
Den Haag – Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) piekert er niet over om te voldoen aan het verzoek van Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (Pueblo Soberano) om haar inzage te geven in de over haar ingediende klacht. In reactie op het bericht in het Antilliaans Dagblad dat bij het CBP – vermoedelijk door een of meer medewerkers van het Curaçaohuis – een klacht is ingediend over het aftappen van telefoon- en e-mailverkeer, vroeg Wiels per brief aan het College om haar ‘nadere informatie over de bij u ingediende klacht te verstrekken’.
Aan dat verzoek geeft het CBP geen gehoor, zo bevestigt een woordvoerster van het College.
,,De privacywetgeving is voor ons vanzelfsprekend een groot goed. Wij zullen dus altijd de identiteit van een klager beschermen en nooit zo maar stukken aan derden laten zien.”
De zegsvrouw reageert enigszins lacherig op de vraag van deze krant of het vaker voorkomt dat een werkgever over wie een klacht is ingediend – zoals Wiels heeft gedaan – verhaal komt halen bij het College.
,,Ik zou het moeten nazoeken, maar ik heb er in elk geval nooit over gehoord.”
Ook de klacht tegen Wiels zal conform de (op de website van het CBP te raadplegen) procedure worden afgehandeld. Eerst zal het ‘signaal’ intern worden geanalyseerd, waarna besloten wordt of er een onderzoek wordt gestart en welke prioriteit dat krijgt.
,,In het kader van het onderzoek wordt op enig moment contact opgenomen met de partij waarover wij een signaal hebben ontvangen. De onderzoekers willen uiteraard de lezing van de andere kant horen. Maar ook dan wordt de privacy van de signaalgever beschermd. En in de uiteindelijke rapportage worden evenmin namen genoemd”, aldus het CBP.
Het lijkt onwaarschijnlijk dat Wiels de illusie heeft gehad dat het College op haar verzoek zou ingaan. De regels die het CBP hanteert, staan uitvoerig vermeld op de website. De openbaarmaking van haar brief aan het College lijkt meer bedoeld als waarschuwing voor de klokkenluiders.
In de brief en het begeleidende persbericht ontkent de Gevolmachtigde minister met klem dat het telefoon- en e-mailverkeer van medewerkers zouden worden afgetapt.
De kwestie lijkt overigens intussen opgelost: Diverse bronnen weten te melden dat enkele uren na de publicatie over de klacht in Kas di Kòrsou ‘onderhoudswerkzaamheden’ aan het netwerk zouden zijn verricht.
Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao