26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Den Cayente | Ambiente di Pasco

HomeLandenArubaColumn Den Cayente | Ambiente di Pasco

Column Arien Rasmijn

Je zult het altijd zien, wanneer het er echt op aankomt geven wij Arubanen absoluut niet om elkaar en gaan we altijd eerst voor het eigen voordeel. Niks solidariteit. “Laga pa ken?”

Iemand hoeft maar één file rond te sturen waarin staat dat niet alle ambtenaren achteruit zijn gegaan in loon in verband met de crisis en je krijgt letterlijk een stampede van geschrokken en boze lui die, in plaats van dat ze Papa Dios op hun blote knieën bedanken voor het feit dat ze überhaupt nog een baan hebben, hun ware gezicht laten zien en meteen eisen dat de kortingen worden teruggedraaid.

Het was een stormloop van geschrokken wild dat door sociale media rende en een enorme stofwolk van verongelijktheid en onmin om niks. Want het was al lang bekend dat niet alle diensten en nv’s aan de Fase-pot zouden bijdragen. We hebben gewoon niet opgelet. En dus hoefde maar een iemand iets te roepen dat niet helemaal klopte en klapte het hele argument van solidariteit als een kaartenhuis in elkaar. Want uiteindelijk is het ieder voor zich op deze kleine rots.

Het is een grote kluwen van wantrouwen en afgunst onder neven en nichten in een familie die te dom en blind is om in te zien dat we pas kunnen overleven als we samen optrekken en leren delen als familie. Maar die ‘gran cordialidad’ waar we op 18 maart verveeld over zingen gaat alleen op voor toeristen, want als zij er niet waren om ons voor hen te schamen, dan hadden we elkaar volgens mij allang uitgemoord.

Maskers vallen hier keihard, niet alleen wanneer het om geld gaat, maar ook om de stomste spullen. Wat dacht je van kerstbomen. Die zijn al half uitgedroogd en dus nauwelijks nog een week goed houdbaar wanneer ze uit de container komen en worden elk jaar weer tegen belachelijke prijzen aangeboden en elk jaar weer vallen we er keihard voor, want wat is nou kerst zonder een kerstboom en het ruikt zo lekker en je wil niet die ene pauper zijn met een kleine lelijke boom in je huis. Het moet er goed op staan voor jullie statiefoto op Facebook.

Blijkbaar gaan mensen daarvoor over lijken, want gisteren en vandaag stond men – meer nog dan in voorgaande jaren – massaal op elkaar gedrukt in de rij op het cricketveld aan de Vondellaan om een boom te halen voor een paar honderd florin. In het midden van een pandemie en de zwaarste economische crisis die eigenlijk nu pas begint. Niks social distancing, het waren eerder Amerikaanse Black Friday taferelen. En of het betaald wordt met spaargeld, Fase of centen die misschien beter aan de nog openstaande waterrekening kunnen worden besteed, die boom moet komen, want niemand verpest mijn kerst. Alsof een versierde boom en dennengeur die amper een paar dagen aanhoudt de uitzichtloosheid, tragiek en ellende van 2020 zal doen vergeten.

We snakken naar dat kerstgevoel en willen breken met dit rotjaar, dat snap ik ook wel, maar we laten alleen maar onze lelijke kant zien (alweer: ‘laga pa ken?’) en vergeten de ware betekenis van deze dagen; compassie, barmhartigheid, liefde voor je naaste. En ja, solidariteit. En dit jaar betekent dat juist voorzichtig zijn met en uitkijken voor elkaar, afstand houden maar daarom ook juist contact zoeken. Niet alleen ‘shop local’ verkondigen, maar het ook doen in plaats van naar Miami vliegen voor je jaarlijkse voorraad outlet-troep. Dat geld dat opging in die kerstboom, had kunnen gaan naar hulp voor de voedselbank of direct naar een kerstmaaltijd voor een gezin dat zijn inkomen is kwijtgeraakt.

Dat is wat kerst daadwerkelijk betekent en dat is wat ons nog een beetje menselijkheid laat behouden in deze tijden. Wanneer het allemaal voorbij is zullen we ons afvragen wat we hebben gedaan, niet alleen voor onszelf maar ook voor de ander.

Anyway, veel plezier met je kitsche kerstboom. Bon pasco alvast.

Bron: Den Cayente

Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)
Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)

Ariën Rasmijn (1975) is freelance journalist. Naast zijn publicaties in Amigoe en diverse andere media schrijft hij in deze column regelmatig over nieuws en politiek in Aruba. Hij stelt reacties op prijs via: [email protected]. Lees meer….

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. @ Rasmijn, je had dit hele alom bekende verhaal toch met een paar woorden aan het klootje’s volk duidelijk kunnen maken met Ikke Ikke en de Rest kan Stikken. Hale Lu Ja Looft Den Heer, prettige kerst dagen. ps; Rasmijn is dit een soort verhaal van en over Scroop de vrek. Weet jij hoeveel gezinnen er op curacrim wonen die zo in deze film kunnen mee draaien zonder het draai boek te leren.

  2. Inderdaad, tweehonderdvijftig gulden uitgeven voor een kerstboom op Curacao voor 3 weken dennegeur, blizz en the ultimate Christmas feeling, dan ben je niet goed snik in deze corona tijd.
    In Zierikzee is er een weg naar de Zeeland brug, heel toepasselijk genaamd Weg naar de Val.
    Keek vanochtend even naar de woning verkoop/verhuur site “ Ik ga naar Curacao en zoek een huis. Ik zie de wanhoop en desperation.
    Ja, de weg voor de val is geplaveid. De weg naar de val is een richting. Enjoy Christmas while you still can. De weg na de val zal desastreus zijn voor degenen di met ala di manteka hebben gevlogen en domme pech voor hen die buiten hun toedoen of schuld in financiële problemen zijn geraakt.
    Ik ruik bloed, zet mijn spaarcentjes vast klaar en mobiliseer mijn investeerders to swoop the market volgend jaar wanneer de golf van gedwongen verkopen van onroerend goed, goed losbarst. De golfbeweging gaat beginnen. De geldzak en de bedelnap blijven zelden honderd jaar aan dezelfde deurknop hangen. Cash is King. It always was and it always will. En ja, underdogs en ménospresia met drugsgeld komen aan zet.

  3. Ken ta Arubiano van Luc Alof en Leontine Merkies. Mijn favoriete klassieker als ik weer een doorwrocht artikel van Rasmijn wil bevatten.
    Waarschijnlijk 4 keer herschreven, geschaafd en geslepen voordat het het levenslicht zag.
    The heartbeat of Aruba.

  4. Grootste hebberds op dit eiland!
    Eennpresident die 1,8 miljoen verdoende, ging niet de Aqualectra rekening van de armsten betalen, nee, hij declareerde samen met zijn kompinchi Jerry, de aqualectra tekening van hun full geairconditionde privé woning.

    Dat zijn onze ydk die het altijd over de gierigheid van de makamba hebben.

    Net als die advocaat die het inwonend dienstmeisje 16 uur liet werken, eerst schoonmaken, dan oppas, dan het advocatenkantoor schoonmaken in weekend, en dan Black lifes matter op facebook plaats…
    En KOZP..ha ha ha….

    Sleefdraifer….

  5. Sterk Stuk.

    Op Curacao is het niet anders.

    Zouden Philip Martis en Franklin ‘Fraud’ Sluis een cent hebben ingeleverd voor de gemeenschap?

    Ja, Philip Martis misschien, voor zijn bysides, maar dat is andere gemeenschap.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties