Willemstad – Dieudonné van der Veen, de op non-actief gestelde financieel directeur (cfo) van Aqualectra, is na enkele aanbiedingen eind februari, ingegaan op een aanbod van een afkoopsom. Van der Veen geeft aan dat anderhalf jaar gepest worden meer dan voldoende is geweest en hij geen zin heeft thuis te blijven zitten en salaris onproductief te ontvangen.
Inmiddels is de van huis uit bedrijfseconoom en registeraccountant begonnen met een baan in de particuliere sector als interim-manager. ,,De issue voor mij is dat ik blijkbaar voor Aqualectra niet zo slecht was dat ze mij konden ontslaan. Daarom hebben ze in alle stilte mij een oprotpremie gegeven. Ik heb zelf de afweging gemaakt om ermee akkoord te gaan omdat ik ook verder wil met mijn leven en de boot in de private sector, na verschillende aanbiedingen niet wilde missen. De betaling is eind vorige week verricht”, aldus Van der Veen. Vanwege de afloop van de tweede schorsingstermijn eind januari 2012 en de volgens Van der Veen ‘inmiddels opgeraakte trukendoos’, verzoekt Aqualectra via advocaat Eric de Vries, om de status-quo van niet op het werk verschijnen, te behouden. Er wordt toenadering gezocht om de mogelijkheid van een afkoop van het directeurscontract te bespreken, wat nu dus is beklonken.
Na het aantreden van de nieuwe MFK/MAN/PS-coalitie met premier Gerrit Schotte (MFK) als vertegenwoordiger van de aandeelhouder bij Aqualectra, moesten drie van de vier directieleden al snel het veld ruimen.
De human resource-directeur William ‘Billy’ Pandt is inmiddels met pensioen.
Tussen het nutsbedrijf en ex-directeur Anthon Casperson wordt vandaag een bodemprocedure gevoerd.
Voor Van der Veen bleken naar zijn zeggen eigenlijk geen gegronde redenen voor ontslag.
Hij doet over de gang van zaken verslag: ,,De omgangsvorm van de Raad van Commissarissen (RvC) en de aandeelhouder (AvA) met mijn persoon toont een patroon van niet weten wat zij met mij moeten. Eerst wordt door de RvC aangegeven dat ik voorgedragen word voor ontslag. Daarna wordt, vermoedelijk vanwege gebrek aan een basis daarvoor, een financieel onderzoek aangekondigd en dat ik in afwachting van dat onderzoek geschorst ben. Vervolgens word ik toch weer voor ontslag voorgedragen, maar wordt tegelijkertijd bevestigd dat ik een bijzonder geval ben. In de tussentijd nodigt de minister-president mij uit voor een gesprek, waarin hij mij een gelijkwaardige functie aanbiedt bij het Bureau Telecommunicatie Post en Utiliteiten (BTPU). Dit aanbod heb ik om principiële redenen geweigerd. Daarna word ik voor een tweede keer geschorst in afwachting van het financieel onderzoek dat gaande zou zijn. Tot slot ontvang ik enkele dagen voor kerst nog een brief van de AvA waarin te kennen wordt gegeven dat ik geen statutair directeur zou zijn van Aqualectra, vanwege vermeende procedurele fouten bij mijn benoeming. De rechter vonnist in kort geding op 20 januari 2012 dat ‘een eventueel gebrek in zijn (Van der Veen, red.) aanstelling niet een goedkope mogelijkheid biedt om van hem af te komen’. In de tussentijd blijft Aqualectra echter wel mijn salaris doorbetalen.”
Bron: Antiliaans Dagblad