27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Blog Leeflang | Hoe is het zover gekomen (11) ?

HomeAuteursBlog Leeflang | Hoe is het zover gekomen (11) ?
Blog Omayra Leeflang | Hoe is het zover gekomen?
Blog Omayra Leeflang | Hoe is het zover gekomen?

4 maart 2014. Deel 11. Jacht op intellectuelen. De regeerperiode van de eerste regering van Curaçao waarin de partij van Helmin Wiels samen met MFK van Gerrit Schotte en de MAN met Charles Cooper als leider in kabinet Schotte hebben geregeerd, heeft zich van oktober 2010 tot september 2012 gekenmerkt door een heuse jacht op intellectuelen. In februari 2014, twee jaar na de regering Schotte en 10 maanden na de moord op Helmin Wiels lijkt de jacht op intellectuelen nog steeds in volle gang te zijn en dus nieuwe slachtoffers te maken.

In 2013 werd de directietop van het SOAW (Sociale Ontwikkleing, Arbeid en Welzijn, door de minister (PS) zonder enige onderbouwing op non actief gezet. De Sector Directeur Donna Philbert werd door het gerecht in gelijk gesteld en nadat alle bezwaren van de kant van de regering ongegrond werden verklaard. Ze moest dus terug naar haar oude functie. Maar de politiek wilde haar daar niet meer.

Discussie over directeur RdK van laag niveau. Februari 2014. Van Kwartel was de beste kandidaat voor het directeurschap bij RdK. Deze selectieprocedure verliep open en transparant. Om politieke redenen is er uiteindelijk niet voor hem gekozen. Roderick van Kwartel vindt het jammer dat hij zich als kandidaat voor de positie van directeur van Refineria di Korsou (RdK) heeft moeten terugtrekken. Dat staat in de brief die Van Kwartel naar Balance Recruitment heeft verstuurd.

‘’De politieke discussie van de laatste paar dagen is naar een dergelijk laag niveau gezonken, waarbij mijn integriteit en professionaliteit zo in twijfel zijn getrokken dat ik het niet de moeite waard vind om mijn familie verder in deze puinhoop mee te slepen. Tot mijn spijt verzoek ik respectvol om mijn kandidatuur voor de positie algemeen statutair directeur van RdK terug te trekken”, aldus Van Kwartel.

Intellectueeltje pesten. Ingezonden brief van een burger. Het kabinet Schotte is al enige tijd bezig met het aanvallen van onze ‘Yu di Kòrsou’-intellectuelen. Het vuur is geopend op de intellectuelen en wij zitten allemaal maar toe te kijken. Deze intellectuelen hebben allen hun expertise op hun vakgebied, hebben jaren gestudeerd en zijn zelfs in het bezit van één of meerdere titels. Daar kunnen de heren Schotte (minister-president, MFK) en Wiels (partijleider Pueblo Soberano) alleen maar van dromen. Het is dan ook logisch dat ze geen enkel besef hebben waarmee deze intellectuelen bezig zijn en welke strategische keuzes gemaakt worden. Het is geen geheim dat de heer Wiels de intellectuelen openlijk heeft bekritiseerd op hun kennis en kunde en hij heeft zelfs toegegeven niet in diploma’s te geloven. Hij is een man van de straat en heeft aangegeven ‘straatkennis’ nodig te hebben om zijn werk te kunnen doen. Als Wiels niet in diploma’s gelooft waarom heeft zijn partij in hemelsnaam het onderwijspakket aangenomen? Misschien is het nu duidelijk waarom de heer Rosalia van zijn stoel is geschopt. Deze man heeft per slot van rekening twee titels, namelijk meester en doktor. Of misschien is hij van zijn stoel verwijderd omdat hij het ‘straatbeleid’ van Wiels weigerde uit te voeren. Zoals de uitvoering van de naamswijziging van het Peter Stuyvesant College en de weigering voor het uitgeven van een vsbo-licentie. Een ander slachtoffer is Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, directeur CPA. Dit intellectueeltje mocht maar liefs vier weken directeurtje spelen toen er op een abrupte wijze een einde kwam aan zijn carrière. Op een ‘maffiawijze’ is er in CPA geïnfiltreerd en hebben ze de heer de Lannoy afgerekend op alles, maar dan ook alles wat er fout was in het bedrijf. Hoe kan iemand die pas vier weken als directeur fungeert, afgerekend worden voor de daden van zijn voorgangers? Er zullen meer slachtoffers vallen zoals: Ir. Wesley Kook, MBA (directeur Selikor), die onlangs te horen gekregen dat zijn contract niet wordt verlengd.

Daarnaast vele dreigingen door aankomend RvC-lid Amparo dos Santos (aanhanger Pueblo Soberano) in de media. Dos Santos is nog niet aangetreden als RvC-lid maar doet diverse negatieve uitlatingen en dreigingen in de media over het bedrijf Selikor en de directie. Met welke bedoeling gaat Dos Santos eigenlijk zijn zitting nemen in de RvC? Oh ja, natuurlijk, intellectueeltje wegpesten. Anthon Casperson, MBA (directeur Aqualectra). Hij kreeg ook te horen dat zijn contract niet wordt verlengd. Als klap op de vuurpijl is er een mooi machtingsbesluit aangenomen dat de minister alle macht geeft. Hoe bedoel je ‘good corporate governance’? Jonathan Jukema (directeur Studiefinanciering Curaçao, SSC) heeft ook te horen gekregen dat zijn contract niet wordt verlengd. De overheid wil ‘nieuw bloed’ in de overheids-nv’s en -stichtingen. Jukema is mijns inziens behoorlijk vers, gezien het feit dat hij minder dan twee jaar als directeur fungeert bij de SSC. En zo zijn er meerdere directeuren van overheids-nv’s en -stichtingen die te horen hebben gekregen dat hun contract niet wordt verlengd. Zonder enige evaluatie, niets, nada, niento. Er wordt niet gekeken of targets zijn gehaald. Een aantal van hen heeft een contract voor onbepaalde tijd. Maar daar wordt door de overheid geen rekening gehouden. Neen hoor, we gaan gewoon alle intellectueeltjes wegpesten. Auteur: Katinka Griejaloe, Curaçao. Bron AD 15 april 2011.

Opvallende gelijkenis tussen karaktermoorden en decembermoorden. Er is een opvallende gelijkenis tussen de Decembermoorden op 8 december 1982 onder het militaire bewind van Desi Bouterse in Suriname en de karaktermoorden die door regering Schotte sinds haar aantreden op 10 oktober 2010 op Curaçao hebben plaatsgevonden. Dankzij de positie van Curaçao als deel van het Koninkrijk kon er geen fysieke moord op ‘’tegenstanders’’ van de regering gepleegd worden zoals dat toen in het onafhankelijke Suriname zonder toezicht en waarborgfunctie van de Koninkrijksregering wel kon. Op Curaçao past de regering een even zo wrede variant toe namelijk de karaktermoord. De slachtoffers van de karaktermoord zijn dan wel fysiek levend maar gaan over de tong van het volk als crimineel, corrupt, en fraudeur van miljoenen gemeenschapsgelden zonder dat daarvoor enige bewijs, aangifte of veroordeling door een onafhankelijke rechter heeft plaats gevonden. Er zijn een paar zeer treffende gelijkenissen tussen de slachtoffers van de decembermoorden en de karaktermoorden in op Curaçao.

Op de eerste plaats worden in beiden gevallen de slachtoffers beschouwd als tegenstanders van de regering.

Op de tweede plaats wordt hun tegenstand vooral afgeleid uit het feit dat ze een bepaald opleidingsniveau hebben; een uitgesproken mening hebben of een topfunctie hebben.

Slachtoffers decembermoorden Suriname: John Baboeran advocaat*; Bram Behr journalist; Cyril Daal vakbondsleider; Kenneth Cocalves advocaat; Eddy Hoost, advocaat.*; Andre Kamperveen, journalist, oud-minister; Gerard Leckie, universitair docent; Lesley Rahman, Journalist; Surendre Rambocus, miliair; Harold Riedewald, advocaat*; Jiwansigh Sheombar, militair; Jozef Slagveer, Journalist; Robby Sohansingh, Zakenman; Frank Wijngaarde, journalist (met Nederlandse nationalitet).

Slachtoffers karaktermoorden Curaçao: Inspecteur Edsel Gumbs, directeur Veiligheidsdienst Curaçao; Ing. Paul de Geus, Directeur UTS; Ing. Marcelino ‘’Chonky’’ de Lanooy, Directeur CPA; Mrgr. Secco, Bischop van het Bisdom voormalig Antillen; Drs. Anton Casperson, Directeur Aqualetra; Sharlon Melfor, Directuer CEMS; Daal, Directeur Bevolkingsregister; Prof. Bob Pinedo, Voorzitter Stichting Hospital nobo; Drs. Cheraldine Osepa, Directuer Kas di Kultura; Mr. D. Lai-Promes, Grifier van de Staten; Dr. Emsley Tromp, Pres. Directeur Centrale Bank; Augustin (Tinchi Diaz), Directeur KTK; Mr. Frits Goedgedrag, Gouverneur van Curaçao; Mr. Van der Pluim-Vrede Notaris, waarnemend Gouverneur; Dr. Miguel Goede, Rector Magnificus UNA;  Verschillende journalisten zijn belaagd en bedreigd.

Op de derde plaats is er een gelijkenis tussen het de effecten van de decembermoorden en de karaktermoorden namelijk intimidatie van de gemeenschap door angst dat hen niet hetzelfde overkomt en de uitschakeling van het geweten. De uitschakeling van het geweten heeft effecten; 1. de slachtoffers zijn zo gedemoniseerd dat men het gevoel heeft dat ze zich werkelijk schuldig hebben gemaakt aan enige misdaad; hierdoor blijft de normale empathie van de gemeenschap weg. Op de tweede plaats zijn deze slachtoffers nu niet meer in staat met hun capaciteiten het geweten en de kennis van de gemeenschap aan te spreken. Het gevolg is angst, machteloosheid, boosheid en apathie. Sommigen vertrekken of overwegen dat; anderen laten het over zich heen gaan ze willen het niet weten en weer anderen vinden uit deze situatie de legitimatie om boos te zijn en alles en iedereen te wantrouwen of zelfs kapot te maken. Terwijl de daders vrijspel hebben om hun  wandaden voort te zetten. Zolang er mensen zijn die blijven praten en schrijven is er hoop op herstel. Our lives begin to end the day we become silent about the things that matter. (Omayra V.E. Leeflang, 26 juni 2011)

Conclusie: Zo op Curaçao een alternatieve vorm van Brain drain geintroduceerd. Intellectuelen blijven niet weg, maar worden weggejaagd of kapot gemaakt. Lees meer…

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties