25 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 07:45

Laatste reacties

- Advertentie -

Blog Verele | Strijd tussen warme en koude kleuren?

- Advertentie -

Kunstblog Verele Ghering-Engels | Strijd tussen warme en koude kleuren?

Recensie expositie Arthur Oster : Strijd tussen warme en koude kleuren
Recensie expositie Arthur Oster : Strijd tussen warme en koude kleuren

Volgens zijn Russische docent professor Leonid Gervits is schilderen de strijd tussen warme en koude kleuren. Daar gaat het om en alle andere problemen zijn ondergeschikt aan die strijd. Daar is schilder Arthur Oster het mee eens. En die elementen zijn vorm (de afbeelding), compositie, waarde (donkere en lichte kleuren) en kleurharmonie, kleurtemperatuur en kleurintensiteit.

Andere details als harde en zachte grenzen en verfbehandeling, dat wil zeggen hoe dik of dun breng je de verf op en in welke richting maak je de kwastbeweging.

Woensdag was de opening in Landhuis Bloemhof van de eerste solo-expositie van (semi-abstract) werk van Arthur Oster. Hij toont Kompa Nanzi in diverse gedaantes en ook het Riffort in Otrobanda is te herkennen. Oster schildert in verschillende stijlen. Hij voelt zich primair portrettist. Hij is opgeleid in de klassieke academische traditie, die teruggaat tot de – volgens Oster – drie beste schilders ooit: Rubens, Rembrandt en Velasquez. Hij bouwt zijn schilderijen dan ook op door dunne olieverflagen over eerdere lagen aan te brengen.

- Advertentie -

Oster komt uit een artistieke familie. Sinds ongeveer 2006 is Oster fulltime schilder, daarvóór deed hij het schilderen parttime. Ik heb er altijd moeite mee als er van alles uitgelegd wordt bij een kunstwerk. Zelfs zonder titel moet een kunstwerk wat met je doen. Dat ‘wat’ is heel moeilijk te definieren helaas. Maar Oster heeft geen theorie nodig! Oster is een goed kunstenaar. Geen twijfel aan.

Natuurlijk is het prettig wat cursussen her en der te volgen. Maar alleen die innerlijke ‘ik’ moet spreken en alle theorieën moet je absorberen en dan snel naast je neerleggen. Dat maakt het beste werk. Enkel de tand des tijds zal het uiteindelijk bepalen.

Wat ik vooral zag bij deze werken, nummer 6 daargelaten, waren kubussen donker omrand in vele kleurschakeringen waar doorheen enkele lijnen en gezichten liepen. Ik ben een fan van Compa Nanzi dus was ik verheugd om hem te ontwaren tussen de kubussen. De kleurschakeringen zijn mooi aangebracht.

Oster is zeker een vakman. Ik had graag in zijn eerste solo expositie een overzicht gezien van wat Oster allemaal wel niet kan. Dit geeft maar één kant weer. Ik hoop dat Oster zich helemaal laat gaan in zijn eigen wereld en alle geleerde lessen even laat voor wat ze zijn. Een keertje niet doen wat de meester zegt, is heel verademend waarschijnlijk. Een vakman en een talent, dat is Arthur Oster zeker!

Deze expositie is nog te bezichtigen tot en met zaterdag 26 september. Landhuis Bloemhof is open van dinsdag tot en met zaterdag van 9 am tot 2 pm.

Arthur Oster - expositie in Landhuis Bloemhof
Arthur Oster – expositie in Landhuis Bloemhof tot en met 26 september

Verele Ghering

Kunstblog van Verele Ghering-Engels met recensies over lokale artiesten, hun werken en activiteiten Lees meer…

 

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | BZV accountant moet toch betalen

Met vonnis De accountant van Bureau Ziektekostenvoorziening moet van de rechter 4,1 miljoen gulden betalen. Accountant Jourdain en twee medewerkers werden ervan verdacht miljoenen te hebben ontvreemd. Diezelfde...

ParadiseFM | Veel auto’s op straat tijdens avondklok

Veel auto’s die zich tijdens de avondklok op de weg begeven hebben geen ontheffing of geldig motief om op straat te zijn. Dat schrijft de Èxtra. Opvallend...

Democracy now! | Wednesday, January 26, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom 5 atrako’s in een week

Voor de tweede week op rij heeft de politie vijf gewapende overvallen geregistreerd. In de week van 17 tot 23 januari zijn er vier gewapende straatroven en...

Nu.cw | 45 extra zorgmedewerkers ondersteunen CMC

Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft inmiddels versterking gekregen van 45 zorgmedewerkers. Dat bevestigt woordvoerster Germaine Gibbs tegenover NU.cw. Vrijdag liet Gibbs weten dat er 29 verpleegkundigen van...
- Advertentie -
- Advertentie -