28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Buitenlandse tv-producties op Curaçao als nieuwe economische poot

HomeMediaBuitenlandse tv-producties op Curaçao als nieuwe economische poot

Kees Baas:

Kees Baas
Kees Baas: Buitenlandse tv-producties op Curaçao als nieuwe economische poot

WILLEMSTAD — Door een tip van zijn dochter kwam Kees Baas erachter dat een Duitse productiemaatschappij naar een Caribische locatie zocht voor tvopnames voor onder andere de datingshow ‘Next Please’. De tip werd uiteindelijk een business-deal en bracht volgens Baas ruim 1 miljoen gulden op voor de Curaçaose economie.

Baas, ondernemer pur sang, vindt dat het eiland actiever buitenlandse tv-producties zou moeten binnenhalen om de naam van Curaçao te promoten als toeristisch product.

Curaçao moest tegen de Dominicaanse Republiek opboksen om de deal binnen te slepen.

“We zijn met lege handen begonnen”, zegt Baas, eigenaar van Paradise FM en Délifrance op Curaçao.

Hij zette een voordelige package deal van hotelovernachtingen, vliegtickets en faciliteiten in elkaar die het Duitse bedrijf niet kon weigeren. Aanvankelijk was er overredingskracht voor nodig om Curaçao Tourist Board (CTB) aan boord te krijgen.

Baas: “Men ziet niet altijd het belang van bepaalde programma’s in. Er wordt gedacht in doelgroepen. Men vergeet daarbij dat Curaçao een totaal onbekend eiland op de wereldkaart is voor mensen uit bepaalde grote landen, zoals Duitsland. We hebben ook aan de producent Tresor moeten uitleggen waar het eiland ligt. Dat is de eerste spreekwoordelijke horde die je moet nemen om vervolgens tegen heel veel andere Caribische locaties en Europese locaties, zoals Turkije en Griekenland die in principe veel goedkoper zijn, op te boksen.”

Beeld uit ‘Next Please’ op Curaçao.
Beeld uit ‘Next Please’ op Curaçao.

Uiteindelijk kwam Curaçao toch als beste uit de bus. De package deal was economisch voordeliger.

“Op dat moment was Curaçao de beste Caribische optie. Ook zijn de mogelijkheden op zo’n klein eiland, met vrij korte afstanden, veelvuldig”, legt Baas uit.

Ook CTB ging overstag toen het inzag dat de hoeveelheid afleveringen – zo’n 100 – een groot reclamebord vormt voor het eiland.

“Op vrijwel alle toeristische locaties is er gefilmd. Het programma wordt minimaal 22,5 miljoen keer door Duitsers gezien. Dan gaat de wet van de grote getallen werken. Ook als er slechts een percentage achter de komma kijkt, werkt het al in het voordeel van het eiland”, zegt Baas.

‘Next Please’ wordt op RTL II uitgezonden, de ‘SBS6 van Duitsland’. De goed bekeken zender zendt hedonistische programma’s uit. De doelgroep van de zender is niet de doelgroep van CTB. CTB mikt op de iets oudere toeristen met veel geld.

“Maar de mensen die nu naar RTL II kijken hebben misschien nu niet het geld om op vakantie naar Curaçao te gaan, hun ouders wel, en anders komen ze later als ze geld verdienen naar het eiland. De schoonheid van het eiland is dan op hun netvlies gebrand. Curaçao moet voor Duitsers een optie worden”, aldus Baas.

Hij vindt dat Curaçao een actiever beleid moet voeren om dergelijke producties binnen te halen.

“Er worden gigantische bedragen uitgegeven die direct in de economie worden gepompt. Zulke projecten geven een impuls aan de lokale economie. Als overheid moet je stimuleringsmaatregelen aanbieden zodat het voor buitenlandse productiebedrijven interessant wordt om hier op te nemen. Zo moet er binnen CTB iemand worden aangesteld die dit soort projecten direct probeert te kanaliseren”, zegt Baas.

Ook is hij een voorstander van een aparte staatssecretaris van Toerisme. Deze moet het toeristisch beleid en stakeholders zoals Chata strak omlijnen. Steeds meer Duitsers vinden hun weg naar Curaçao.

“Ze vinden het niet verkeerd hier. Europeanen herkennen zich in het eiland. Niet alles hoeft naar hun smaak te worden ‘gecatered’, in tegenstelling tot Amerikanen”, zegt Baas.

Hij is momenteel in gesprek om andere landen ervoor te interesseren om hier tvopnames te maken. Dat doet hij op basis van de beproefde formule, die bij de Duitsers heeft gewerkt.

“Het is belangrijk dat de naam Curaçao genoemd wordt. Daarmee wordt het eiland gepromoot.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Deze man heeft tenminste verstand en inzicht.
    Maar hij zit dan ook niet in de politiek.

    hier in de politiek zitten een paar gefrustreerde mensen, die totaal niet begrijpen hoe het bedrijfsleven in de grote wereld werkt en hoe je echt goede deals kunt maken.
    ze denken hier dat curacao en papiamentu de wereld deuren zullen doen openen.
    kortzichtigheid is hier de orde van de dag.

    vernieuwing is een angstig iets voor de gemiddelde curacaoenaar.
    Kijk naar Greentown, niemand zal hier een beslissing over durven nemen.
    terwijl het de grootste kansen biedt voor curacao.
    De isla is 100 jaar oud en olie is al bijna achterhaald.
    in de 21e eeuw moeten we echt naar iets anders zoeken dan olie.
    alleen oliedomme mensen blijven zich daar aan vast houden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties