Botsing door klacht aannemers

Dick & Doof trok medio april aan bel na uitblijven werkvergunningen HDX Project

Willemstad – De aanvaring tussen minister Sherwin Josepha (Pueblo Soberano) en de ambtelijke leiding van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) vindt zijn aanleiding bij een klacht van Dick & Doof Contractors (D&D) medio april dat slechts een handjevol werkvergunningen was afgegeven, terwijl het Turnaround HDX Project bij Isla een week later moest beginnen.

Op 16 april liet D&D-directeur Manoel ‘Mani’ de Freitas weten dat de week ervoor met Arbeidszaken was gesproken over de verzochte 89 vergunningen, maar waarvan slechts op negen positief was gereageerd.
D&D vreesde met grote vrees dat de vereiste tewerkstellingsvergunningen niet tijdig, namelijk voor 25 april, beschikbaar zouden komen.
De aannemersvereniging AAV werd om bemiddeling verzocht.
Dat gebeurde vrijwel direct door middel van een schrijven van AAV-directeur Mike Willem, die niet alleen de ambtelijke top van het ministerie van SOAW, maar ook de minister zelf aanschreef in verband met de werkvergunningen voor het arbeidsintensieve HDX Project op het terrein van de raffinaderij.
Willem, die zelf als gedeputeerde politiek bestuurder is geweest, wijst op de mogelijk ernstige gevolgen van de vertraging en/of het uitblijven van de gevraagde vergunningen.
De AAV meldt minister Josepha en zijn ambtenaren dat ofwel de aannemers niet het risico durven nemen en het werk dat gemoeid is met HDX zullen teruggeven – met als gevolg het verlies van een grote hoeveelheid lokale arbeidsplaatsen.
Of de aannemers nemen het werk wel aan, maar met de kans op een claim van Isla in verband met vertraagde oplevering.
Als dat gebeurt, rest de aannemingsbedrijven niets anders dan op hun beurt de claim door te schuiven naar de overheid.

,,Het gaat om miljoenen”

, voegt Willem er voor de zekerheid aan toe.
Hij verzoekt de bewindsman en zijn functionarissen om de kwestie zeer ernstig te nemen en er alles aan te doen dat de aannemers tijdig met hun werk kunnen beginnen.
Afgelopen week werd bekend dat de topambtenaren, het managementteam van SOAW, meteen al de volgende dag – op 17 april – de ministerraad van hun bezorgdheid op de hoogte stelde.
Zij maakten in hun brief aan de regering, door tussenkomst van premier Daniel Hodge, melding van een ‘ernstige situatie die is ontstaan door het uitblijven van het in dienst nemen door het kabinet van vier ervaren medewerkers’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *