28 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 09:45

ParadiseFM | Luigi Faneyte verlaat Kumun

Luigi Faneyte heeft vandaag laten weten dat hij is opgestapt als voorman van de partij Kumun. Hij bedankt alle 1595 mensen die op 19 maart op Kumun hebben...

ParadiseFM | ‘Vaxications’ nieuwe trend

Niet alleen Curaçao, maar ook veel andere eilanden zijn aan het nadenken over een manier om het toerisme weer op gang te krijgen zodra het vaccinatiedoel bereikt...

NTR | Koninklijke Landmacht brengt Sint-Maarten in kaart voor orkaanseizoen

Tim van Dijk  PHILIPSBURG – 43 Militairen van Koninklijke Landmacht zijn op Sint-Maarten om het land, de infrastructuur, gebouwen, bruggen, water- en elektriciteitsvoorzieningen volledig in kaart brengen. Met...

DH | Court rules against Alegria, denies long-lease and water rights

PHILIPSBURG--The Administrative Court on Monday came to a different conclusion than the Court of First Instance in September 2020, ruling in favour of Country St. Maarten in...

Ingezonden | Hartverscheurend

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Verlenging avondklok op Bonaire

Den Haag - De naleving van de avondklok is op Bonaire goed. Bovendien blijkt de maatregel een effectief middel tegen verspreiding van het coronavirus. Daarom krijgt gezaghebber...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaCAH geeft lezing op conferentie Londen

CAH geeft lezing op conferentie Londen

Over nog te ontwikkelen Airport City

WILLEMSTAD — Curaçao Airport Holding (CAH) is door de organisatie van het ‘Invest & Manage Airports’- congres benaderd om een halfuur durende uiteenzetting te geven van het masterplan van de nog te ontwikkelen Airport City.

Ze waren zo onder de indruk van een eerdere presentatie van ons, van een halfjaar geleden, dat we nu in de gelegenheid worden gesteld om in het bijzijn van tal van potentiële investeerders onze plannen toe te lichten”, aldus CAH-directeur Maurice Adriaens.
De tweedaagse conferentie vindt op 18 en 19 oktober in Londen plaats.

CAH-adviseur vliegveldontwikkeling Simon Kloppenburg zal op 19 oktober de presentatie geven in het bijzijn van CAH-presidentcommissaris Rudy Sprock.
Behalve CAH krijgt ook Denver International Airport (DEN) ruimte om een uitvoerige toelichting te geven op 18 oktober.
Dit vliegveld, dat diensten levert naar meer dan 150 verschillende bestemmingen, wordt qua drukte op de vijfde plaats ingedeeld binnen geheel Noord-Amerika en op wereldniveau op nummer tien.
Invest & Manage Airports, nu voor de tweede maal georganiseerd, wordt als een ontmoetingsplek voor vliegvelden, vliegmaatschappijen, vliegveldexploitanten en investeerders op het gebied van projectontwikkeling en infrastructuur gezien.

Het is natuurlijk bij uitstek een netwerkplatform en het feit dat wij prominent ons verhaal kunnen doen kan veel potentiële investeerders bereiken”, aldus Adriaens.
De onderwerpen die tijdens de conferentie aan bod zullen komen zijn onder andere:

  • Groei behouden in sobere tijden;
  • De toekomst van vliegveldopbrengsten;
  •  Vliegmaatschappijen – de volgende markt binnen de luchtvaart;
  • Kansen en acquisitie op het gebied van managementexpertise;
  • Condities voor succesvol beheer contracten.

Ecopark
Binnen het Airport Citymasterplan zal ook aandacht worden gevraagd voor de ontwikkeling van het ecopark en de energiecentrale, waarbij onder andere de aanleg van een Seawater Airconditioningsysteem (Swac) wordt beoogd.
De Duitse projectontwikkelaar Bricks International, heeft zich volgens Adriaens voorlopig uit het project teruggetrokken.
Bricks had vorig jaar oktober met CAH een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend voor de ontwikkeling van een conceptplan voor het ecopark op Hato.

Het bedrijf heeft zich terug moeten trekken omdat het op financiering van de Deutsche Bank had gerekend. Deze bank heeft besloten om tijdelijk alle buitenlandse investeringen te bevriezen. We zijn inmiddels in onderhandeling met twee investeerders, één uit Europa en één uit de Verenigde Staten.”

Deze bedrijven zijn gevraagd om een businessplan uit te werken met een visie op hoe zij invulling zouden geven aan de inrichting en het beheer van het ecopark.
Er wordt verwacht dat hierover eind september uitsluitsel over is.

Aanleg Swac
Swac is een systeem waarbij de toegepaste techniek is gebaseerd op de wisselwerking tussen koud diepzeewater (5 graden Celsius) en het warme oppervlaktewater van 27 graden, die vervolgens in elektriciteit wordt omgezet.
Het gaat om 100 procent schone thermische energie, die zonder tussenkomst van fossiele brandstoffen wordt opgewekt en bijzonder geschikt is voor eilanden omringd door warm zeewater.
Door middel van een warmtewisselaar koelt het koude zeewater het water in het bestaande aircosysteem af.

We hebben vorig jaar met UTS de kosten gedeeld voor een zeebodemonderzoek voor de aanleg van het systeem. Omdat UTS nu ook bezig is met de aanleg van kabels voor het datacenter Curaçao Technology Exchange (CTEX), is er nauw overleg. Dit om afstemming te bereiken, omdat onze pijp groot zal zijn en niet over de bekabeling van UTS mag lopen”, aldus de CAH-directeur.

‘Rendabel’
Voor de aanleg van een basisinfrastructuur is een bedrag van 60 miljoen nodig.

“Bij zeewaterkoeling is het zo dat hoe meer afnemers je hebt, hoe goedkoper het wordt. Uit onze studies blijkt dat door reeds zeker gestelde deelname van CAH, de Curaçao Airport Partners (CAP) en CTEX, 60 procent van het opgepompte water afgenomen zou worden, waardoor de investering al rendabel wordt. Als er vervolgens meer afnemers bij komen stijgt de rentabiliteit en kan de afname van dit gekoelde water zelfs goedkoper worden.”

De Raad van Commissarissen (RvC) heeft voor de zekerheid aan de hand van ons businessplan om een ‘second opinion’ gevraagd. Hiervoor is een extern consultancybureau uit de VS ingeschakeld.
De verwachting is dat dit bureau over een maand aan de RvC advies zal uitbrengen.
Hierop zal de RvC een besluit nemen.

“Als we de ‘go ahead’ zouden krijgen, zou dit kunnen betekenen dat het project in 2014 van start kan gaan. Eind dat jaar zou het al operationeel kunnen zijn.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Vorig artikelElekshon 2012 ‘onverwacht’
Volgend artikelBalans

Zoeken

Recente reacties