28 C
Willemstad
• vrijdag 24 september 2021 08:24

Laatste reacties

- Advertentie -

Cartoon Pa Stechi | Hope

Eugene Obama | Pa Stechi

Nieuwe premier Curaçao strijdt tegen woekerende corruptie

Curaçao – Wil hij Gandhi zijn of The Godfather? Curaçaos nieuwe premier Eugene Rhuggenaath staat voor bijzondere keuzes.

Rhuggenaath heeft haast met de presentatie van zijn kabinet, een maand na de verkiezingen. Hij is bezorgd dat zijn grote politieke rivaal, oud-premier Gerrit Schotte, zijn macht op illegale wijze verder aan het uitbreiden is. Rhuggenaath: ,,Ik heb vaak het gevoel gehad dat ik moest kiezen: wil ik Gandhi of The Godfather zijn?”

- Advertentie -

De Tweede Kamer reageerde opgelucht op de winst van de liberale PAR bij de verkiezingen op Curaçao. Nederland had de afgelopen jaren heel wat te stellen met de politici op het Antilliaanse eiland. Maar volgens de SP koos Curaçao nu ‘voor het koninkrijk en niet voor de maffia’.

‘Wil ik Gandhi of The Godfather zijn?’
Eugene Rhuggeraath, premier Curaçao

Strafblad

Goed bestuur is nodig om corruptie tegen te gaan, ar­moe­de­be­strij­ding net zozeer
Eugene Rhuggeraath, premier Curaçao

De veertiger Rhuggenaath keerde na een periode in het bankwezen eind 2015 terug in de politiek als minister van Economische Ontwikkeling. In 2009 was hij juist afgetreden als gedeputeerde en uit de PAR gestapt wegens zijn opvattingen over integriteit. Hij kreeg onvoldoende steun om te voorkomen dat een vriend van de partij benoemd zou worden als bestuurder bij de Dokmaatschappij, terwijl de man daar niet de juiste achtergrond voor had. ,,Ik zei: wij staan voor deugdelijk bestuur en integriteit, dan kunnen we niet iemand met een strafblad voor valsheid in geschrifte benoemen.”

Het motto van Rhuggenaaths regeerakkoord komt van Nelson Mandela: ‘onderwijs is het krachtigste wapen om de wereld te veranderen’. Daarnaast geeft hij prioriteit aan het bestrijden van armoede. ,,Goed bestuur is nodig om corruptie tegen te gaan, armoedebestrijding net zozeer.”

Schandalen

- Advertisement -

Gerrit Schotte van de MFK. © ANP

De Curaçaose politiek dreigt al jaren te verzanden in zelfverrijking en corruptie. De regering van de eerste minister-president Gerrit Schotte werd geplaagd door schandalen. Ministers traden aan zonder voltooide screening op integriteit. Twee van hen zijn verdachte in het onderzoek naar de moord op politicus Helmin Wiels in 2013. Schotte werd vorig jaar tot drie jaar cel veroordeeld vanwege het aannemen van steekpenningen.

Schotte wordt ook verdacht van omkoping van parlementsleden: twee leden van de coalitie liepen opmerkelijk snel over naar kamp-Schotte. De ex-premier schoof direct een interim-kabinet naar voren, al kon hij vanwege zijn veroordeling zelf geen minister worden. Volgens Rhuggenaath trekt Schotte echter achter de schermen aan de touwtjes.

Integriteitskamer

,,We hebben gehoord dat er buitengewone vergaderingen van de ministerraad gehouden worden. Niet alle stukken zijn beschikbaar, de agenda gaat niet naar de gouverneur en er worden financiële beslissingen genomen zonder advies van het ministerie van Financiën”, aldus Rhuggenaath, die een ‘integriteitskamer’ in het leven wil roepen. ,,Zodat er een onafhankelijke organisatie is waarbij ambtenaren en anderen misstanden kunnen melden, die onderzoek kan verrichten, die misdaden kan vervolgen en wellicht ook met beleid kan komen.”

Een andere maatregel die hij wil nemen, is de instelling van een onafhankelijk hoofdstembureau. Als dit er was geweest, had de interim-regering nooit een poging kunnen doen om de verkiezingen van 28 april te annuleren, een actie die volgens de Nederlandse minister Plasterk neerkwam op een staatsgreep.

De onvoorwaardelijke loyaliteit aan leider achter de schermen Schotte die hij bij de interim-regering ziet, doet hem denken aan The Godfather. Een film die nog meer indruk maakte was Gandhi. ,,Ik zag de film in 1982 als 12-jarige jongen, en daarna nog zeker dertig keer. Gandhi zette zich in voor zijn land, in het bijzonder voor de armen, en deed dat met geweldloos verzet. Hij is voor mij nog steeds een vaderfiguur.”

Cultuurverandering

Rhuggenaath wil de cultuur van patronage op het eiland veranderen. ,,De kruiwagen is heel belangrijk in onze samenleving. ‘Wat kan jij voor mij betekenen?’ Ik heb al jong gezien dat het anders kan. Mijn oom werkte bij een telecommunicatiedienst. De telefoon van mijn oma was afgesloten en zij belde hem: ‘regel dat even voor mij.’ Maar hij zei dat hij het niet ging doen.”

Ongehoord, vond Rhuggenaaths oma: ,,Ze heeft het haar zoon nooit vergeven dat hij haar geen voorrang gaf.”

Bron: Algemeen Dagblad

Het orgineel..

Bron Cartoon: Pa Stechi

- Advertisement -

Artikel delen

15 reacties

 1. Waarom noem je het PS kabinet? PS heeft al die jaren niets maar dan helemaal niets gedaan voor het volk. Alleen maar zelfverrijking en dat werd nog maar erger na de dood van Wiels. PS is en was een clubje met mislukkelingen, parasieten en meelopers die allemaal een graantje willen meepikken.

 2. De belangrijkste Kabinet Rhuggenaath moet zichzelf nog bewijzen en dat zal tijd nemen. De politiek blijft politiek, als men (YDK) vooruit wil is er geen andere uitweg dan je beste beentje voor te zetten en zoals de Amerikanen zeggen ‘In God we Trust’. Hope, Gandhi referenties zijn mooi erover te hebben, maar Gandhi was naast een pacifist, ook een socialist en heeft gestreden om zijn land onafhankelijk te krijgen. Alles wat een politiek partij als de PAR niet voor staat, toen ik de artikel las dacht ik jeejtje het lijkt de PS Kabinet wel. Is PAR een PS light geworden of is de streven hiertoe, in die opzicht is er mischien nog hoop op een betere Curaçao, zeker als de onderwijs, armoede en arbeidsmarkt aangepakt gaan worden. De tijd zal het leren!

 3. Hoop echt dat dit niet al te serieus genomen wordt.
  Obama heeft in 8 jaar niets maar dan ook niets bereikt. Hij zal herinnert worden door twee dingen. Hij was een begenadigd spreker, en hij was de eerste zwarte president. Verder……nada. Oja, koning van de drone’s…

 4. En nog rechtstreeks plagiaat van Obama ook. Wat die voor erfenis heeft achtergelaten…
  Hopelijk is het als een parodie bedoeld.

 5. We hebben in ieder geval weer hoop..
  Met de bende van 12 hadden we dat niet..
  Alleen angst en verdeeldheid was hun motto.
  verdeel en heers of geef het volk brood en spelen..
  Zo zijn alle dictators aan de macht gekomen.
  dat dit door 40% van dit volk niet begrepen word heeft alles te maken met het dom houden van dit volk.
  Papiaments was de sleutel tot het dom houden…
  De maffia moet uitgeschakeld worden nu en voor altijd…
  Maak ze kansloos..grijp ze waar het pijn doet: in hun portemonnee.

 6. Abraham Mossel je hebt gelijk daarom is die haat op Hollanders zo groot, ze krijgen geen vrij spel om Curaçao en die staatskas te plunderen.

  Het enige wat ze gaan bereiken is lekker naar de gevangenis.

 7. Zolang de MFK/KFO door blijft gaan ( zijn nu al weer bezig met een referendum !! ) met het destabiliseren en saboteren van het eiland curacao, dan gaat alles driekeer langzamer wat de regering wil bereiken. Ben benieuwd naar de oorzaak ISLA brand! komen wij ” het volk” nooit achter.

 8. Wat een mierzoete en stroperige pa stechi cartoon. Ik heb veel vertrouwen in het kabinet, maar laten wij onze verwachtingen niet te hoog leggen om onnodige teleurstelling te voorkomen. One step at the time.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | RMR vergadert weer over liquiditeitssteun

De Rijksministerraad (RMR) vergadert vandaag weer over de liquiditeitssteun aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De ontmoeting gaat over de 7de tranche...

ParadiseFM | Nieuwe minister Economische Ontwikkeling wil bureaucratie aanpakken

De nieuwe minister van Economische Ontwikkeling Ruisandro Cijntje wil de economie van Curaçao weer gaan stimuleren. Zo maakte hij bij zijn aantreden bekend. Cijntje noemde daarbij de bureaucratie...

ParadiseFM | Èxtra en VPCO distantiëren zich van verdachte video op Facebook

De Èxtra en de VPCO distantiëren zich van een verdachte video op Facebook. Op Facebook circuleert een petitie om een donatie te doen voor de slachtoffers van...

ParadiseFM | Curaçao Tourism Authority gaat onder huidige regering niet door

Er komt geen Curaçao Tourism Authority (CTA) tijdens de huidige regeringsperiode. Dat zei voormalig minister van Economische Ontwikkeling Ruthmilda Larmonie-Cecilia tegen de Amigoe. De nieuwe regering ziet...

AntilliaansDagblad | Extra vluchten naar Bonaire vanuit de Verenigde Staten

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen American Airlines, Delta Air Lines en United Airlines breiden hun vluchten naar Bonaire voor de komende maanden uit. Dat maakt Tourism Corporation Bonaire (TCB)...

NTR | Caribsch Netwerk Churandy Martina over professionele sport Curaçao: ‘Je ziet vooruitgang’

Kim Hendriksen WILLEMSTAD – Het is voor het eerst dat zoveel Curaçaose sporters hebben meegedaan aan de Olympische Spelen in Tokyo: negen kwalificeerden zich tegenover vier in 2016....
- Advertentie -