30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 19:37

Column Hans | Vaarwel en (wellicht) tot ziens

Column Hans de Jong | UpInTheSky

Mijn grootste uitdaging (met het gehele team van CBA) om Curaçao weer terug te brengen naar de FAA categorie 1 status en voor te bereiden op de audit van het Koninkrijk (en dus ook Curaçao) door ICAO in de eerste maanden van 2019. Een hele klus, met waarschijnlijk de nodige ups and downs.

Het jaar 2017 is ten einde en dus tijd voor herbezinning. Het was weer een heel veilig jaar, ondanks de grote groei van de luchtvaart mondiaal. Een hele prestatie.

Over KLM/AF lees je de laatste tijd niet heel veel meer in de media, dus het lijkt er op dat de dames en heren wat beter met elkaar door een deur kunnen dan in de periode daarvoor. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze de vuile was minder naar buiten uitdragen, maar in ieder geval doet de aandelenkoers het goed dus er is bij de beleggers het nodige vertrouwen in de toekomst.

De discussie in de Nederlandse politiek werd het afgelopen jaar in belangrijke mate beheerst door Schiphol en Lelystad. Groei of liever gezegd het gebrek aan groei en overloop waren de kernwoorden. Het halve land in rep en roer. Vliegen is een mooi tijdverdrijf, want je komt nog eens ergens, maar in godsnaam niet boven mijn huis of de schaarse natuurgebieden, want dan is “Leiden in last”.

De nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, zoals het ministerie thans heet, neemt ook voorlopig maar een voorzichtige route, want dit ministerie likt de wonden van een turbulent jaar over ruzies over vliegroutes, verkeerde MER berekeningen en tekort aan gekwalificeerde ambtenaren (als ik het FD mag geloven).

2018 wordt dus het jaar van de herkansingen en ik hoop dan ook dat de oud IenM collega’s een beetje tailwind zullen ondervinden het komend jaar. Ik zal het – uiteraard – met belangstelling blijven volgen, maar op afstand.

Met veel plezier heb ik de afgelopen jaren invulling gegeven aan mijn eigen column bij Up, maar een aantal van mijn lezers zal het (hopelijk voor mij) niet zijn ontgaan dat ik de afgelopen maanden minder actief ben geweest. De reden: met ingang van 1 november ben ik, na drie pensioenjaren, werkzaam als Directeur Generaal bij de Curaçaose Burgerluchtvaart Autoriteit.

Mijn grootste uitdaging (met het gehele team van CBA) om Curaçao weer terug te brengen naar de FAA categorie 1 status en voor te bereiden op de audit van het Koninkrijk (en dus ook Curaçao) door ICAO in de eerste maanden van 2019. Een hele klus, met waarschijnlijk de nodige ups and downs.

Deze uitdaging gaat helaas lastig samen met het regelmatig schrijven van mijn eigen column voor Up. Dat vind ik jammer, maar aan al het goede komt een eind. Up heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een bron van luchtvaartnieuws waar de redactie trots op mag zijn. De jonge honden hebben veel bijgeleerd en Up “staat als een huis”.

Ik wens alle lezers een voorspoedig, gezond en veilig luchtvaartjaar.

Bron: UpInTheSky

28 reacties

  1. Nu ook weer, ‘consultants’ die een “nieuwe” uitbater voor de raffinaderij hebben ‘gevonden’. Echter, eerst dient een aanzienlijk bedrag aan ‘finders-fee’ betaald te worden. Een kale kip wordt toch nog ‘geplukt’.

  2. Wanneer gaat dat dan gebeuren? Ik vind dat de natie zich zelf moet ontwikkelen met vallen en opstaan. Verkeerde eigen mensen op verkeerde posten, ja dat zal uiteindelijk geleidelijk moeten verdwijnen. Langzaam, maar het komt wel

    @Kacheta, Ik neem aan dat jij al heel lang in het buitenland woont want de verkeerde mensen blijven zitten op de verkeerde plekken. En helaas, we komen er niet. Dit is ook in de private sector het geval en de reden dat we niet verder komen.

    De goed opgeleide YDK zonder de juiste connecties komt niet terug omdat zij geen kansen krijgen. Indien ze wat krijgen dan is hun meerdere iemand zonder kwaliteiten. Hou maar op met je makamba tirade want het zijn de YDK die dit systeem in stand houden!

  3. @LaStiwz,
    Altijd weer die stomme excuses. Eerst het excuus in de koloniale tijd, dat het volk onderdrukt moet worden en dus het volk uit te moeten sluiten van alle belangrijke functies op het eiland, want de makambas moeten de baas blijven en nu heb je dat moderne excuus om het volk dom te houden. Zet de makambas op de belangrijke posten, want het volk kan het toch niet. Wanneer gaat dat dan gebeuren? Ik vind dat de natie zich zelf moet ontwikkelen met vallen en opstaan. Verkeerde eigen mensen op verkeerde posten, ja dat zal uiteindelijk geleidelijk moeten verdwijnen. Langzaam, maar het komt wel. Met baantjes pikken, zal dat nooit goed komen! Hollanders deden dat trouwens vroeger ook in hun eigen land. Het Europese volk heeft 300 jaar over gedaan om zichzelf op te voeden en de elite en de monarchie van hun macht te ontnemen in Europa. Hollanders proberen nu in deze moderne tijd van alles weer om de baantjes te pikken. Want dit baantje is een handje klap geweest. (Makamba) consultants hebben een makamba consultant op deze post geplaatst. Als goed opgeleide YDK kom je er gewoon niet tussen. Zoek het maar uit…. Die (Makamba) consultants (kijk maar naar o.a. Deloitte) zorgen er wel voor dat goed opgeleide in het buitenland zittende YDK’s niet aan bod komen.

  4. Deel van het probleem dat er weinig toekomst perspectief is voor jonge generaties op de eilanden ligt tevens aan de studierichtingen die de diverse studenten kiezen om zich in te bekwamen. Nederland is getransformeerd naar een kenniseconomie, waarin ondernemerschap cruciaal is. Echter, ondernemerschap wordt niet gestimuleerd. Gezien de staat van onze economie zou het ook in ons (Curaçao) voordeel zijn als er meer aandacht aan het aspect van ondernemerschap besteed wordt. Ondernemerschap bevorder je door het als vak te doceren.

    Men zou een einde kunnen maken aan het bekrompen denken van de huidige ‘leiderschap’ binnen overheids nv’s, politiek enz. door het vormen van kleinschalige, gerichte netwerken van (collega) ondernemers. Geboren ondernemers bestaan niet. Het is een vak dat je kunt leren. Ondernemerschap is een kwestie van ambitie en doorzettingsvermogen, maar de benodigde vaardigheden en inzichten zijn aan te leren. Kennisintensief ondernemerschap is een samenwerking tussen ondernemers met andere (grote) bedrijven. Het betrekken van ervaren ondernemers bij het starten van een nieuw bedrijf vergroot de kans van slagen.

    Zie ook: https://www.rolandberger.com/nl/Netherlands/?country=NL

  5. @Hoedanook: een oprecht sorry, ik had je post van
    hoedanook | 3 januari 2018 om 13:36 |
    niet gelezen.

    We zeggen idd bijna exact hetzelfde.

    Mea culpa.

  6. @LaStiwz,
    Jou betoog toont enkel nogmaals maar aan dat begrijpend lezen voor jou zeer moeilijk is. Mijzelf herhalen heeft dus geen nut.
    Een pedagoog vertelde mij eens dat als een kind vanaf kleins voorgelezen wordt, is het makkelijker om hem/haar later te stimuleren om te lezen. Begrijpend lezen gaat ook makkelijker af.

  7. @Hoedanook: lezen lukt mij vrij aardig, beter dan jouw schrijven. Als je moeilijker woorden wilt gebruiken, spel ze dan wel goed.

    Even terug op brain drain: het merendeel van de studenten vertrekt om in het buitenland te studeren omdat hier geen aanbod en kwaliteit is.

    Terugkomen doen ze niet omdat hun kwaliteit niet gewaardeerd wordt, niet financieel en ook niet wat status betreft. De zittende “elite” heeft aan mensen die het hier aantoonbaar beter weten hebben ze een gruwelijke hekel.

    Die brain drain ligt dus niet aan de YdK student in het buitenland, doch aan de mentaliteit van achtergebleven (letterlijk en figuurlijk) wannabees, beterweters, bang voor hun baantjes, door nepotisme of vriendjespolitiek op een verkeerde plek zittende nitwits.

    Simpel voorbeeld: welke in het buitenland gestudeerde YdK zal onder Wacko Werner gaan werken in dat “multidisciplinaire team”? Waarschijnlijk alleen maar eentje die met vlag en wimpel gezakt is en mee wil doen aan het grote bacchanaal.

    B.t.w.: neem van mij aan dat Hans de Jong het hier ook moeilijk zal krijgen. Hij zal namelijk ook wat heilige huisjes omver moeten schoppen.

    Ik zou er niet van staan te kijken als het weer een gevalletje Huurman wordt.

    En blijf nu maar “nos mes por” roepen.

  8. @Kachete: ja/nee/weet ik niet/doet er niet toe. (Ik ken er overigens wel een paar in mijn kring).

    Het gaat er om dat er hier iemand met een subliem CV, volgens enkelen hier op dit forum, die baan niet had moeten krijgen ten faveure van een YdK met een minder CV. Die kennis is hier op het eiland niet aanwezig.

    Als je die gedachtegang er op na houdt om, met name in de hogere functies een eigen volk eerst principe te hanteren, komt dit eiland niet verder. Daar is het eiland veel te klein voor om dat te roepen.

  9. @Brain S,
    PAR en PIN zijn producten van de politiek dat jarenlang gevoerd is op de eilanden. Deze partijen zullen er alles aan doen om de situatie zoals het is te behouden. MAN is begin jaren ‘70 opgericht door ‘studenten’ die na hun studie zijn teruggekeerd. Dus, er zou eventueel enige affiniteit van die zijde te verwachten zijn ware het niet dat Cooper (PDVSA), Schotte en anderen de ‘movementu’ hebben ‘gekaapt’ voor de graai-beweging MFK. Momenteel is de MAN partijleiding ’lali-lali’. Dus, consultants bij UTS, consultants bij CBCS, consultants bij de overheid enz. enz. Echter al het ‘vlees’ is reeds van de botten!
    Los van FAA, 7 jaar lang is er niet gewerkt aan de ‘autonome status’.

  10. @LaStiwz,
    Denk je dat je als Curaçaoënaar met een mooi cv een mooie (directeurs) baan in Nederland krijgt? Blijf maar dromen, want die kans krijg je echt niet!!

  11. @hoedanook, Braindrain of niet. Zolang je geen politieke connecties heb krijg je toch geen baan. Daarom zitten er bij veel bedrijven veel nitwits!
    Juist de DC-ANSP is politiek gevoelig daar mensen worden aangenomen door de politiek. Dus komen daar de nitwits zitten. Dat lijkt me het eerste probleem dat je moet oplossen!

  12. @LaStiwz,
    Toch nog even een reactie van mij op jouw verdediging van onze nieuwe directeur. Jij trekt verkeerde conclusies en kijkt dit ook met een Hollandse bril. Prachtig CV, maar past het wel? Wij hebben geen econoom, journalist of een Europese onderhandelaar nodig op deze positie. Zeker geen consultant, daar hebben wij genoeg van. Als je een kok nodig hebt, ga je geen keukenverkoper aannemen?
    Met de FAA valt er niets te onderhandelen. Of je voldoet aan Cat-1 of je voldoet er niet aan. Wat heb je nodig? Ik roep maar wat:
    a. Kennis van de regionale en lokale problematiek en de organisatorische tekortkomingen op Seri Mahuma. (dus geen Nederlandse/Europese blik).
    b. Kennis van en ervaring met de betrokken vliegtuigtypes, onderhoudsprogramma’s en procedures.
    c. FAA vereisten en het traject nodig om daar te komen (Wat kan wel, wat kan niet).
    d. Hoe krijg je geld los, om dit traject te bekostigen? (Een Nederlands cultuur is geen Curaçaos cultuur).
    e. etc. etc.
    Ik weet het, ik ben misschien te kritisch. Het gaat niet om de persoon Hans, maar ik voorzie wel dat dit weer een gebed zonder einde wordt. Hoe lang duurt het voordat de nieuwe directeur dit überhaupt door heeft? Na 7 jaren verspilling gaan wij weer wat anders uitproberen……………
    Rest ons, -hierbij een oproep aan onze Curaçaose journalisten- om dit kritisch te volgen en de regering sneller ter verantwoording te roepen……

  13. @LaStiwz
    Zoals al eerder opgemerkt is lezen een kunst dat jij moeilijk beheerst. Mijn punt is geef de jongeren van Curaçao de mogelijkheid om zich hierin te bekwamen zodat de status behaald wordt en behouden kan worden. Huur mensen als Hans in voor periodieke controle (practice audit).

    “mijn ervaring met braindrain” = weer zon’n typische myoptische @LaStiwz opmerking.

  14. hoedanook | 3 januari 2018 om 13:36 |
    “…Vervolgens worden mensen als ‘Hans’ ingehuurd (2X zo duur en tijdelijke fix)…”

    Juist, een tijdelijke fix omdat de kunde hier niet aanwezig is. Om gekwalificeerde mensen te vinden voor zulk specialistisch werk, daar is het eiland gewoon te klein voor,

  15. @Hoedanook: mijn ervaring met braindrain is anders. Afgelopen jaar mijn dochter naar Nederland gebracht om te studeren.

    Van haar VWO klas zijn er van de 25, 20 naar het buitenland vertrokken en 5 op de UNA gaan “studeren”.

    Ik heb die 20 niet allemaal gesproken maar diegenen die ik heb gesproken gaven allen als reden op: “ik wil toch niet op Curacao gaan werken, dus ik moet wel naar het buitenland om te studeren.”

    Daarbij lijkt het mij onwaarschijnlijk dat de functie ingevuld had kunnen worden door een YdK met een relevante opleiding. De daarvoor benodigde opleiding is zo specifiek dat ik denk dat er nog geen 10 van in Nederland vrij rondlopen.

    Volgens mij is het kwijtraken van de FAA1 status juist een bewijs dat er onkundig personeel zat. (en dit omdat het te specialistisch werk was om jouw adagium van “eigen volk eerst” te blijven volgen.

    De beste eerst, anders leren de minder goeden nooit dat ze wat harder moeten rennen.
    Het lijkt hier wel een sociale werkplaats.

  16. @LaStiwz,
    Call it what you like. Ieder ander mens noemt het ‘brain-drain’. Feit is dat wij elk jaar 300+ scholieren ‘weg sturen’ om een hogere opleiding te volgen. Slechts enkelen mogen terug keren (waarschijnlijk ook kind van Alcala-Wallé). Hierdoor wordt een bepaalde machtsstructuur in stand gehouden. Vervolgens worden mensen als ‘Hans’ ingehuurd (2X zo duur en tijdelijke fix).

  17. @Hoedanook zegt: “…Pas als wij onze eigen mensen (overigens het merendeel is in Nederland opgeleid) de kans geven om e.e.a. op orde te zetten waarna…”

    Moesten ze in Nederland eens roepen. Zij het meteen de grootste racisten en ander gespuis.

    Hoezeo 2 maten?

  18. @Kachete heeft helemaal gelijk. Pas als wij onze eigen mensen (overigens het merendeel is in Nederland opgeleid) de kans geven om e.e.a. op orde te zetten waarna wij ‘buitenlandse experts’ (FAA, Hans) de boel laten controleren, blijft het ‘geld verspilling’. Geen duurzame oplossing!

  19. Hans lijkt mij meer een avonturier, dat niet uit Jamaica, maar nu uit Europa komt. Dit probleem van Cat-2 naar Cat-1 is erg complex, maar WEL oplosbaar, maar ik denk niet dat iemand met een Hollandse bril dit makkelijk kan oplossen. Ik vraag me serieus af hoe iemand uit Nederland die voornamelijk artikelen over de (Europese) luchtvaart schrijft (dit heeft eigenlijk niets met ons FAA problematiek te maken) ons uit deze misère kan helpen/halen. Ja, wel dik betaald en een mooie zeilboot. Wie haalt zo’n persoon binnen? Als je een buitenlander wil nemen, neem dan een FAA-expert en geen Nederlander met zero kennis van en geen ervaring met de FAA!!! Gooi maar nog 7 jaren erbij. Wie let op zijn daden en …wie is dan verantwoordelijk? Niet de minister, want die is allang weer vertrokken.

  20. Cooper was meer niet op het eiland dan wel (normaal zou dat een zegen voor Curacao zijn maar hij ging op betaalde vakanties en was de verantwoordelijke minister voor de airport) en dit had zijn interesse niet. Daarna andere grapjassen die voor heel veel geld kwamen maar niets hebben gepresteerd.. en Curacao is nog steeds categorie 2…

  21. Triest dat we voor de zoveelste keer bewijzen dat we als het om complexe zaken gaat, hulp van buitenaf nodig hebben. Hier heeft men alleen maar `smoel so` en meer niet.

  22. @ Hans, ik zou zeggen ga eens met die LOSER van ene Cooper om de tafel zitten, hij had het volk belooft binnen één jaar de status FAA1 terug te bezorgen, we zijn 7 jaar verder en nog verder van huis. En geen haan die er naar kraait, nu komt Hans weer met een wonder verhaal, dik vet salaris op zijn pensioen zal wel de reden zijn! De luchtvaart is net zoals de ISLA een grote zakkenvullerij, vraag maar aan Cova de trol en vazal van Gerrit de Raaf.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties