31 C
Willemstad
• zaterdag 10 juni 2023 18:40

Broers van dreigvideo overwegen hoger beroep

Willemstad – De twee broers die kort na de moord op politicus Helmin Wiels een dreigvideo online plaatsten, zijn gisteren veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk. Ze overwegen in hoger beroep te gaan, laat advocaat Alicia Blonk desgevraagd weten.

,,Op zich zijn ze opgelucht over de straf, maar het feit waarvoor ze zijn veroordeeld is wel zwaar gevallen”

, aldus Blonk, die de 27-jarige en 19-jarige broers Martis verdedigt. De rechter achtte ‘bedreiging met een terroristisch misdrijf’ bewezen.

,,Het kan niet anders dan dat de mannen het oogmerk hadden om de bevolking van Curaçao ernstige vrees aan te jagen, zodat zij zich schuldig hebben gemaakt aan bedreiging met een terroristisch misdrijf”

, zo berichtte het Hof na afloop van de zitting gistermiddag.
Naast de zes maanden voorwaardelijk bestaat de straf uit een proeftijd van drie jaar en werkstraffen van 240 uur.
Het Openbaar Ministerie had 18 maanden celstraf geëist waarvan zes voorwaardelijk, maar de rechter vond een onvoorwaardelijke straf niet nodig.

,,Het gerecht acht het niet nodig om onvoorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen als afschrikking, omdat Curaçao hopelijk nooit meer geconfronteerd wordt met soortgelijke omstandigheden als de zo schokkende moord op Helmin Wiels op 5 mei 2013.”

In de video zegt een van de mannen met gemaskerd gezicht en met vervormde stem, dat verraders worden geliquideerd en dat meer bloed zal vloeien.

,,Door deze video zo kort na de schokkende moord op Helmin Wiels op YouTube te plaatsen hebben de mannen een geloofwaardige bedreiging geuit en angst aangejaagd voor meer moorden op politici of anderen.”

De broers houden vast aan het feit dat de dreigvideo met de titel ‘Patriota: mensage pa Kòrsou’ onderdeel was van een reeks filmpjes.
Die korte films waren weer bedoeld als teaser voor een documentaire over maatschappelijke problemen op Curaçao, waarmee de broers hoopten sponsors binnen te halen.
De rechter oordeelde gisteren anders:

,,Het gerecht oordeelt echter dat de video niet beschouwd kan worden als artistieke uiting of als bijdrage aan het maatschappelijk debat, die vallen onder de bescherming van het recht op vrije meningsuiting.”

Advertentie

To Top

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties