28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Den Cayente | Ex on the beach

HomeLandenArubaColumn Den Cayente | Ex on the beach
Ex on the beach | Column Arien Rasmijn
Er is een onderwerp waar iedereen het over eens kan zijn. Groen, geel, blauw, Arubaan, YdK, St. Maarten, het maakt niet uit. We willen allemaal een geschillenregeling met Nederland. Elk jaar weer wanneer het Koninkrijk samenkomt voor het Interparlementair Koninkrijksoverleg, hameren wij erop en inmiddels vinden ook heel wat Nederlandse Kamerleden dat het eigenlijk niet meer zo kan zoals het nu gaat.

En toch houdt de Nederlandse regering vol dat we geen geschillenregeling kunnen krijgen met een onafhankelijke instantie die los van enige invloed vanuit het moederland (om maar een toepasselijke koloniale term uit de kast te trekken) geschillen die meestal zullen ontstaan tussen de Caribische landen en Nederland te beslechten. Nederland wil het laatste woord houden. Ook al heeft notabene de Tweede Kamer zelf in 2010 een motie aangenomen waarin staat dat een onafhankelijke geschillenregeling in het Statuut moet worden vastgelegd. Ronald Plasterk kwam met een eigen voorstel dat te ver afweek van wat de andere landen in het Koninkrijk wilden. Van het voorstel van Raymond Knops weet het publiek alleen maar dat het iets meer in de buurt komt van wat de Caribische landen wensen maar dat het ook niet goed is. Bovendien is het weer vanuit Nederland opgelegd, zonder de partners die erom vroegen te consulteren. Die versie is dus in november door de meerderheid van de Rijksministerraad goedgekeurd. De gevolmachtigde ministers deden – zoals altijd eigenlijk – letterlijk mee voor spek en bonen.

Het is om moedeloos van te worden. Ik vraag me inmiddels serieus af wat we aan elkaar hebben als Koninkrijk. Hier op Aruba hebben we van alles geprobeerd. We hebben geslijmd bij zakenlui en politici om vanuit hier zaken te doen met Latijns-Amerika en we hebben belachelijke deals gemaakt met instanties als TNO. Het mocht niet baten. Een plek als Colombia is toch veel aantrekkelijker als uitvalsbasis. Ze hebben met de invoering van het leenstelsel en nu met het sluiten van de deuren van onderwijsinstellingen en zelfs hele steden onze opleidingsmogelijkheden in Nederland zo goed als weggevaagd. Om maar niet te spreken van het ronduit racistische sociale klimaat dat daar al jaren heerst en tot diep in de politiek is doorgedrongen. We hebben nauwelijks bondgenoten over, laat staan dat het idee van een Koninkrijk maatschappelijk draagkracht heeft. We zijn niet meer dan een paar lastige eilanden voor bestuurders en voor de bevolking een mooie verre bestemming of een plek waar realityseries als ‘Ex On The Beach’ worden opgenomen.

Misschien is het tijd om eens van ons te laten horen. Misschien moeten we alsnog eens met zoveel mogelijk tamtam naar die dekolonisatiecommissie van de VN stappen. Niet als een land of zelfs als set van landen, maar als groep waarin alle politieke organisaties van alle landen zijn vertegenwoordigd. Eén document met de handtekeningen van alle partijleiders. Evelyn en Mike. Want daar zijn ze het allebei wel over eens. Echte eendracht tonen voor een keer, want als er een ding is waar ze aan de overkant van de oceaan op rekenen is dat wij niets gedaan krijgen vanwege de politieke polarisatie.

Misschien dat dat helpt. Want eerlijk, ik weet het intussen niet meer.

Bron: Den Cayente

Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)
Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)

Ariën Rasmijn (1975) is freelance journalist. Naast zijn publicaties in Amigoe en diverse andere media schrijft hij in deze column regelmatig over nieuws en politiek in Aruba. Hij stelt reacties op prijs via: [email protected]. Lees meer….

7 reacties

  1. Het komt mij voor dat Nederland heel goed door heeft dat integriteit op deze eilanden niet tot nauwelijks bestaat. Veel politici zijn bezig met het behartigen van de eigen belangen en die van hun vrienden. Het behartigen van de belangen van de lokale bevolking staat zo’n beetje op de laatste plaats.

    Wanneer de eilandelijke politici niet in staat zijn of niet willen opkomen voor de lokale bevolking en diezelfde bevolking wel wordt geconfronteerd met de gevolgen van de corruptie, het graaien etc dan rest er voor Nederland maar 1 optie. Dan moet Nederland zorgen dat ze te allen tijde kunnen ingrijpen om zo de lokale bevolking te kunnen beschermen tegen niet integere politici.
    En ja, dan is het gevolg natuurlijk dat die politici kwaad worden, zij voelen zich gedwarsboomd door Nederland. Ze kunnen hun criminele spelletjes niet spelen. Maar het zal voor iedereen duidelijk zijn dat criminelen niet thuishoren in het parlement. Het feit dat zo’n beetje de hele MFK achter de tralies zal komen te zitten wegens fraude, corruptie en allerlei trucjes om geld van de bevolking te stelen geeft wel aan dat het triest is gesteld met de normen en waarden van deze zogenaamde politici.
    Niet dat de andere politici veel beter zijn. Het maken van de vele snoepreisjes door veel parlementariërs, het gedrag van Marvelyn Wiels, haar broer, de corruptie bij RdK, het debacle Insel en de vele vroegere politici die in de gevangenis hebben gezeten, maar nu toch weer op duur betaalde baantjes zitten, toont wel aan dat zelf bestuur op de eilanden een utopie is.

    En daarom kunnen ze blijven jengelen om een geschillenregeling, zolang ze niet laten zien dat ze het vertrouwen waard zijn zal er niets veranderen. En terecht.
    Respect kun je niet eisen, respect moet je verdienen, maar dat is hier voor velen een brug te ver.

  2. De drie eilanden hebben al een beperkte mate van onafhankelijkheid.
    Goede zaak. Alleen is het zo dat, de eilanden zelfs niet met deze beperkte onafhankelijkheid om kunnen gaan. Geen wonder dat er geen wetgeving is om zgn politici , die veroordeeld zijn voor midsrijven, te weren uit de Staten. Geef ze een pink en ze willen meteen de 2 handen hebben. En hier bedoel ik dan de politici mee van alle politieke partijen op de eilanden. Ongeacht welke kleur, partij, persoon. Ik ben van mening dat, als poitici de bevolking niet om de tuin leiden met valse voorlichting, de inwoners tegen algehele onafhankelijkheid zijn en tevreden zijn met deze status quo.

  3. Het wordt tijd dat reageren op de KKC alleen kan na inloggen, zodat reageerders zonder enig niveau geblokkeerd kunnen worden. Ayo Rechtsstaat met zijn bosapen, waaronder Beflapas en companen.

    Van de huidige vaste reageerders zouden alleen Hans, La Stiwz, Joep Meloen en ik niet geblokkeerd moeten worden.

    En voorruit, ik ben de kwaadste niet, John Bash mag ook meedoen.

  4. Alle overzeese eiland lijden aan grootheidswaanzin.

    Ze moeten beseffen dat ze Nederland alleen tot last zijn, en met hun door en door corrupte regeringen nooit enige relevante zeggenschap zullen krijgen. En dat is volkomen terecht.

    Besef eindelijk eens dat de bevolking van de eilanden samen nauwelijks 1% van de bevolking van het koninkrijk uitmaken, maar wel verantwoordelijk is voor 10% van de criminaliteit in Nederland.

    Ook het economisch belang van de eilanden voor Nederland is nihil. Alle Nederlandse banken zijn al jaren geleden vertrokken, en nu vertrekt ook de laatste Nederlandse instantie, het TNO. Sterker nog, de corruptie en het gegraai van criminele regeringen op de eilanden kost de Nederlandse belastingbetaler klauwen met geld.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties