving te maken? U bent een beetje -wat heet – aan het framen, meneer de “journalist”

    U moet ook een beetje bij de les blijven. Uw column gaat over: “een snorkend artikel betreffende de Arubaanse minister van Onderwijs Michelle Hooyboer-Winklaar”. U moet dat niet uit de context halen en passant de gehele Cariben er bij betrekken!

    De vraag waarom de gevangenissen niet uitpuilen van Statenleden en Ministers, kan een kind beantwoorden: dáár zijn er maar een zeer beperkt aantal van! Statistisch zal het aantal beslist in overeenstemming zijn met de rest van de bevolking.

    Mijn vraag aan de heer Zwart: hoeveel geld heeft u de laatste 6 jaar opgestreken om AVP-leden van media-advies te voorzien en voor hoeveel geld heeft u teksten aan de AVP mogen leveren?

    Ik wacht met spanning uw antwoord af.

  3. Standaard Rene Zwart artikel: ze zien het allemaal fout in Nederland, cq den Haag. Geen begrip voor de cultuur van de Antillen, aldus de Arubaanse trekpop Rene Zwart. Als de gevangenissen zouden worden gevuld met Statenleden zou de kreet ‘racisme’ niet van de lucht zijn, in die zin is de aanwezigheid van zoveel ‘Nederlanders’ in de rechtshandhaving inmiddels een risico door angstgedrag. Los van het feit dat inderdaad niet de beste exemplaren naar de Antillen worden gestuurd.

  4. Dat is een hele goede vraag. Waarom niet, uitpuilende gevangenissen vol politici. Op deze plaats wordt er door het volk meermaals om gevraagd.
    Maar ja, als ze in het gevang zitten, sturen ze hun zuster om minister president te worden. In Den Haag gebeurt ook veel bedenkelijks, maar ik zie Rutte’s werkster nog niet als zijn plaatsvervanger optreden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties