30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Den Cayente | De basis

HomeLandenArubaColumn Den Cayente | De basis
Column Arien Rasmijn | De basis

Het begint op school. Letterlijk. Hoe we sociaal-economisch ervoor staan, in alle opzichten, van inkomensniveau tot de mate van criminaliteit tot aan diversificatie en hoeveel kunst en cultuur in de publieke ruimte aanwezig is, begint bij onderwijs.

Het is de basis, ons fundament. Er wordt constant een heleboel geklaagd over de kwaliteit van het onderwijs op Aruba. Klassen zijn verouderd, er is niet genoeg materiaal, er zijn teveel dropouts, bursalen gaan slecht voorbereid weg en komen terug zonder bul, maar wel met een grote schuld. Kortom, er is het een en ander mis.

Er wordt ook van alles aan gedaan, daar niet van, maar grotendeels blijft het bij opknappen van schoolgebouwen. Nu het weer campagnetijd is beloven politieke partijen electronische schoolborden in elke klas. Wie kan zich nog die ene campagnebelofte herinneren van tablets en laptops voor ieder kind? Juist. Die van de electronische schoolborden is ook niet nieuw. Alweer wat jaren geleden kondigde minister Hooyboer-Winklaar een pilot-project aan met e-schoolborden van Samsung. Nooit meer wat van gehoord. Maar wat als al die borden wel waren aangekomen en geinstalleerd? En alle leerlingen inderdaad een gratis device in hun handen hadden gekregen? Zou de kwaliteit van het geboden onderwijs en de onderwijsresultaten ook echt veel beter zijn geworden?

De vraag stellen is hem beantwoorden. Tot op zekere hoogte gaat die vraag ook op voor het opknappen van schoolgebouwen, al spreekt het voor zich dat een adequate leeromgeving van cruciaal belang is. Het probleem ligt echter in het fundament. En dat fundament ligt diep want het gaat feitelijk om hoe vroeger gezagsdragers van buitenaf onze bevolking zagen en hoe wij die perceptie hebben overgenomen en tot de dag van vandaag in zekere zin niet hebben losgelaten. Heb je je ooit afgevraagd waarom op Aruba zoveel scholen zijn voor lager middelbaar onderwijs en maar één havo-vwo? Of waarom het altijd zo moeilijk is geweest om je kind op een bepaalde basisschool ingeschreven te krijgen?

Aruba was lang geleden – maar nog niet zo lang dat mensen het zich niet meer herinneren – al een klassenmaatschappij waarin al generaties lang harde lijnen waren getrokken tussen districten en achternamen. Was je een dubbeltje geboren, dan werd je nooit een kwartje. Families van stand konden de kroost laten inschrijven op Mon Plaisir. Als je familie uit Campo was kon het slimme kind alsnog niet naar Nederland toe om te gaan studeren want dat was weggelegd voor kinderen van gezinnen uit Klip. Heel oneerlijk allemaal, maar zo waren de kaarten nu eenmaal geschud en zo draaide het leven op deze Parel van de Caribische Zee om haar as.

In de jaren ’50 en ’60 werden tal van middelbare scholen op het eiland gebouwd. De meesten waren mavo’s en slechts één was een havo-vwo. Gezagsdragers hadden kennelijk het besluit genomen dat hoger onderwijs voor het grootste deel van de bevolking toch te hoog gegrepen zou zijn. Voor hen was er genoeg werk op de velden, in de bediening of als het echt meezit achter de typmachine. Het was een andere tijd. Inmiddels zijn dingen heel anders, zou je zeggen. Hoe is het dan mogelijk dat we nog altijd zo goed als precies dezelfde infrastructuur hebben. Precies dezelfde verhouding van opleidingsniveaus, met als enige toevoeging EPI, De Schakel en een of twee speciale schoolsoorten. Maar nog altijd dezelfde verhouding van een ruime keus aan lager voortgezet onderwijs tegenover een hoge drempel naar de enige school die wellicht naar hoger onderwijs zou kunnen leiden.

Waarom hebben we op zijn minst niet meer havo’s? Meer keus, meer concurrentie en misschien zelfs meer een cultuur van ambitie bij ons, juist omdat er meer mogelijk is? Zou het kunnen dat de lat binnen het basisonderwijs net als vroeger niet omhoog hoeft omdat de meeste kinderen uiteindelijk toch in de mavo of EPI belanden? Leven wij anno 2017 – zij het bewust of niet – nog altijd in de door het oude koloniale stelsel opgelegde mentaliteit van dat we toch niet meer kunnen dan dit? Hoe is het mogelijk dat wij ons staatkundig en politiek succesvol hebben vrijgevochten maar in ons onderwijs, ons fundament, daar toch niet in zijn geslaagd.

Laptops, tablets, e-borden en alle andere cosmetische snuisterijen in de wereld zijn niet de oplossing voor onze achterstand in onderwijs. Een complete herschikking en toegewijde investering in de inhoud van ons onderwijs daarentegen wel. Net zoveel geld en expertise in onderwijs als in ons toerisme. Maar de vruchten daarvan zie je pas over 20 jaar. Geen politicus die zich daaraan waagt.

Bron: Den Cayente

Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)
Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)

Ariën Rasmijn (1975) is freelance journalist. Naast zijn publicaties in Amigoe en diverse andere media schrijft hij in deze column regelmatig over nieuws en politiek in Aruba. Hij stelt reacties op prijs via: [email protected]. Lees meer…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties