BNR | Het ware belastingparadijs

Opinie Paul Laseur

Opinie Paul Laseur (BNR) Het is misschien niet zo netjes, en onwenselijk. Maar niet per se illegaal, zo’n netwerk van tropische brievenbusfirma’s.

Met nog een week te gaan is de mini-enquête naar belastingparadijzen pas halverwege. Toch kunnen we nu al gerust vaststellen dat dit parlementaire experiment volkomen is mislukt.

Want wat een schijnvertoning. De grootste regeringspartij, de VVD, doet niet eens mee aan de ondervragingen, uit protest. Maar de grootste tekortkoming van deze mini-enquête is toch wel dat het helemaal geen conclusies of aanbevelingen oplevert. Op voorhand stond daarmee al vast dat deze mini-enquête nergens over zou gaan, nog los van de inhoud. Na twee weken inquisitie spelen is het straks gewoon over tot de orde van de dag, onder de Haagse kaasstolp: ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.

Intussen tonen onze volksvertegenwoordigers hun verbazing, verontwaardiging en soms verbijstering over de fiscale praktijken die in ons land plaatsvinden. Trustkantoren, belastingadviseurs, Amerikaanse multinationals, vermogende particulieren: iedereen doet eraan mee. Zelfs de Rolling Stones en U2 hebben hun hoofdkantoor in Amsterdam. Maar… dat wisten we toch allang? Onder welke steen hebben deze parlementariërs geleefd, al die jaren? Zelfs vóór de onthullingen in de Panama Papers, nu ruim een jaar geleden, was toch wel bekend dat mega rock-bands een opvallende voorkeur voor Nederland hadden? Mick Jagger, gaaf toch?! Ook van de fiscale sluiproutes naar tropische gebieden was iedereen op de hoogte. Zolang ik mij kan herinneren was er al een Antillen-route.

Wat we ook allang wisten is dat al deze vormen van belasting-ontwijking helemaal niet strafbaar zijn. Het is misschien niet zo netjes, en onwenselijk. Maar niet per se illegaal, zo’n netwerk van tropische brievenbusfirma’s. Of multinationals die wereldwijd shoppen naar het beste vestigingsland. En wij zijn er steengoed in! De deskundigheid van onze belastingadviseurs maakt Nederland een gewilde schakel in fiscale constructies, las ik. We zijn altijd al een handelsland geweest, een doorvoerhaven. Vroeger vooral van olie, gas en grondstoffen. Tegenwoordig steeds meer van geld, kennis en fiscale diensten. Omdat er vraag naar is. De fiscale concurrentie tussen landen is nu eenmaal hevig. Van de ruim honderd landen waarmee Europa zaken doet zijn er maar zes die zeker niet op de Europese Zwarte Lijst van belastingparadijzen komen.

Ik zou willen dat het anders was. Ook in mijn ideale wereld bestaat geen belastingongelijkheid; geen onderscheid meer tussen landen, bedrijven en burgers. Belasting betalen is dan geen plicht meer maar een recht. Een voorrecht om te kunnen bijdragen aan de samenleving waarin je woont en werkt. Die ideale wereld is nog ver weg, maar komt langzaam dichterbij. We rijden elektrisch, we eten steeds minder vlees. En steeds meer bedrijven willen maatschappelijk verantwoord ondernemen, ook fiscaal. Niet moeten, maar willen: dat is pas een belastingparadijs! Één voorwaarde is wel dat het belastinggeld ook goed wordt besteed. En niet wordt verspild aan onbenullige mini-enquêtes en Haagse ijdeltuiterij.

Bron: BNR

6 Reacties op “BNR | Het ware belastingparadijs

 1. Regeringen blijven de grootste dieven die maar lukraak keer op keer de belastingen blijven verhogen-dus gewoon de mensen blijven bestelen-door wetten en bestedings patronen waar het volk geen enkele inzicht of interesse in heeft-alles om uiteindelijk hun eigen zakken te kunnen vullen.Daarbij maken ze zelf de grootste belastings afspraken.

 2. Het is al jaren een item bij de linkse kerk in Nederland. De onbenullige , maar heftig sprekende voorzitter van PvdA huize, kan niet nalaten om belastingvoorkoming en belastingontduiking steeds in dezelfde zin te gebruiken. Hiermee probeert hij kennelijk die begrippen gelijk te schakelen.
  Kennis van zaken ontbreekt en de vragen getuigen van gewichtigdoenerij. Elias was bereid en in staat ze allemaal te beantwoorden. Hij stond onder ede en koos zijn woorden zorgvuldig. En ook dat werd hem kwalijk genomen.
  Beschamende vertoning van Nederlandse volksvertegenwoordigers, die ook eens een duit in het zakje willen doen.

 3. Veel van deze politici gaan straks gewoon werken bij de ABN etc om hun zakken te vullen

 4. What a bunch of bullshit. Working 40+ hours a week, just so the government can take 20+ of those hours away as “payment “for civilization is the biggest fallacy ever. Tax is theft, plain and simple.

 5. Renée van Aller

  Het is zeer onduidelijk wat de feitelijke bedoeling is van dit mini onderzoekje, wat niemand serieus neemt. En inderdaad deze regelingen en slimme constructies zijn toegestaan. Het Koninklijk Huis maakt er gebruik van en vele andere vermogende, en vooral aanzienlijke Nederlanders. Geen wonder dat de VVD de eigen leden niet onbewust in het hemd wil zetten. Landen vechten om belastingvrijdom te geven aan grote bedrijven. De belastingparadijzen bestaan al heel lang. Als de parlementariërs net doen alsof ze dat niet wisten, zijn ze onvoldoende op de hoogte hoe het spel gespeeld wordt. Sommige mensen krijgen een betere behandeling dan anderen, zeker als ze daarvoor prettig kunnen betalen. Er is niets strafbaars bij. Zo kan er ook ongemerkt wit worden gewassen en wordt de drugshandel en de goksector uit de wind gehouden. Met de bedragen die daar in omgaan kan bijna iedereen worden omgekocht. Vanaf het begin was duidelijk dat dit onderzoek niets om het lijf heeft. Een tandeloze tijger. Renée van Aller&John de Vries

 6. caribbeancynic

  Belasting betalen is natuurlijk een voorrecht. Maar is meer belasting betalen een groter voorrecht? En is het niet veel socialer om wat belasting te betalen in een 3e wereld land met veel zielige mensen? Twijfels, twijfels, twijfels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *