30 C
Willemstad
• vrijdag 17 mei 2024

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 14 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 13, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 13 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 10, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Den Cayente | Happy End

HomeLandenArubaColumn Den Cayente | Happy End
Column Arien Rasmijn

Als je de recente polls op facebook moet geloven dan is Sue-Ann Ras in ieder geval binnen MEP nog nooit zo populair geweest als nu. Als er morgen verkiezingen waren geweest dan had het zomaar gekund dat zij met voorkeursstemmen de Staten was binnengekomen. Het feit dat ze op video door het stof ging en zelf (er zal wellicht ook wel op haar zijn ingepraat) haar conclusie trok en van het pluche opstond was zo ongehoord, dat iedereen – inclusief mijzelf – daar waardering voor kon opbrengen.

Het is chique en eerbaar en het juiste. Maar elk verhaal moet blijkbaar een happy end hebben en dus is er de beweging om haar alsnog te overtuigen om aan te blijven. Is dat begrijpelijk? Ja. Mensen houden nou eenmaal van een sentimenteel verhaal en politiek hier is emotie. Is het terecht en verantwoord? Hell no! Het besluit van Ras was, los van dat het moedig en juist was, een belangrijk keerpunt in de Arubaanse politiek. Het legde een nieuwe standaard voor hoe gezagsdragers zich dienen te gedragen en welke consequenties er dienen te zijn voor wangedrag. Nee, ze deed niets illegaals. Maar ik betaal niet iemand met mijn belastingcenten om zoiets doms te doen als zitten Netflixen in de Eerste Kamer in Den Haag. Het hol van de leeuw notabene, de plek waar wij in het gezicht van onze sterkste politieke tegenstander – niet van een of andere partij, maar van onze natie – ons van onze meest professionele kant moeten laten zien. Ze zien ons al als minder capabel en dat incident bevestigde dat stereotype alleen maar. Dat is het gewicht van de zaak. Het opstappen van Ras maakt dat niet alleen ongedaan, maar daagt ook hen uit om hun lat op die hoogte te leggen.

Het is daarom zo jammer dat zoveel mensen binnen de partij dit niet kunnen of willen snappen en blijven roepen dat het buitenproportioneel is, dat excuses aanbieden voldoende zou zijn geweest of zelfs dat de reporter van Caribisch Netwerk haar een loer zou hebben gedraaid. Dat is de oude politiek, het idee dat iemand in een bepaalde positie of met een bepaalde bekendheid vanalles kan flikken en ermee kan wegkomen. Zij zien niet dat het besluit van Ras hun partij juist heeft gered van gezichtsverlies en hun reactie de negatieve verwachtingen op lokaal niveau (‘ze houden elkaar de hand boven het hoofd’, ‘het gaat alleen maar om eigen gewin’) en daarbuiten (‘zie je wel, het zijn corrupte apen die elkaar in stand houden’) alleen maar bevestigen. Mensen als Ady Thijsen en Edmond Croes snappen dit niet. Zij zien dit op een onbetekenend persoonlijk niveau en laten (wederom) zien hoe kortzichtig ze zijn. Dat Sue-Ann Ras opstapt met alsnog een opgeheven hoofd ís de happy end. Het is de grootste politieke bijdrage dat een Arubaans Statenlid in heel lange tijd heeft gedaan. Niemand in die zaal, niemand, heeft de ballen en het plichtsbesef getoond die zij – laten we eerlijk zijn: tegen veel verwachtingen in, ook de mijne – heeft getoond.

Ik geef dit advies mee voor degenen die erover gaan beslissen na het reces; laat het lopen, zwaai haar uit en maak eindelijk werk van die gedragscode voor Statenleden. Want de casual manier waarop Sue-Ann Ras haar iPad opentrok om naar ‘Designated Survivor’ te kijken in de Eerste Kamer suggereert wel een beetje dat dit niet de eerste keer was en misschien zelfs als normaal gedrag geldt in de Staten van Aruba, omdat de voorzitter hier toch geen klap uitvoert.
Bron: Den Cayente

Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)
Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)

Ariën Rasmijn (1975) is freelance journalist. Naast zijn publicaties in Amigoe en diverse andere media schrijft hij in deze column regelmatig over nieuws en politiek in Aruba. Hij stelt reacties op prijs via: [email protected]. Lees meer….

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

 1. M rojer kdnt, blijft ook zitten, totdat hij gewipt wordt door dos santos, hij is geen gentleman. En wordt ook nergens meer aangenomen. Voor hem zeker weten geen happy end voor hem. Ned grijpt in bij mr.

 2. Beflapas, Jadira Bislick zit zo vol siliconen dat ze na haar dood niet begraven mag worden maar als chemisch afval verwerkt moet worden.

  Ze doet me denken aan Anuschca Cova, wiens borsten zo opgepompt zijn dat er net zoveel druk op staat als op de pens van Amparo dos Santos.

  Maar nu verlaag ik mij tot het niveau Beflapas. Excuus.

 3. Sorry sorry sorry sorry sorry voor de comment polis.

  En voor de lezers van de KKC van de vader van Beflapas, die een keer zijn condooms vergeten was.

  Dus die 5 zijn niet allemaal voor mij?

  Zal eens effe denken wat te doen.

 4. Het is raar om te zien dat Jadira en TV Direct veel verder zijn dan de KKC. Jadira, you go girl ga zo door met taboe doorbrekende onderwerpen.

 5. Ik vond de reactie van beflapas inhoudelijk sterk en de discussie naar een hoger niveau brengen. Jammer dat de opmerking is verwijderd.

 6. Een verzoek aan de niet door enig besef van fatsoen geremde comment polis om de reactie van Beflapas te verwijderen zal wel weer aan dovemansoren gericht zijn.

  Beflapas heeft werkelijk carte blanche op dit podium.

  Way to go, comment polis.

  @Trui: f.y.i. ik hang niet 24/7 op deze site, zeker niet op zondag.
  Daarbij, jouw eerste 5 posts worden, ongeacht de inhoud, verwijderd. Dat is pas onfatsoenlijk
  (5 keer sorry is ook goed.)

  Commentpolis

 7. Op het niet door enige integriteit geremde kut eiland Curacao blijft Jacinta Constantia, met een strafblad lang genoeg om de weg naar Westpunt te plavijen, gewoon in de Staten.

  En op mij na wordt dat door iedereen normal gevonden.

 8. Het is wel een groot verschil met Rennox Calmes die helemaal geen vergadering van IPCO bezocht en geen haan die hier naar kraait.

 9. Het trieste van onze eilanden is dat dit soort figuren altijd via familie banden en vriendjes aan leuke functies komen ongeacht de mate van disfunctioneren. Etienne Ys verliet ENNIA en insel air met een grote chaos en is nu doodleuk voorzitter van RvC CBCS. Gilbert Martina laat ENNIA in wanorde achter en doet nu hetzelfde bij HNO en Isla. Steven Martina presteert niets bij Aqualectra en Guardian en wordt doorleuk minister. Op een gegeven moment moet je mensen tegen zichzelf beschermen maar daar zijn wij niet sterk in.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties